Обществото е жадно за справедливост

Обществото е жадно за справедливост | StandartNews.com

- Проф. Константинов, Брюксел официално оповести доклада си за напредъка на България по механизма за сътрудничество. Очакванията бяха той да е силно положителен, а политическите реакции са от успех до провал. Каква е вашата оценка ?

- Бих нарекъл доклада неутрален, като същевременно той отговори точно на очакванията. Не сме очаквали нещо по-добро да се случи.
И за съдебната сфера бяха отбелязани позитивни стъпки - промени се начинът на избиране на върховните магистрати, промени се ВСС - има си избор на съдии и на прокурори отделно. В този смисъл, макар и бавно, има стъпки напред. В различните държави по различен начин са решени тези въпроси. Проблемът е в това да накараме тези органи да работят. Защото, ако хората, които избираме, са едни и същи, по какъвто и механизъм да ги избираме, резултатът ще е същият. Така че тук трябва да се търси връзка между дейността на работата на един магистрат и неговото кариерно развитие. В САЩ, ако сте прокурор, колкото повече присъди има по ваше обвинение, толкова по-високо сте в кариерата. Тук трябва да има нещо подобно- примерно, работата на един прокурор да се мери по обективен критерий за това колко дела е завършил, по колко от тях е постановена ефективна присъда, по колко - условна. Само с начина на избиране на магистратите нищо няма да променим.

- Докладът със смекчен тон от Брюксел ще отвори ли пътя ни и към Шенген?

- Може. Аз лично очаквам през следващата година частично отваряне, в смисъл морските и въздушни граници на България да станат по Шенгенското законодателство, за което България е напълно готова. Между впрочем, тук има и малко нелицеприятен и за самия Запад момент. Ако някой си направи труда да чете критериите на Шенгенското споразумение, ще види, че в него няма никакви политики, има технически изисквания по опазване на границите. Тях България и Румъния отдавна са ги покрили. Даже може да се каже, че са ги и надхвърлили, защото много по-голям пробив има на европейските граници през други държави, отколкото през българската и румънската. Само че тук причините са политически. Влезем ли в Шенген, няма да могат да ни връщат обратно циганите. Сега щом станат неприятни на холандското правителство и те ни ги връщат след три месеца. Нека да не забравяме, че нашият достъп до ЕС не е безусловен в момента. Ние можем да стоим за три месеца там, след което трябва да си подновяваме искането за престой. Това става обикновено автоматично, но могат и да ни го откажат. Това се използва, за да ни връщат неудобни за тях елементи, които току-що изброихме. Като ги караме да кажат как става тази интеграция на тези хора, те нещо не ни показват. Това са политически изисквания, които не са Шенгенски изисквания. Това не е някаква тайна. Самите холандски политици си го казват - намерете си начин да си задържате тези хора в границите и тогава ще ви допуснем в Шенген. На Запад имат много тежки проблеми, защото допуснаха да им се случи този пробив на мигранти от Африка. Само искам да отбележа, че черният континент е населяван от 1 млрд. души и има прираст от 50 млн. годишно. В същото време много от държавите в Африка нямат капка вода. Така че за хора, които живеят в подобни условия, европейската земя е рай, към който те драпат с нокти и зъби. Дори 2-5 млн. африканци да приемаме в ЕС това не отслабва демографския натиск.

- По повод готвените законови промени с цел ревизия на приватизацията, какъв е смисълът да се разследват стари сделки, след като не могат да бъдат разваляни?

- Естествено, че не могат да бъдат разваляни. И да ги развалите, няма кой да върне парите. Те са откраднати и са употребени. Никой не се надява да ги върне. Знаем поговорката "Битият- бит, обраният-обран". Има обаче смисъл в разследването на приватизацията. Някои от особено фрапантните и отвратителни сделки, които дразнят хората, трябва да бъдат наистина разнищени. И ако е възможно, някои хора да бъдат наказани, или поне да бъдат посочени като виновни. Обществото ни е жадно за справедливост !
Всеки знае, че няма да му се напълни джоба от това, ако се окаже, че "Балкан", примерно, е продаден за жълти стотинки. От друга страна, има и нещо друго - държавните предприятия бяха в трагично състояние. И аз искам да ви върна в "епицентъра" на труса, който разруши България. Това беше периодът 1995-96 г. Тогава беше срината банковата система, бяха унищожени спестяванията на хората и бяха фалирани и малкото читави български предприятия. Имаше тогава един министър от БКП, който викаше: "Не връщайте заемите !". Хората, които фалираха България и я ограбиха, в момента са уважавани депутати, разни висши функционери. Чудя се на грандиозното им нахалство. И затова има смисъл да се разкрият тези работи и да се накажат. Пак повтарям - такива хора ограбиха личните спестявания на българите и фалираха предприятията, след което приватизацията стана като някакъв канибализъм, като убийство на малолетни, всичко беше доразграбено и доразръфано. Това събитие се съизмерва само с кражбите, които направи Съветския съюз в България през периода 1945-47 г., когато държавата ни беше разкостена по същия начин. Тъкмо се посъвзе малко и я разкостиха наследниците на тези, които ни докараха до състоянието през 1944 г. Ако някой мисли, че ще си върне парите, забравете. Пари няма да има.
А основната вина на десните сили е, че когато бяха на власт, оставиха всички да се спасят. Когато управляваха за първи път, през 1991 г. разграбиха външнотърговските дружества, това беше външнотехническото разузнаване. Там бяха стотици милиони долари, разграбени по най-гнусен начин и никой не потърси отговорност за това. А архивите бяха все още там. Ето как се тръгна. Не знам пък дали пък не е хубаво всичко да се раздруса, да се разнищи, пък да видим. Те така стават революциите. И знаете ли кога стават- когато нещата са се оправили.
Френската революция избухна,когато икономически Франция беше най-добре. В този момент народът избесня и направи революция.

- Възможно ли е наистина да се постигне някаква справедливост и виновните да получат ефективни присъди?

- Най-вероятно кой знае какви присъди по повод на приватизацията няма да има. Само да припомня како през 1986 г. избухна Чернобил и комунистическата номенклатура похапваше чисти храни и пийваше специално запазена водичка. Но не казаха една дума на българите да си затворят прозорците и да не ядат зеленчук на 1 май, когато дойде облакът. Дори не предупредиха да не се пускат децата навън. Знаете ли колко детски левкемии имаше след това? Комунистите изтрепаха неизчислимо количество български деца, а други превърнаха в инвалиди. Казвам го най-отговорно. Да не говорим за това, че имаше 2-3 г. след това и втори взрив.
Обраха реколтата и вместо да я унищожат, нахраниха кравите и след това имаше втори взрив на радиация в България. И за това престъпление имаше двама души, осъдени на по три години.
Естествено, че сега за приватизацията няма да има присъди. Кой беше тогава управител на националната банка? Вижте кой беше министър на икономиката тогава. Този, който каза на предприятията - не плащайте дълговете, което значи, фалирайте държавата! Той призова "направете пуч, нарушете Конституцията!". И някои от тия хора в момента са в парламента. Станаха професори, преподават икономика на децата. чудовищно е това, което се случва. Крайно време е българите да разберат кой ги унищожи и кой отново ги срина. Шапка свалям на българския народ за това, че след такива катастрофални ограбвания, отново се надигна и живее някак си. Другите, които сме виновни, това сме всички ние. Когато бяха на власт, ги оставихме да се измъкнат, това е. И сега тука ни се подиграват.

- Вчера БСП поиска оставката на Димитър Главчев, след като той изгони Корнелия Нинова от парламента. Скандалът се развихри, докато левицата настояваше Бойко Борисов да разясни твърдението си, че в Народното събрание има наркотрафиканти. Вашият коментар на ситуацията?

- В БСП има един депутат, не знам той дали е трафикант или не, но неговият брат е виден наркотрафикант. Жената на този брат е била в една фирма с депутата и депутатът има подарен "Лексус" , с който е катастрофирал. Колата е дадена от наркотрафиканта. Не мога да кажа, че депутатът е наркотрафикант, но ако на мен ми подари наркотрафикант "Лексус", вие какъв мислите, че ще съм? В коя нормална държава ще се обсъжда този депутат повече, а няма да вземат да го приберат. Това е част от тази феноменална наглост, за която говорим. Мисля, че накрая наистина може би ще си дойде един Народен съд и тогава вече ще го отнесат и тия, дето са невинни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай