Общината е длъжник на хората и бизнеса в Сливен

Общината е длъжник на  хората и бизнеса в Сливен | StandartNews.com

Разпределят се средства, но не се търсят възможности

Мартин Славов е общински съветник в Сливен. Той излезе от групата на БСП, след като публично поиска оставката на кмета Кольо Милев заради лошото финансово управление на общината и едноличното му решение да премести общинските сметки в КТБ. Славов бе и председател на Временната комисия за установяване и анализ на нередности, свързани с процедури по ЗОП, която установи редица нарушения при организирането и провеждането на обществени поръчки. Докладът на комисията обаче бе бламиран от поддръжниците на кмета и няколко гласа не достигнаха да бъде приет от Общинския съвет. Той е сред учредителите на гражданското сдружение "Единни за Сливен", което наскоро направи заявка за участие в местните избори.

- Г-н Славов, в София бламират президента за референдума, задължителното гласуване не мина, съдебната реформа продължава да е тема номер едно, как изглежда всичко това от позицията на ежедневието, далеч от столицата?

- Въпреки ниския рейтинг на парламента масовото усещане, че партиите се обезценяват и недоверието към правителството, не ми се иска да се къса връзката между столицата и провинцията. Растящата аполитичност е опасна. В провинцията хората се интересуват от хляба, но не виждат политиката като "производител" на този хляб, чувстват се изоставени и без посока.
Мисля, че моделът на прехода, който по инерция следват традиционните партии, е изчерпан. Мисля обаче, че има немалко хора с потенциал, които могат да обърнат нещата. Ако ги пуснат напред, разбира се.
Принципите на демокрацията трябва да ги опазим, но трябва да сменим "конструкцията" вътре, да вкараме в нея гражданската енергия. Примерът с Гърция и "СИРИЗА" се дава често, но за мен по-показателно в това отношение е случващото се в Испания. Там напред излязоха новите граждански формации "Подемос" (Ние можем) и "Сюдаданос" (Граждани), а протестното движение "Индигнадос" (Възмутените) спечели кметските места в Мадрид и Барселона. 71-годишната Мануела Кармена, която бе избрана за кмет на Мадрид, на младини е била комунистка. Тя не отрича, че е от левицата, но винаги казва, че това значи защита на равните права на всички граждани. Ново съдържание не означава задължително "нови лица" и "млади хора". Важното е мнозинството от хората да иска да участва в политиката и да може пряко да я контролира.

- Всяко чудо за три дни - и вие правихте в Сливен Временна комисия, за да контролирате как общината управлява европейски средства, но не последва нещо особено...

- Не мога да се съглася. Резултат има въпреки враждебното отношение от страна на кмета и администрацията му. Факт е, че обществото научи за нарушения с публични пари, за които нямаше откъде да знае освен от нашия доклад.
Има и друг резултат, който никак не е за подценяване - това е превенцията. Мисля, че сега кметът и дежурните членове в състава на комисиите по обществените поръчки ще са доста по-внимателни, когато пишат задания за кандидатстване и когато правят "малки" нарушения, за които плащат някоя и друга глоба, но пък си гарантират, че големите пари отиват на правилното място. Това от друга страна означава и шанс за малко по-честно съревнование.

- Добре, но в Сливен общината извади списъци с длъжници и обясни, че тежкото състояние е заради това, че бизнес и граждани не си плащат задълженията. Близо 3 милиона са дължими, от тях 2,5 млн. са дългове на бизнеса

- Има едно писмо на министъра на финансите от юли месец, в което се казва, че общината с най-големи задължения в цяла България е Сливен - 13,8 млн. лева. Дори Видин, който беше в официален фалит през 2011 г., е с наполовина по-малки задължения - 6,3 млн. лв. Има ли нужда от друг коментар за това как се управляват общинските финанси? Дори да си вземе до стотинка дължимото от бизнеса и гражданите, общината няма да стане по-стабилна финансово. Бизнесът в Сливен изнемогва - всички са с дългове, всички имат проблеми с оборотните средства, с квалифицираната работна ръка. Общината и държавата трябва да създадат много по-гъвкави условия и схеми за разсрочване на задълженията. Друг е и въпросът доколко коректна е общината към гражданите и бизнеса, които си плащат данъците - те дали получават адекватна услуга? Чистота, сметоизвозване, озеленяване, отводняване, честен конкурс при обществените поръчки или при кандидатстване за работа? В почти всички случаи общината е в ролята на длъжник , но няма кой да й събере дълговете.

- Критичен сте, но Сливен все пак се промени за 4 години, вижда се.

- Много добре знам какво беше в Сливен преди 4 години по време на Лечковия Воден цикъл. Виждам и резултатите в последните 4 години от цикъла на кмета Милев. Да, вече няма дупки, в които да пропадат коли. Има разлики, но има и прилики. Приликата е в начина на управлението на парите по проектите. Представете си докъде сме се докарали, щом приемаме като голям успех липсата на дупки.
Нормална задача, а не извънредно постижение на общината е и да управлява европейски средства прозрачно. Проблемът е, че няма широк кръгозор, няма мащабна и дългосрочна визия за Сливен и местната икономика. Много бомби цъкат под Сливен и ако сега не се намерят решения, които да ни гарантират стабилност след 10 години, по-добре да се ориентираме към напускане. Мантрата за чужди инвестиции и работни места, които рецитират всички кандидат-управляващи, е заблуда.
Идва ново време, с нови предизвикателства и нови икономически реалности и аз не знам дали всички, амбицирани да управляват осъзнават това и дали в следващия мандат ще бъдат готови да се справят.

- В "Единни за Сливен" готови ли сте - вие сте сред учредителите на това ново гражданско сдружение също с амбиции да участва в изборите?

- Хората в "Единни за Сливен" са наясно и с опасностите, и с възможностите. Станах част от това сдружение, защото никой в него не мисли в закостенелия кръг - държавата да ни пусне от бюджета, министерствата - от оперативните програми - и така да вържем двата края. Друго нещо ще е в основата на стабилността - вече съществуващият местен бизнес и производители. Всички управляващи до момента са слепи за тях и дори ги пренебрегват. Разглеждат ги само като донори на приходи от такси и данъци, нищо повече. Ние ги виждаме като потенциал за ръст и за заетост. Има доста фондове и финансови инструменти, които да създават програми за местен растеж. Не знам дали досегашните управляващи са чували за публични дружества, които да подпомагат обединението на производители, за организиране на къси вериги на доставки от местни производители директно към пазара, за издаване на инфраструктурни облигации, чрез които да се подобри средата.
Оказва се, че обединени отделни хора от реалния сектор, отделни експерти, могат да предложат успешни формули за управление.

- Не станаха ли всички изведнъж граждани за тези избори - Лечков създаде гражданско сдружение, зад кандидата на ГЕРБ в Сливен също стои гражданско сдружение, вие също станахте учредител на гражданско сдружение заедно с десни личности, а много години бяхте лице на БСП? Защо не си стоите в партиите?

- Аз мога да ви отговоря само за себе си, защото партиите не се справят с управлението на общината. Вижте мандатите в Сливен назад - СДС, два пъти БСП, НДСВ, ГЕРБ, пак БСПЕ. Едно и също, дежавю. И все надолу, и все надолу. Партиите възпроизвеждат местните си елити. Това е пагубно. БСП са светъл пример в това отношение. Но вижте и резултатите на другите партии, там процесът също върви. Избираемите елити стават все по-малки, вътрешната битка за кокала - все по-жестока. И който е несъгласен, който има смелостта да каже, че "царят е гол", че така ще се самоизядем, бива изхвърлен и отлъчен. Това се случи и с мен. Дълги години имах илюзията, че БСП ще се отвори за гражданите, за хората, за реалния живот. Това не се случи.
А иначе за това как партиите използват гражданска маска можем да си говорим до утре. В "Единни за Сливен" е обратното - платформата е изцяло гражданска и ако ще използва нещо партийно, то ще е най-доброто като опит и идеи, като "прогледнали" хора и ясен механизъм за контрол на гражданите. За "Единни за Сливен" ще се гласува мажоритарно, няма да има спуснати "от горе" кандидати, зависимост от партийни централи, комисии и конференции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай