Няма европейска държава с 24-часови дежурства

Няма европейска държава с 24-часови дежурства  | StandartNews.com

Търсим пари за полицейски заплати на надзирателите

Росен Желязков, шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"

- Комисар Желязков, от синдиката на надзирателите обявиха, че излизат на протест на 1 септември. Като че ли не се постигна консенсус по исканията им?

- Проведохме поредица от срещи, включително и през последните няколко дни. Мога да кажа, че разговорите бяха диалогични. Наясно сме какви са проблемите, както и с конкретните искания. Служителите в местата за лишаване от свобода действително осъществяват много тежък труд.

- Едно от исканията им е за връщане на 24-часовите дежурства на надзирателите?

- Действително те са недоволни от намаляването на техните дежурства от 24 на 12-часови. Синдикатът настоява да се върне старото положение. Искам ясно да заявя, че работното време в местата за лишаване от свобода е синхронизирано изцяло с правилника за приложение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Ще търпим критика от Европа, ако допуснем връщането на 24-часовите смени. Няма европейска държава, в която да има такива дежурства. Министър Христо Иванов разпореди следващата седмица началниците на затвори да проведат срещи със синдикалистите по места и да се прецени в зависимост от конкретните условия дали и къде може като изключение да се приложи 24-часовият режим на работа.

- Кога ще се приравнят заплатите на надзирателите с тези на колегите им от другите системи за сигурност?

- По искане на министъра на правосъдието е създадена нарочна работна група с участието на представители на ГД "Изпълнение на наказанията"и ГД "Охрана", която ще изготви проекти на подзаконовите нормативни актове. Те ще синхронизират реално приложението на новите разпоредби, с които се ще приравнят възнагражденията на служителите от затворите с тези на МВР. Работната група трябва да направи точни разчети за допълнителните средства за заплати и социални придобивки, да изготви класификатор на длъжностите, както и вътрешни правила за работна заплата, щатни разписания и др.,за да може исканото приравняване да стане факт. Тези подзаконови актове ще се предложат за утвърждаване в срока, определен в новия закон за МВР - до края на октомври т.г. Едва тогава ще се водят и разговори с Министерството на финансите за намиране на необходимите средства.

- Да разбирам ли, че всъщност не отстъпвате само на искането за отпадане на 12-часовия режим на работа?

- Да, точно така. Огромна част от исканията на надзирателите са справедливи. Смятам обаче, че не може да се коментират действия, уредени в нормативен акт. Работното време в местата за лишаване от свобода е законово регламентирано и в този смисъл не виждам как могат да бъдат подкрепени исканията на колегите за връщане на стария режим на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай