Няма време за промени в Изборния кодекс преди вота

Ще работим извънредно, за да гледаме важните закони, казва Цецка Цачева

Няма време за промени в Изборния кодекс преди вота | StandartNews.com

Депутатите показаха отговорност и зрялост, подкрепяйки дълга

След напрегнати совалки в парламента и инфарктен дебат в зала депутати от 5 партии подкрепиха ратификацията на договора за 16 млрд. дълг. "За" заема гласуваха и от опозицията, Фронтът се въздържа, а Георги Първанов приготви оставката си като лидер на АБВ. Разклати или бетонира кабинета този тест в парламента? Кои са големите приоритети пред депутатите до Великден? И ще има ли нов Изборен кодекс преди вота наесен? "Стандарт" попита председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

- Г-жо Цачева, изненада ли ви резултатът от гласуването на дълга в пленарна зала? Наложи се дори да озаптявате част от депутатите.

- Удовлетворява ме резултатът от гласуването на Закона за ратификация на двата договора и акта за поемане на дълга, защото това е условие, необходимо за стабилното функциониране на държавата и извършване на реформите, които са част от управленската програма на коалиционното правителство с премиер г-н Бойко Борисов. Що се отнася до напрежението в залата - естествено е, когато има толкова значими по съдържание нормативни актове, градусът на емоцията в пленарна зала да се вдигне. Така че това е очаквано и в този смисъл не съм изненадана.

- Успяхте да отреагирате доста адекватно на създалата се ситуация, дадохте почивка. Но в тези секунди казахте ли си - може да стане нещо по-сериозно?

- Няма време за подобна мисъл, защото ръководещият заседанието - аз или заместник-председателите, трябва своевременно да отреагира, много бързо да се съобразява, с оглед конкретно поведение на народен представител - дали то е допустимо, с оглед нашите процедурни правила. Аз благодаря на колегите, че проявиха разбиране. Въпросът идва след прекъсването какво става, ако не се е успокоило напрежението. Но съм благодарна на колеги, които реагираха емоционално, на ръба на приличния тон и поведение в залата, че след 10-те минути пауза намериха сили да овладеят емоциите и да продължим нормално работата си.

- Дългът беше гласуван със значително мнозинство в зала. Вие обаче притеснявате ли се за стабилността на мнозинството?

- Вашата констатация дава частично и отговора ми. След като с такова мнозинство беше подкрепен този законопроект за ратификация, то изводът е, че мнозинството е стабилно. Но това не е най-голямото мнозинство, което сме постигали, тъй като актуализираната стратегия за продължаване реформата в съдебната система бе подкрепена от много повече парламентарни групи с много по-висока численост като изражение на конкретния резултат. Това е отговорно поведение. Народни представители и парламентарни групи, които съзнават каква е фактическата ситуация в държавата и че за да се върви напред, за да могат да бъдат разплатени задълженията към бизнеса, за да могат да се поемат социални ангажименти, които правителството е поело към българските граждани, е необходимо да се извърши това рефинансиране на дълга, което всъщност се случи в зала.

- Как гледате на подкрепата на ДПС в последния момент и притеснява ли ви тя?

- Не бих отделила подкрепата на народните представители от която и да е парламентарна група да е извън общата рамка на поведение отговорно - пак казвам - съобразено със ситуацията на държавата към този момент. За всяко управляващо мнозинство тогава, когато получи подкрепа, това е знак, че достатъчно убедително и аргументирано е изложило дори пред представители на опозицията необходимостта от приемане на конкретни решения.

- Гласуването на АБВ доведе до заявка за оставка от страна на лидера Георги Първанов. Притеснява ли ви тази криза в партията, тъй като тя е част от подкрепящите кабинета?

- Парламентарната група на АБВ подкрепя мнозинството в това Народно събрание. Аз не знам дали има криза в друг политически субект, поради което няма как да коментирам. Но мисля, че отношенията в парламента са коректни, а какво се случва в една партия или коалиция не може да бъде въпрос към председателя на Народното събрание.

- Страстите за дълга бяха нажежени и в това спор няма. Успя ли добре ГЕРБ да обясни позицията си?

- За да отговоря, трябва да се върна 2 седмици назад във времето, за да припомня, че внесеният от правителството законопроект за ратификация беше надлежно разгледан в две от постоянните комисии. Там се състояха първите дебати с представители на всички парламентарни групи по тези законопроекти. Явно имаше необходимост от по-задълбочени дебати, дискусии, ако ще и разясняване от страна на финансовия министър Владислав Горанов, което се случи и до последния момент в деня, в който се гласува, отново и отново се излагаха аргументите за необходимата подкрепа, която трябва да се даде с гласуването на този закон. Аз съм убедена, че ако заседанията в постоянните комисии бяха предхождани от тези разговори между парламентарните групи, които се състояха след работата на комисиите, нямаше да се стигне до това говорене, на което бяхме свидетели в публичното пространство. Отношението на опозицията е ясно. Но въпреки това за пореден път казвам - подкрепата на всяка една отговорна политическа сила, без значение дали е към мнозинството в това Народно събрание, или е чисто опозиционна, дава политическа зрялост.

- Ще ви върна малко на дисциплината в пленарна зала. Трябва ли да се вземат допълнителни мерки?

- Досега няма наказани депутати, което говори добре за 43-ото народно събрание. И затова, че правилата се спазват и когато е по-емоционално в пленарната зала с едно предупреждение, с едно напомняне, се възстановява нормалният режим на работа. Колективна институция с 240 народни представители няма как да няма такива моменти. Още повече, аз неведнъж съм споделяла - пленарната зала е мястото, където да се чуват различните тези и на управляващи, и на опозиция. Нека все пак не забравяме, че в Народното събрание е и опозицията, за разлика от едно министерство или Министерски съвет. Във всяка една ситуация, когато се излезе не само извън добрия тон, но и грубо се потъпкват етичните норми на поведение, тогава съответният председателстващ заседанието трябва да бъде на мястото си и с възможностите, които му дава правилникът, да реагира така, че да се съхрани редът в залата. Основната цел е да има нормално функциониращо Народно събрание, за да си вършим задачите такива, каквито те са ни разписани по конституция.

- Какви са приоритетните закони в парламента до Великден?

- За тази настояща пленарна сесия успяхме да продължим с реформата в енергетиката, гласувахме Закона за енергийната ефективност, гласувахме изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Това са все неща, които правителството е поело като ангажимент в своята програма и българските граждани очакват да се случи. На първо четене приехме Закона за предучилищното и училищното образование. Очаквам до края на сесията на второ четене да бъде гласуван този законопроект. Приехме промените в Закона за МВР, очаквам в скоро време да бъдат внесени трите законопроекта, които уреждат статута на службите. Това са законопроекти, които бяха готови още в мандата на 41-ото народно събрание, но поради предсрочното прекратяване на този мандат не успяхме да ги гласуваме на второ четене. Да се надяваме, че до края на тази парламентарна сесия те ще бъдат внесени по надлежния ред. Имаме няколко временни комисии, чийто предмет на работа трябва да даде отговор на въпросите, които хората задават. Говоря за пенсионните фондове. Дори е внесен проект на решение по въпроса за КТБ. Такава временна комисия също ще заседава. Достатъчно натоварена е програмата на работа на Народното събрание. Отговорно заявявам - ще има извънредни заседания до края на тази сесия и то не само заради натрупалите се въпроси в парламентарния контрол, но с оглед и законопроектите, които чакат ред да бъдат разгледани в пленарна зала.

- Налагат ли се промени в Изборния кодекс във връзка с предстоящия местен вот?

- До момента няма нарочна законодателна инициатива за изменение на Изборния кодекс. С оглед малкото оставащо време до провеждане на изборите за местна власт не считам, че е добре в последния момент да се променят правилата в него. Ние приветстваме това, че българските граждани - голяма част от тях, които гласуваха на последните предсрочни парламентарни избори, упражниха възможността преференциално да гласуват. За нас това е стъпка в правилна посока и нямаме причина да се отказваме от нея.

- ГЕРБ вече се готви за местния вот. Председателят на парламентарната група и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов обяви, че кметовете на Благоевград, Банско и Разлог ще бъдат издигнати отново. Предполагам, че това ще се случи и в други градове, където имате добро управление на градоначалниците.

- Г-н Цветанов обяви това при среща с партийното ръководство в Благоевград. Няма обаче още окончателно решение на изпълнителната комисия и в този смисъл считам, че въпросът е леко преждевременен. Тогава, когато има решение, ще мога да отговоря. Но няма причина да не подкрепим успешни кметове на ГЕРБ, които са се доказали в годините, че са добри управленци, добри градоначалници.

- Виждате ли се често с премиера Бойко Борисов?

- С министър-председателя г-н Борисов се виждам винаги, когато е необходимо, с оглед работата на Народното събрание и на Министерския съвет. Като се има предвид, че той е и председател на партия ГЕРБ, се виждаме и по партийна линия. Да, виждаме се винаги, когато е необходимо.

- Г-жо Цачева, ден след 3 март не мога да не ви попитам какво представлява за вас този празник? И смятате ли, че българите достатъчно го уважават?

- Националният празник за всяка една държава е онзи ден, в който и специално за нас се слага началото на съвременна България след много години робство. Съгласна съм, че с оглед динамиката на ежедневието ни като че ли не ни остава време да се замислим какво всъщност означава този ден. Но 3 март е дата, която е очаквана от поколения българи, които са мечтаели за свободна, самостоятелна, независима държава. Голяма част от възрожденците не са дочакали този ден. Аз съм убедена обаче, че съвременниците, младите хора имат отношение към този празник. Не е необходимо винаги да има шумни тържества, фанфари, празникът се носи много интимно във всеки един от нас и дано намерим минути време да останем насаме със себе си. И да помислим, че днешното ежедневие, постиженията ни, биха били немислими, ако я нямаше България - такава, каквато е днес, в резултат на този ден. Ден за размисъл, ден за свеждане на глава, на поклон. И разбира се, ден за национално самочувствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай