Нинова става все по-удобна за Борисов

Войнствената реторика не може да компенсира липсата на идеи, казва доц. Иво Инджов

Нинова става все по-удобна за Борисов | StandartNews.com

- Господин Инджов, какво е съотношението на силите вътре в БСП, губи ли контрол лидерът Нинова върху Националния съвет и кои са най-големите й опоненти ?

- На последното заседание на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова де факто претърпя поражение от разединената вътрешнопартийна опозиция. Дори да допуснем, че отсъствието на толкова много членове на НС от последното му заседание (при състав от 180 души, кворумът беше едва от 106) е било най-вече заради техни ангажименти, а не израз на пасивна съпротива срещу лидера, съотношението на силите в залата беше показателно. Лагерът на Нинова се наложи с искането си за конгрес при крехкото съотношение 54 „за", 50 „против" и 2 въздържали се. Силна критика срещу Нинова отправи отстранения от нея заради „ЦУМ-гейт" неин заместник и шеф на социалистите в Пловдив Георги Гергов, чието отворено писмо „За падението на един председател" дори беше качено на сайта на БСП. Явор Куюмджиев, член на НС, обвини в интервю цялото ръководство, че действа „по сталинистки" и иска от НС да „слушка" и да подпечатва решения, взети отвън. Силни критики срещу Нинова заради странното й предложение за свикването на конгрес по никое време и да прокара разделение между „елита" и „масата" се чуха в залата на пленума и в медиите. С действията си Нинова наистина създава впечатление, че партията се ръководи като фирма от нейния бос и приближените му съветници, а важните решения (например проектозакона за борба срещу корупцията, алтернативния бюджет, който би трябвало да се разглежда на конгреса и др.) се пишат не в партийната централа, а от адвокатски кантори, институти и др., част от обръчите около „Позитано 20".

- А дали Нинова прекалява с отварянето на фронтове?
- Тя създава впечатлението за нападателен играч, готов винаги да атакува противника остро, да се разбере с него „като мъже", както се обърна преди време към Бойко Борисов. Подобно поведение на опозиционен лидер би било оправдано, ако е подплатено от опита за ясно разграничаване от политическия противник и налагане на алтернативни политики. Такива сюжетни линии обаче аз не забелязвам.

- Каква е целта на предстоящия конгрес на БСП и какво ще се случи на него ? Бюджет 2018 и европредседателството ли ще бъдат водещите теми на конгреса или по-скоро дилемата алтернатива или присъдружна партия да бъде БСП ?

- Тези намерения не могат да бъдат оправдание за хазартния ход със свикването на конгреса. Алтернативен бюджет за две седмици не се прави. БСП е опозиционна сила и въпреки че се стреми към консенсус по отношение европредседателството, не може да му влияе кой знае колко много, че да му посвещава цял конгрес в последния момент. Надали и коалирането с ГЕРБ, формула, която замайва гласовете на някои „изгладнели" висши и по-нисши функционери в БСП и свързания с партията бизнес, може да бъде тема на най-висшия партиен форум, макар че е възможно на него да се чуят отделни призиви в тази посока. Позицията на ръководството против съюзяване с ГЕРБ е ясна. Най-вероятно Нинова, Добрев и близкото им обкръжение искат да се укрепят на върха на БСП при нарастващото недоволство в структурите от едноличния стил на ръководство. А също така и да докажат, че линията им е „жива", защото– досегашната яростна конфронтация с ГЕРБ и войнствената реторика не водят до електорален ръст на БСП. Напротив, става все по-ясно, че Нинова и сие залагат много повече на формата, отколкото на съдържанието. Това се разбира не само от вътрешнопартийните им противници, но и от обикновените социалисти, а е и удобно за Борисов.

- Възможна коалиция с ГЕРБ и въпросът за корупцията ли са разделителната линия между кръга около Нинова и партийната опозиция или нещо съвсем друго ?
- В редовете на вътрешнопартийната опозиция за най-отявлен привърженик на колаборирането с ГЕРБ минава Гергов, но в откритото писмо до Нинова той отрече в залата някой да е издигал такива идеи. Борбата с корупцията и най-вече въпросът за това кой да ръководи новия мегаорган и какви да са функциите му – информационно-аналитични или да включват и разследващи правомощия, - се явява разделителна линия в публичното пространство. В същото време обществеността остава с усещането, че на задкулисно ниво тече процес на колабориране с ГЕРБ. Най-актуалният пример е своеобразното разпределяне на парламентарната квота за членове на Висшия съдебен съвет между ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и ДПС в съотношение: 4-3-2-2. Това се случи малко преди БСП да освети т.нар. Кумгейт в Хасково, който допълнително ерозира публичния образ на ГЕРБ. С други думи – хем на някои хора в БСП им се иска да се колаборират с ГЕРБ, хем партийното ръководство си дава ясно сметка, че хвърлянето в прегръдките на партията на Борисов ще завърши с резултат, много по-плачевен от участието на германските социалдемократи в две големи коалиции с християндемократите.

- Какъв шанс има Георги Гергов да свали Нинова и да оглави партията?
- Минимален.

- Държи ли се БСП като истинска опозиция?
- БСП наподобява истинска опозиция, а лидерът й проявява темперамент и експресивност, каквито партията отдавна не е виждала, още повече че те се демонстрират от жена - лидер. Известно време Нинова, обкръжението й, а цялата партия имаха благоприятен попътен вятър след изборната победа на Румен Радев, която нямаше да бъде възможна без БСП. Но след загубата на парламентарните избори, кредитът на доверие започна бързо да се изчерпва. И може съвсем да се стопи, защото БСП съдържателно не се държи като истинска алтернатива на ГЕРБ, т.е. като автентична лява партия. Още на изборите БСП на практика се отказа от идеята си да замени плоския данък с прогресивното подоходно облагане, което е по-справедливо. Социалните, левите идеи за промяна в обществото идват от личности и среди извън БСП, а когато започнат да се развиват, тя ги подкрепя с нежелание или неумело. Ще дам три примера: усилията на омбудсмана Мая Манолова за промяна на законодателството, което да ограничи възможностите за „модерно робство" сред хората на наемния труд (БСП се ангажира с каузата, но застана зад неин по-умерен вариант); кампанията за въвеждане на необлагаем минимум при облагането с ДОД и диференцирана ставка ДДС за базови стоки, подкрепена от група леви интелектуалци и икономисти, НПО и малки партии: „Солидарна България", КТ „Подкрепа", АБВ, „Движение 21" и др. (БСП мълчи); Социалистите нямат никаква роля и на местните референдуми в Трън и Стара Загора за опазване на околната среда срещу икономически и иннвеститорски интереси.

- Ще изкара ли кабинетът мандата си или след края на председателството ни на Съвета на ЕС ще има предсрочни избори ?
- Засега кабинетът изглежда стабилен, въпреки някои видими пробойни – скандалното поведение на вицепремиера Валери Симеонов срещу журналист от Нова тв и нападките му срещу четирите големи електронни медии, слабото представяне на министър Николина Ангелкова и недоволството сред туристическия бранш и др. Кабинетът по-скоро ще изкара европредседателството, но след това може да започне да се клати. Фактори, които могат да доведат до предсрочни избори, са: нагнетяване на социалното напрежение, вътрешни противоречия сред Обединените патриоти, които да дестабилизират властта, както и центробежни процеси в ГЕРБ. В тази партия все по-отчетливо си личат групите по интереси и Борисов вече не може да играе ролята на едноличния лидер, както беше през първия и втория му мандат.

- Какви щети ще понесе ГЕРБ от шуробаджанашкия скандал и какво да очакваме на техния конгрес ?
- Щетите за ГЕРБ, произтекли от разкритията за роднински и приятелски назначения, чиято цел най-вероятно е усвояването на ресурси на местно ниво, никак не са малки. В крайна сметка такива практики са в крещящо противоречие с идеята на партията като Граждани за европейско развитие на България. Консолидирането на ПГ на ГЕРБ зад Делян Добрев също не изпрати положителен сигнал към обществото. На конгреса може би ще има риторика срещу шуробаджанащината и корупцията, но щетите няма как да бъдат поправени, защото ГЕРБ вече се е срастнала с власттта. Тепърва очаквам на светло да изскачат подобни разкрития.

- В понеделник в София имаше дискусия за общата отбрана на Европа и българския принос. Какво стана ясно от нея?
- Дискусията трябваше да демонстрира българската загриженост и родния принос за общата отбрана на Европа. С провеждането й такъв сигнал беше отправен към ЕС. За българската публика обаче най-силно впечатление направиха ръкостисканията и усмихнатите физиономии на Радев, Борисов, Станишев, Каракачанов, Нинова. На срещата, която се проведе в деня на българската авиация и ВВС, не беше дискутиран щекотливият проблем за превъоръжаването и неговата цена, нито станахме свидетели на припламване на спор между премиер и президент за избора на нов изтребител. Тези проблеми бяха спестени на форума, който беше направен основно за пред Брюксел.

- Как ще се развие сблъсъка между ГЕРБ и президента ?
- Можем да очакваме периодично изостряне на напрежението, последвано от утихване на страстите. Във всеки случай ГЕРБ и лично Борисов вече си дават сметка, че Радев превръща президентската институция в активен фактор в политическия живот на фона на предвидената й от Конституцията роля по-скоро на медиатор. Лично аз съзирам изкушението да се формира нов властови център около президента, което ще има разнопосочни последици за политическия живот и в частност ще се отрази върху властовите амбиции на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай