Общините в областта изпълняват 165 проекта

Общините в областта изпълняват 165 проекта | StandartNews.com

Росица Иванова, областен управител
на София-област

- Как се чувствате близо два месеца, след като заехте длъжността?
- В собствени води. Аз съм от хората, които са щастливи, когато са полезни за обществото и когато имат много работа. Чувствам се удовлетворена и заредена с амбиции и енергия да успея да изградя една ефективно и качествено работеща, прозрачна администрация, която да е отворена и да решава проблемите на общините и гражданите.
- В какво състояние заварихте областната администрация и предвиждате ли ревизия?
- Аз вече съм работила като заместник- областен управител един мандат, така че не влизам за първи път тук. Не мога да скрия, че състоянието не ме удовлетворява, тъй като зная в какъв вид нашият екип остави администрацията преди година и четири месеца. Най-малкото е, че тя бе единствената областна администрация, която през 2012 г. имаше два сертификата: за информационна сигурност ИСО 27000 и за административно обслужване ИСО 9001, а към момента те не са продължени. Има проблеми с деловодната система, със системите за сигурност и видеонаблюдение, със състоянието на архивите, със структурата, но вече сме предприели мерки за преодоляването им.
- Кое е основното, което трябва да се промени или да се подобри в региона?
- Трябва да се подобри комуникацията с общините, да се осигури законосъобразен контрол върху решенията на местните власти и решаване на постъпилите искания и преписки от общините и гражданите в законовите срокове. По отношение икономическото развитие на региона основните проблеми са свързани с привличане на инвестиции, в това число и от еврофондовете.
- Кой, според Вас, е най-големият проблем в областта?
- Трудно е да посоча един. Софийска област е най-голямата по брой общини. На територията й е ГКПП-Калотина, преминават две магистрали "Хемус" и "Тракия", тук са и предприятия, които заемат първите позиции по БВП в индустрията ни - "Аурубис България" - Пирдоп, "Елаците-Мед", "Дънди Прешъс метал Челопеч" и други. Тук са най-големите логистични зони - край Божурище и Елин Пелин. По отношение на спорта и туризма на територията ни е курорта Боровец. По отношение на културата тази година предстои юбилеен Национален събор на автентичния фолклор в Копривщица. Има редица проблеми най-вече с издръжката на 6-те останали болници в областта. Трябват мерки за безработицата и интеграцията на ромското население. И все пак като най-големи проблеми бих определила три - първо, достъпът до здравни и образователни услуги, второ, пътната и "ВиК" инфраструктура в почти всички общини се нуждаят от цялостен ремонт и обновяване, и не на последно място е закриването и рекултивирането на нерегламентираните сметища, хвостохранилищата в Средногорието.
- Има ли до момента спрени проекти в различните общини?
- Към момента в 18 от 22-те общини на Софийска област се изпълняват общо 165 проекта, спечелени от общините по различни национални и европейски програми. С най-много изпълнявани проекти - 22 в момента води община Правец, но с най-много привлечени инвестиции по проект е община Костинброд с 97 646 000 лева във "В и К" сектора. Единствено в Копривщица има спряно финансиране по проект за довеждащ водопровод "Въртопа" към МРРБ. Обсъдихме го вече с новоизбрания кмет на общината и ще предприемем съвместни действия за довършването му.
- След всеки нов областен управител следва и чистка в администрацията, в случая очаква ли се такава?
- Репресивността не е в стила ми. Не ми е минавало през ума да правя "чистка". Със сигурност ще има промени, някои вече са факт, но вследствие на това, че първите хора от екипа на предишното ръководство пожелаха да напуснат. Винаги съм държала и ще държа на върховенство на закона, принципност и професионализъм, така че смятам да наложа конкурсно начало. Първите обявени конкурси вече също са факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай