Офшорките са най-голямата заплаха след "Ислямска държава"

Офшорките са най-голямата  заплаха след "Ислямска държава" | StandartNews.com

Минималната работна заплата да стане поне 600 лв. към 2020 г., препоръчва проф. Боян Дуранкев

Бюджетният дефицит би трябвало да намалее и под 0% от БВП към 2019 г.

Очаквам САЩ, като страна с най-много офшорки, да измести Швейцария

Мръсните пари елиминират всякакви приказки за европейски ценности

- Проф. Дуранкев, в тригодишната бюджетна прогноза /2017-2019 г./ на финансовото министерство е заложено предложението минималната работна заплата да бъде увеличена на 460 лв. още от догодина. Какви ще са последиците от това?
- Всяко повишаване на минималната работна заплата води до увеличаване най-вече на консумацията на произведени в страната продукти и услуги, а не за покупка на яхти, на вертолети и на пътешествия до Палма де Майорка. Така че всяко такова нещо се тълкува по света като добро. За съжаление повишение на минималната работна заплата само догодина е една крачка, но не и извървяване на на необходимия път. Защото през 2018 и 2019 г., когато няма да се повишават минималните работни заплати, България ще се отдалечава от всички страни, включително и от Румъния, по минимални доходи. Което е крайно неблагоприятна тенденция. Или, обратно казано, това ще означава отлив на още повече хора от България към по-развитите страни. Препоръчвам работната заплата да бъде леко вдигната до 600 лв. минимум към 2020 г. Като по-бързо да се увеличава средната работна заплата, за да се насърчава образователното равнище. Очевидно, че тук прекалено предпазливо се мисли в момента от правителството.
- Според публикуваните средносрочни прогнози на финансовото министерство за периода 2017- 2019 г. бюджетният дефицит би трябвало да се свие до 0,5% от БВП към края на периода. Реално ли ви се вижда това?
- Удачно, ако е пресметнато внимателно връщането на задълженията на държавата, най-вече на кредитите, които е поемала държавата през годините и ако това не ограничава растежа на производството и на потреблението. Разбира се, че нормално може да се тълкува и постепенно връщане към 0% и под 0% дефицит, за да могат да се връщат дълговете, защото те винаги тежат на следващите поколения.
- Финансовите планове на държавата предвиждат вдигане на осигуровките с по 1% в следващите две години. Реално ли ви се вижда това?
- При положение, че изпреварващо се вдигат заплатите, повишаването на осигуровките е добро. Трябва да се мисли и за прогресивно подоходно облагане, но винаги да бъде изпреварващ темпът на растеж на доходите, а не на данъците. Защото България прилича на офшорка с тези плоски данъци.
- Кой стои зад теча на досиетата "Панама" и какво се се цели с него?
- Големите страни като САЩ, Украйна, Великобритания, нямат интерес от това, което се случи. Може би информацията изтече благодарение на много по-ниско, хакерско ниво, специализирано изтичане на информация на честни хора. Така, както се случи с Едуард Сноудън преди време. Едва ли стои някаква страна със специализирана служба в този случай. Тъй като става дума за пръв такъв гигантски случай и съмненията за политици и богати бизнесмени, че се стараят всячески да избегнат данъчните системи в собствените си страни, плащанията на осигуровки - много е вероятно войната против офшорките да бъде поставена на второ място след войната срещу ИДИЛ. Особено ЕС има огромен интерес от подобно нещо.
- Какво непознато ни показаха досега публикуваните документи?
- Нищо неочаквано. Имена на политици, свързани с тях бащи, майки, тъщи, лели. Нещо, което е тривиално, но в България ролята на оправдатели на офшорките обикновено играят съдът и прокуратурата, които намират достатъчно основания да аргументират, че такива доходи са напълно законни и напълно нормални.
- Нищо нередно няма, щом законът го позволява...
- Да, и 60 апартамента да имате, законът ще ви оправдае. Няма проблем. Не законът, парите ще ви оправдаят, големите пари, които играят около съда и прокуратурата.
- Факт е, обаче, че данъкоплатците от всички страни имат общ проблеми - елитът крие пари в офшорки, за да избягва данъци или да прикрива собственост. Има ли наднационално решение?
- Наднационалното решение е едно - ликвидиране на офшорките. Така, както се воюва срещу глобалното затопляне. Както ще се търси решение с бедността в най-бедните страни и също няма интерес от най-високоразвитите държави и техните богати компании да укриват данъци, тъй като това е една огромна спирачка пред икономическия растеж наравно с проблема с неравенството вътре в тези страни. Очаквам САЩ, които са територия с най-големите и най-много офшорки, да изместят Швейцария и другите страни. Но най-вече ЕС да помъдрее и да търси общо решение, освен ако политиците, които пребивават в Брюксел, не са пряко свързани с тези офшорки. След големия бизнес, изглежда политиците са на второ място по укриване на данъци.
- Какво могат да направят българските власти, за да разкрият собствеността и да се опитат да обложат част от изнесените от България пари?
- Нищо. Защото, дори НАП да пусне хиляди писма до всички офшорки, на една такава бедна страна няма кой да й обърне внимание в света. Така че нищо не може да се направи, освен на българска територия да се поведе война срещу офшорките, т.е. да се забрани понятието "офшорка" и да се изчистят капиталите вътре в България. Тъй като и черни, и сиви капитали минават през офшорки и ерозират всякакъв морал на т.нар. свободен пазар и след това вече няма какво да се коментират евроатлантически ценности. Когато парите ти са мръсни или скрити, това по-нататък всъщност елиминира всякакви приказки за ценности. Там, където властват ценните книжа, там няма ценности.
- Кои закони трябва да се променят и какви конкретни действия да се предприемат?
- Законите са първото нещо, което трябва да се промени и бих очаквал, например, в това отношение най-агресивен да бъде лидерът на Партията на европейските социалисти. Едностранно в техния план такова нещо не присъства, а се занимават с относително дребни проблеми, които могат да се решат на локално ниво. Законите трябва да се променят в посока постепенно отмиране на понятието "офшорка", узаконяване на всички приходи в страните и плащане на данъци там, където се получават. Това ще осветли твърде много капитал. Може да са окаже, че става дума за 20, 30, в някои страни до 40 процента от капитала. Това би могло да даде мощен тласък на всички страни, които имат подобно изтичане на капитали. Но не и узаконяване на т.нар. офшорни капитали и ласкаво прехвърляне от офшорките в съответната страна без преследване на подобни данъчни престъпления. Тъй като става дума за данъчни престъпления в случая.
- Как ще коментирате идеята на Реформаторския блок за промяна на закона в посока данъчна амнистия за хора с пари в офшорки?
- По принцип подобни идеи витаят в главите на хора, които виждат някакви проблеми в страната. Може да се коментират най-различни причини. Примерно, ако данъците в България са изключително тежки и непоносимо високи, тогава всеки капитал гледа да се укрива в офшорки.

Но при положение, че имаме плосък 10-процентен данък и най-ниският може би наоколо корпоративен данък, всъщност България е пример за една мека полуофшорка. Така че не е проблемът в данъците. Втора причина, която може да се търси - ако Реформаторите мислят, че България ще навлезе в тежка икономическа криза, един подобен ход е оправдан. Но пък точно сега излезе прогнозата за 2016 г., според която България я очаква светло бъдеще. Има трети вариант - ако банките в България страдат от липса на свежи пари, тогава трябва отнякъде да се намерят. Но пък точно обратна е ситуацията - в момента банките буквално пращят от депозити, а малко са тези, които търсят кредити. Така че и това не е вариант. И стигаме до някои от другите причини, които могат да се тълкуват много двусмислено, но подлежат на коментар, все пак. Ако има голяма уплаха у представителите на РБ, че ще излязат в офшорки свързани с тях лица или близки лица до политическия картел, който управлява в момента, е хубаво да има превантивна дейност, за да се изчистят тези имена с такъв закон. Очевидно е, че след като "Панамагейт" удари и Порошенко, и Камерън, никой няма да обърне внимание на някаква дребна риба цаца от някакъв Реформаторски блок или от някакви партии ГЕРБ, БСП или ДПС. Но това ще породи сътресение у управляващия елит. Очевидно е, че бързането не е случайно. Подозирам, че последната причина е най-солидната.
- Как се отразяват на световната икономика тези офшорни упражнения?
- Очевидно е отдавна, че едрият капитал плюс т.нар. черен капитал - наркотрафиканти, сводници, криминални престъпници и откровени бандити, плюс сивия капитал - това са майсторите по укриване на данъци плюс политиците, които участват в крупни лобита и получават големи подкупи за това, очевидно е, че те имат най-голям интерес да укриват парите си в офшорки или в тайни сметки в данъчни убежища. Това ерозира всякаква идея за Европейски съюз, за ценности, за етика, за култура и за морал. Така че, ако желае да изглежда по-добре и да заприлича на една чиста икономика със законно плащане на данъци, първо трябва да забраним офшорките. Но второ - трябва да въведе единна данъчна политика за територията на целия ЕС и задължително един общ език за целия ЕС. Иначе той в момента изглежда като една какафония на 28 различни езици. Има много какво да се направи, но изглежда, че зимният сън продължава в Брюксел.
- Дано да се събудят най-сетне.
- Ако не - ще бъдат събудени. Има и такъв вариант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай