Новата формула на властта е старата с повече дисциплина

Новата формула на властта е старата с повече дисциплина | StandartNews.com

След отхвърлянето на законопроекта за антикорупцията, станал известен като "Закона на Кунева", от ДБГ реагираха изключително остро. В отворено писмо те обявиха, че са разколебани дали Реформаторският блок трябва да продължи да участва в управлението на страната. Окончателното им решение дали да се оттеглят от властта ще бъде взето на заседание на Националния съвет на ДБГ, което се провежда в събота и неделя в Пловдив. Какво се случва в управляващата коалиция - пред разпадане ли е, или ще бъде постигнат консенсус, за отговор на тези и още въпроси "Стандарт" потърси мнението на зам.-председателя на партията и съпредседател на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

- Г-н Зеленогорски, кое наложи спешното свикване на Съвета за развитие? Разрешихте ли правителствената криза?

- Ние искахме свикване на Съвета за развитие още в края на миналия политически сезон. Настоявахме за ясен график какви реформи ще се случват, в какъв времеви порядък и какви са гаранциите за това. Така че Съветът за развитие не е свикан във връзка с кризисната ситуация около антикорупционния закон. Необходимо е да видим докъде сме стигнали, накъде вървим и затова всеки от министрите и вицепремиерите докладва за своите приоритети. Като представители на управляващото мнозинство казахме какви са проблемите. Не бих казал, че има правителствена криза, но определено не сме щастливи от обстоятелството, че по отношение на конституционната реформа АБВ са ясно, твърдо и неотклонно против, а те и ПФ не подкрепиха закона за борба с корупцията по висшите етажи. Искам да отбележа - с изключение на ВМРО, които направиха крачка в правилната посока.

Затова от ДБГ ясно казахме, че започва да се губи смисълът от участието ни във властта - ние сме там, за да правим реформи. Когато не се случват, по-добре да преосмислим присъствието си в управляващото мнозинство. Моето мнение е, че това се налага, ако не можем да гарантираме на избирателите парламентарно мнозинство, което прави реформи, спокойствие на гражданите и на инвеститорите, че в България има ефективно функционираща съдебна система, че има прозрачност и овладяваме корупцията, която е основен проблем. Това са все неща, очаквани и от българското общество, и от чуждите ни партньори. Нека кажем ясно - през януари трябва да демонстрираме напредък пред ЕК, какво ще им кажем? Не успяхме да свършим нищо, не напреднахме и с крачка.

- И какви гаранции получихте, че ще вървите напред точно с реформите, предложени от вас?

- Ние от РБ - и г-жа Кунева, и г-н Кънев, реагирахме остро и поискахме гаранции не само от ГЕРБ, с които заедно подкрепяме конституционните реформи и антикорупционното законодателство, но и от АБВ и ПФ, които са част от управляващото мнозинство. Обединихме се, че има воля да продължим по този път. Г-жа Кунева декларира, че на 3 декември отново ще бъде внесен законопроект за борба с корупцията. Той ще бъде прецизиран, но в никакъв случай няма да бъде осакатен. Няма как такава тежка болест - корупцията, да се лекува с билки, когато се налага хирургическа намеса.

- Какво все пак ще промените в закона?

- На този етап не може да се каже, но със сигурност ще направим активен дебат с колегите от управляващото мнозинство и надявам се, този въпрос да бъде отхвърлен. Трябва да сме наясно как гледа обществото на факта, че проектът не мина. Защото, когато влезеш в политиката, трябва да си наясно, че ставаш публична личност, ще бъдеш проверяван, ще те следят на всяка крачка - с кого и къде ходиш, как живееш, къде пазаруваш и къде почиваш. Когато говорим, че няма доверие в политиците, то е поради тази причина. И в парламента има хора, които се занимават с бизнес. Дори да са го прехвърлили временно на някого, все пак има определени интереси, които ме смущават - например в енергетиката, ВЕИ-тата, хотелиерството. Как с една депутатска заплата можеш да станеш крупен бизнесмен, притежател на хотели?! 12 години съм бил кмет, сега народен представител и не мога да си позволя да си купя вила на Ривиерата.

- Така, като ви слушам, нямате намерение да излизате във властта и г-жа Кунева да подава оставка, след като премиерът ви увери, че след 3 месеца законът ще бъде приет?

- Г-н Борисов изрази своето становище, то е позитивно от самото начало. Исках да чуя и какво мислят АБВ и ПФ. Те твърдят, че са за това да се борим с корупцията. Надявам се да го докажат, защото до момента не го правят. Те не осъзнават как унижихме цялото общество. С отхвърлянето на проекта политическата класа каза, че не иска да има яснота за доходите й.

- Всички твърдят, че различията са технически, не по същността. Защо тогава не се съобразихте с препоръките на партньорите си и тогава да внесете закона с техните поправки, вместо да оставате изненадани?

- Не можем да се съобразяваме с препоръките. Това не е проект на Меглена Кунева и РБ, той е на МС и е с подписа на министър-председателя. Когато управляващото мнозинство отхвърли такъв законопроект и когато вместо антикорупционно, се окаже, че в парламента има прокорупционно мнозинство, какво очакваме да си мислят хората и партньорите ни за нас?

- Един от упреците бе, че новото бюро, което ще разследва корупцията, може да се превърне в политическа бухалка?

- Естествено, че няма риск. В тази проблематика съм от 20 г. и това е едно дежавю. Когато преди бях депутат и искахме да направим финансова полиция по аналог с Италия, и тогава се намериха сили, които осуетиха този закон. Сега отново подобен законопроект се отхвърля. Ако искаме да стигнем там, накъдето сме се запътили - средноевропейско качество на живот, трябва да постигнем и средноевропейско спазване на правилата и максимална хигиена на политическата класа. Ако си влязъл в политиката да правиш пари, очевидно не си нужен на обществото.

- Имате ли обяснение защо катастрофират само реформите, предложени от РБ?

- Може би, защото този парламент няма воля и кураж да се справи с тежките проблеми у нас. Затова подлагаме на съмнение участието си в управлението, щом не се правят нужните реформи. Не е ли по-честно да кажем на хората - няма мнозинство, което да гарантира реформите и ви предлагам да направим нови парламентарни избори. Знам колко е рисково. И другият избор не е по-малко рисков - утре ще ни "отвържат" от Румъния, която демонстрира значителен напредък и ние ще се окажем най-изоставащите в ЕС, това ли искаме? Очевидно не. Тогава да си решим задачите - съдебна реформа, конституционна промяна, антикорупционно законодателство и да свикнем, че трябва да живеем по правилата.

- Всички ли в РБ мислят като ДБГ?

- Всички мислят, че трябва да живеем по правилата. Ще обсъдим с партньорите си нашето мнение.

- А може ли само ДБГ в лицето на Меглена Кунева да напусне правителството и като се върнете в парламента, какви ще са лостовете ви за влияние?

- Не знам дали е възможно или не, но прочетох доста остри изказвания от г-н Кънев. Така че бъдете убедени, че ще имаме единно становище на парламентарната група какво трябва да се направи, за да продължи ефективно да функционира това управляващо мнозинство.

- Вашата рецепта за "новата формула на властта", която препоръча лидерът на ДПС Лютви Местан?

- Новата формула на властта е старата с по-добра организация, повече дисциплина и фокусиране върху нуждите на обществото. Няма друга формула, всяка друга очевидно ще е контрапродуктивна и катастрофална.

- Но, слушайки ви, разбирам, че огорчението ви от АБВ не е преминало. Може ли да се стигне до вариант или АБВ, или ние?

- Не, няма такава ситуация. Те не са част от коалицията, а подкрепяща формация. Но че имаме търкания, е безспорен факт. Те стоят вляво, ние - вдясно, чисто идеологически сме несъвместими и ако сме заедно, то е, за да дадем възможност на България да върви в правилната посока. Това не значи, че ще си затваряме очите пред факта, че Първанов иска оставката на всички министри от РБ, или че саботират промените в конституцията и антикорупционното законодателство. И ние имахме доста възражения срещу пенсионната реформа, но в духа на коалиционност и политическа етика, подкрепихме предложенията на вицепремиера Калфин в пленарната зала. В същото време какво получаваме отсреща? Нека кажат каквото имат на срещите ни всеки вторник, вместо да си говорим през медиите.

- Говори се, че след местните избори наново ще стартира процесът по превръщането на РБ в единна партия или поне достатъчно хомогенна структура с един лидер. Готови ли сте за това вие от ДБГ?

- В момента всичките ни усилия са насочени към това да отидем като добре организирана и структурирана армия на местните избори. Слава Богу, постигнахме единна регистрация, имаме общи кандидати в огромната част от общините, сега се занимаваме с редене на листите. Няма как да пилотирам самолет и да мисля по философски въпроси.

- И като приземите самолета и на 26 октомври излязат резултатите от местния вот, как ще изчислявате резултатите си - заедно с ГЕРБ като препотвърждаване на доверието към кабинета, както обяви вече Бойко Борисов?

- Той го обяви, но становището ни е единно. В края на краищата резултатите и на ГЕРБ, и на РБ трябва да са достатъчно добри, за да покажат, че стабилността на правителството е факт и обществото ни подкрепя. Аз съм убеден, че резултатите ни ще бъдат добри, а заедно още по-добри.

- Ще има ли смяна на министри след местните избори? Всички ли министри на РБ се справят еднакво добре?

- Ние нямаме възражения. Министър-председателят е този, който може да прецени дали в определен момент ще смени министър или структура. На този етап не виждам основание за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай