НСО трябва да запази военния си модел

НСО трябва да запази военния си модел | StandartNews.com

Гледната точка на Румен Ралчев, Велик Приор на тамплиерите в България и председател на Националния съюз "Безопасност и охрана". 

- Г-н Ралчев наближава празникът на НСО. Като бивш неин служител какво мислите за предложенията за промени в закона за службата, предложени наскоро?

- Държавата не трябва да се отказва от военния модел на службата. За съжаление над две десетилетия този изключително важен закон за работещите в службата не беше приет. Нашата гражданска организация Национален съюз "Безопасност и охрана" инициира доста обсъждания, правили сме и предложения, които за съжаление никой не ги чува.

- Трябва ли НСО да е под шапката на президента или не?

- В най-новия законопроект се регламентират правомощията, принципите и дейността на НСО, статутът на нейните служители, взаимодействието с други държавни органи и организации, отчетността и контролът върху службата. Нашето становище, диктувано от исторически опит и практиката в други страни, е НСО да остане на подчинение към президента. Държавният глава да назначава и освобождава началника й и да утвърждава структурата и числения й състав. Видяхте каква "стабилност" придоби длъжността председател на ДАНС.

- Няма безгрешни хора, но все пак укорите към служители на НСО са доста?

- Знаете как се отрази в обществото неуспелият атентат срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. И това е, без да има никакво нараняване. Такива инциденти се помнят и се сочат и след години. Във всички специални служби по света се изучават и помнят емблематични случаи - стрелбата срещу Рейгън, Кенеди, убийството на Индира Ганди. Преустройствата и сътресенията винаги дават отражение върху работата на служителите. Но ние не можем да искаме високи професионалисти, които да са мотивирани, с ниски заплати. Затова смятам, че девоенизацията и всяка по-драстична смяна в статута на НСО не е полезен ход особено в тази напрегната обстановка. Началникът на такава служба трябва да се избира с много прецизност.

- Смятате ли, че може да е мандатна длъжност?

- Да, това ще се отрази добре.

- В тази връзка какво ще пожелаете на служителите на НСО ден преди техния празник - 12 септември?

- Честването на 134-годишнината на НСО ни връща назад във времето да припомним с почит и уважение първите конници, положили основите на охранителната дейност при княз Батенберг I, и усилията за свободна, независима и обединена България. В този празничен ден изразяваме нашето уважение към служителите на НСО, много от които са и членове на Национален съюз "Безопасност и охрана" и са допринесли за издигането на авторитета на службата както във вътрешен, така и в международен аспект. По случай професионалния празник - 12 септември, поднасям поздравите на многохилядния състав на Съюза с пожелания за здраве и лично щастие на всички служители в НСО и да продължат все така отговорно да работят за сигурността и просперитета на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай