Лиляна Павлова: Няма да вдигаме данъците и ще върнем инвеститорите

Лиляна Павлова: Няма да вдигаме данъците и ще върнем инвеститорите | StandartNews.com

Стара Загора отново трябва да стане енергийното сърце на България, казва Лиляна Павлова

Лиляна Павлова е водач на листата на ГЕРБ във Варна и Стара Загора. Бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Борисов". Пред "Стандарт" тя коментира ситуацията в държавата и предизборните стратегии на ГЕРБ.

- Г-жо Павлова, какви са приоритетите в управленската програма на партията и защо избрахте точно тях?

- С екипа, с който разработвахме управленската програма, се опитахме да анализираме абсолютно всички сектори в икономиката. Изводът, който направихме, е, че няма нито един сектор не само в икономическия живот, но като цяло в държавата, в който да няма проблеми и пробойни и да не се нуждае от спешни антикризисни мерки. Тъй като основното ни мото е стабилна България, трябва да кажем, че стабилизирането на държавата започва от политическата система. Ако политическата криза се задълбочи, ше влезем в една спирала на избори и липса на ясно, стабилно, дългосрочно управление.

Второто, което трябва да направим, е стабилизиране на икономика, на финанси, на банкова система. Всичко това е възможно през мерките ни за стабилност и реформи. Затова започваме със запазване на най-ниските данъци, включително на плоския данък, защото, за разлика от нашите опоненти от БСП, които предвиждат вдигане на данъци, считаме, че на най-бедната държава в Европа й трябва дясно стабилно управление с ниски данъци. За да бъде една държава социална, тя трябва да е много богата. Затова трябва да върнем инвеститорите у нас.

- В тази връзка вие подготвяхте един Закон за инвестициите. Споменахте за идея да се направи специална програма, където бизнесът да може на едно място, съсредоточено да търси програми и да намира какви документи да подава. Това е нещо като единен център за бизнеса ли?

- Държавата се крепи на три основни стълба. Първият е икономика и инвестиции, вторият - енергетика, и третият - туризъм, защото това е огромен потенциал в нашата държава. Затова мегаминистерството го разделяме на три самостоятелни, които да се заемат с всеки един от тези сектори. Защото ако ги стабилизираме, така ще заработи наистина държавата.

- Значи в следващия кабинет на ГЕРБ ще има министерство на икономиката и инвестициите?

- Да, в общи линии това е посоката, в която мислим, за да може съществуващите и евентуалните нови инвеститори да могат от едно място да получават цялостната информация. И да бъдат буквално, ако се налага, и водени за ръка. Следваща стъпка в тази програма за стабилност е връщането на доверието на кредитните международни институции и на Европа. За да се отблокират еврофондовете, защото много можем да говорим за тях, но факт е, че те са спрени и без тях нищо няма да заработи.

Икономиката и работните места зависят, първо, от стабилност и доверие, и второ, от налично финансиране и инвестиции, и трето, зависят от добра инфраструктура за бизнеса, четвърто, може би то е и първо - от образование.

- Вие сте водач на листите в Стара Загора и във Варна, какво обещавате на хората и кои са най-честите въпроси, които ви задават специално за тези региони?

- Казвам на хората, че водим кампания, която освен открита е и много позитивна. Ясно е, че не е от добро това, че сме на предсрочни избори. При срещите и в двата региона имаме много ясна концепция какво поемаме като ангажимент и какво не. Варна е изключителен приоритет не само за нас като народни представители от региона, но и като цяло в национален мащаб. Потенциалът на морската столица за икономика, туризъм и развитие на този регион е с изключително огромно значение. За да се развие обаче, трябва да изградим магистрала "Хемус". Вторият приоритет за Варна е пристанището, което е много важно и за бизнеса.

Единият ни ангажимент е откриването чрез частта на морската гара да бъдат преместени сегашните кейови места. И както и в Европа, и по света сме виждали да има крайбрежна част. Огромен потенциал и ниша, която ни се отвори в момента покрай кризата в Украйна, са круизните кораби, които започнаха да идват. Тази година има огромно увеличение и ние трябва да ги задържим тук.

За Стара Загора първи приоритет е тунелът под Шипка. Градът беше енергийното сърце на България. За да забие отново, защото то е замряло, много важен приоритет са държавните дружества "ТЕЦ Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток". Те трябва да бъдат финансово стабилизирани, укрепени и да заработят.

Ние нямаме никакво намерение да ги приватизираме или закриваме. И не на последно място Старозагорският регион е уникален със своето културно-историческо наследство. Долината на тракийските царе и гробници, Долината на розите, античния форум, който вече направихме, са един огромен туристически продукт. Там има също балнео и СПА туризъм, както и винен туризъм.

- Когато хората ви видят, не ви ли свързват основно с пътища?

- Където и да отида, срещата ако не започне, то задължително завършва с пътища. Въпреки цялата пропаганда на тема "асфалт не се яде" няма човек, който да ми каже, не трябва да се правят пътища и инфраструктура.

- А каква ще бъде политиката на ГЕРБ по отношение на пенсии, заплати?

- Категорично заявяваме, че оставаме на принципа за швейцарското правило за пенсиите. Казано по-просто, актуализацията на пенсиите ще върви с темпа с развитие на икономиката, което е най-логично и правилно. И колкото по-бързо заработят всички останали мерки в икономиката, толкова повече ще можем да актуализираме пенсиите. Да, ще работим икономиката да заработи, за да увеличим пенсиите. Но ние ще подкрепим възрастните хора по друг начин. И това е програмата за енергийна ефективност. Защото когато дадем възможност поне 50% от месечната сметка да не я плащат хората, ще им останат пари, за да си купят храна и лекарства.

И ако вече плащат 50 вместо досегашните 100 лева за отопление с ток, защото извън София топлофикации почти няма, хората ще усетят разликата.

- Ще продължава ли да се вдига възрастта за пенсиониране?

- Категорични сме, че трябва да направим пенсионна реформа, защото в момента при 1,5 милиона работещо население имаме 2,5 милиона пенсионери. Ако продължи ранното пенсиониране, в един момент няма да имаме работещи хора, които реално да внасят доходи.

Може да е тежко в момента, но в дългосрочен план това е единственият вариант икономиката да заработи. Така че пенсионната реформа ще е едно от първите неща, които трябва да направим. Осъзнаваме, че това е болезнена и непопулярна мярка, но ще я направим.

- Предишното правителство стартира програмата "Растеж" за регионите. Как гледате на нея?

- Това е поредната гордост в кавички, която е на принципа "тате ще ми купи колело, ама друг път". Размахва се една програма за растеж на регионите, която всъщност е едно добро намерение. Казват, че са дали по 500 милиона, а те всъщност на финала на хартия и като договори и общи бяха 200 милиона, а като реално вече сключени договори по тези проекти, са 20 милиона, от които мисля, че са изхарчени около 10.

- А понеже сме на прага на зимата, дали има пари в държавата да се "ловят снежинки"?

- Гледах пресконференцията на вицепремиера и на ръководителя на пътната агенция, които казаха, че всъщност парите там са изчерпани още през юни тази година. Както и че няма никакви средства, оставени и предвидени за зимно поддържане. Още няма зима и вече няма пари за зимно поддържане. Това е завещанието.

- За година и половина извън управлението дадохте ли си сметка за направените грешки?

- Ние си ги признахме грешките, даже си ги публикувахме, което е много важно.

Сигурно много неща можеше да направим доста по-успешно. В началото на нашия мандат се работеше на най-ниски цени по отношение на пътища и инфраструктура. Обаче в онези трудни години на финансова криза тази най-ниска цена се беше извратила във времето. Лично аз спрях този подход още 2012 година. И минахме на икономически най-изгодните цени. Като минус се отчита фактът, че трябваше по-бързо да променим Закона за обществените поръчки. Защото явно в него има доста пробойни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай