Ние сме промяната, ще станем нормална държава

Ние сме промяната, ще станем нормална държава | StandartNews.com

Ще има реално, а не привидно разделение на властите - нито аз съм Бойко Борисов, нито Радев е Плевнелиев

Готови сме за управлението, коалиция с ГЕРБ за властта е невъзможна, казва лидерът на БСП Корнелия Нинова

- Г-жо Нинова, кое за вас бе най-силното послание в речта на президента Румен Радев пред парламента?

- Достойна леч на достоен президент. Водещо за него винаги е родолюбието. В речта му пролича социалната чувствителност на държавния глава. В частта за вътрешната политика той очерта реалните проблеми, пред които хората всеки ден се изправят - бедност, несправедливост, лошо здравеопазване, недостъпно образование, липса на реална икономика. В частта външна политика той показа, че членството ни в ЕС и в НАТО е безспорен избор за България, но че трябва да се води балансирана политика, която да възстанови и отношенията ни и с Русия, и на Изток.

- Как ще коментирате поведението на неколцината депутати, които напуснаха залата?

- За съжаление дори в този тържествен ден, депутатите показаха, че не са на висотата на момента и не проявиха политическа зрялост.

- Какви политики очаквате от президента Румен Радев?

- Да пази България от външни посегателства. Да мисли за народа си, а не за икономически и политически интереси.

- На какъв принцип трябва да се формира служебният кабинет? Вие предлагате ли министри?

- Да бъде от българи родолюбци, да са професионалисти, честни хора, смели и с характер. Що се отнася до втората част от въпроса ви: изглежда много хора не разбраха, че промяната дойде на 13 ноември 2016 г. Нито аз съм Бойко Борисов, нито г-н Радев е Росен Плевнелиев. Ще има реално, а не привидно разделение на властите. Един партиен лидер, на която и да е партия, да не казва на държавен глава на цял народ, какво да прави. Ще сложим край на „демокрацията", при която премиер командва Висш съдебен съвет или нарежда на митниците кого да проверяват и кого да не закачат. Край на „демокрацията", при която Министерски съвет нарежда на Народното събрание кой закон, приет сутрита, да се отмени след обяд. България става нормална държава.

- БСП е вече готова с обещания алтернативен „Национален план за развитие на България". В какво се изразява алтернативата? Опонентите Ви от ГЕРБ със сигурност ще кажат, че заложеният от тях път за развитие на страната е добър, след като 2016 г. приключва с 3,1 % ръст на икономиката и рекорден излишък.

- Животът на народа не е добър. Той не почувства нищо - нито от ръст, нито от излишък. Затова предлагаме промяна. Мафиотите и крадците да са в затвора, за да има справедливост. Българска икономика и производство, вместо монополи и натиск от чужди компании. Щом си плащал здравни осигуровки, ще се лекуваш безплатно, а за бедните ще се погрижи държавата. Образование, което ти дава възможност да се реализираш, а не се прави, за да печелят частни училища и издатели на учебници, в които се подменя българската идентичност. Грижа за младите,за да се раждат българчета и да ни има като народ и след стотици години. И всички усилия, за да намалява тази тежка бедност.

- Вече казахте, че стълбовете на алтернативния план за развитие на България са създаване на родна индустрия, защита на малките и средните предприятия, демографската криза, доходи, бедност, образование, здравеопазване и сигурност. Какво трябва да се направи за създаването на родна индустрия?

- На първо място да има държавна политика в този сектор. Пълното оттегляне на държавата доведе до изкривяване на пазара. Той е монополизиран от 5-6 големи компании, а всички средни и малки предприятия са задушени. С нашия национален план си поставяме цел – създаване на българска икономика и защита на българското производство. Тази цел ще постигнем със следните средства: Първо - Фонд „Индустрия" за финансиране на предприятия за създаване и развитие на индустриални мощности. Второ - Фонд „Иновации" – за подкрепа на млади инженери и специалисти, които да основават свои фирми и развиват високи технологии. Трето - Закон за държавните и общински предприятия, в който се запазва тази собственост и се пресичат политическите назначения, крадливите приватизация и концесиониране. И още редица мерки, за да се разбият монополите, които злоупотребяват с пазара и издевателстват над хората. Малките и средни предприятия ще имат по-лесен достъп до кредити. Държавата ще им помага за външни пазари.

- Какви мерки залагате в икономическата програма на БСП за възраждане на аграрния сектор и превръщането му във водещ отрасъл?

- В този сектор си поставяме цел да намалим вноса, да развием и защитим българското производство и износ и да разпределяме справедливо финансирането.

- Как ще стане това?

- Първо, ще стимулираме „къси вериги за доставка", като намаляваме прекупвачите, от които страдат и производители, и потребители. Второ, ще приемем закон за храните, който задължава търговските вериги да продават определен процент българско производство. Трето – ще сложим таван на субсидиите, които се получават от 10 големи зърнопроизводители и ще ги пренасочим към производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци. Те ще се плащат на килограм продукция, а не на декар площ. И четвърто – ще подпомагаме кооперациите.

- Още в първите дни след изборите новоизбраният президент Румен Радев посочи като свой основен приоритет решаването на проблема с демографската криза. Повтори го и пред парламента. За БСП това също акцент в плана за развитие на България. Кои са стъпките?

- Голям проблем. Каквото и да правим, ако няма народ, за който го правим, нищо не си струва. Ако ви кажа всички мерки, които предвиждаме, няма да ми стигнат десет броя на вестника ви. Но важна е целта – пълна държавна подкрепа на младите – от образование, през работа, данъчни облекчения и т.н. Ето например един пролем – младите семейства не могат да си купят жилище. Ще ги освободим от лихви по кредити за първо и единствено жилище до 100 000 лева. Друго изпитание за тях е, че нямат пари да отглеждат деца. Ще им приспаднем от дължимия данък общ доход 50 лева месечно за всяко дете. Например: двамата родители работят, имат две деца. Общият им фоход е да речем 1000 лева. Сега плащат 100 лв. данък. При две деца няма да плащат никакъв данък. Или млад човек иска да започне свой бизнес. Ако открие фирма и назначи 5 човека на работа, ще го освободим за две години от данък печалба.

- При приемането на бюджета за 2017 г. ожесточена дискусия предизвика предложението на БСП за отпадане на плоския данък – въведен от партията при управлението на Станишев, и връщане на пропорционална данъчна скала. Запазва ли се това предложение в икономическата програма на БСП?

- С този данък стана голяма неразбория в публичното пространство. Всеки си говори каквото му хрумне. Нека обясня сега ясно. Предлагаме промяна в плоския данък, която засяга две групи българи и нищо не променяме при трета. Първо – по-малко данък ще плащат семейства, които работят и имат дете. Вече обясних как от дължимия данък се намаляват по 50 лева на дете. Втората група са хората, които получават месечно над 10 000 лева от заплата, наем, лихви, рента. Те ще плащат двойно на досегашното. Нека го наречем образно данък „солидарност". Хората с по-високи доходи да са солидарни с бедните. И нищо не се променя за средната класа работещи хора.

- Основният проблем на бизнеса - във всички браншове, е липсата на добре подготвени кадри. Реформата в образованието, особено в частта му за професионалното образование и дуалното обучение, така и не се случи. Какви решения дава БСП чрез новата си икономическа програма?

- Образованието ни е първостепенна грижа. Не само заради икономиката. Образованият човек винаги ще живее по-добре. Но за икономиката – ще създадем национална карта „образование - икономика" – по региони ще се планират кадри, според развитието на бизнеса там. Ще заложим в държавната поръчка в университетите специалности, които са нужни на икономиката и тези специалности ще се плащат от държавата. Студентите ще учат безплатно по тях. Абсолютен приоритет – професионалното образование със стаж във фирми и наемане на работа на тези деца след завършване на гимназия. Извеждане на науката напред чрез лаборатории и центрове за технологичен трансфер към БАН и университетите.

- Много експерти препоръчват в сферата на образованието стратегията за бъдещето да залага и на думата възпитание. Вашето мнение?

- Напълно споделям и добавям култура. Възпитанието в ценности и широта на културата на младите. Книга, читалище, учител, семейство, българщина да бъдат за тези деца свещени думи.

- Доволна ли сте от пенсионната реформа „Калфин" и каква политика по отношение на пенсионерите залага БСП?

- Не сме. Тя не дава резултат за никого. Сегашните пенсионери не получиха по-високи пенсии. На сегашните работещи се увеличи необходимият стаж и възраст до степен никога да не ги постигнат, за да се пенсионират. Предвиждаме преизчисляване на старите пенсии на базата на нов средноосигурителен доход. При най-ниските пенсии за труд това ще доведе до реално увеличение с до 20%.

- За първи път от много години социолозите дават преди парламентарни избори почти равни резултати на БСП и ГЕРБ. Готова ли е БСП за управление и какво ще направите, за да сте първа политическа сила?

- Готови сме. Ще предложим нашия национален план за развитие на България за обсъждане на работещи, млади семейства, студенти, земеделци, учени, синдикати, малък и среден бизнес и ще поискаме тяхната подкрепа. Ще обиколим цялата страна и ще го представим пред нашите сънародници. Народът поиска промяна на президентските избори. Ние ще му я дадем и ще сме гарант, че тя ще стане.

- Втората част от прогнозите за предсрочните избори са, че нито БСП, нито ГЕРБ ще имат достатъчно депутати за самостоятелно управление. Михаил Константинов дори бе много конкретен – по 80 депутати. Възможна ли е коалиция БСП – ГЕРБ, каквито препоръки се чуват както у нас, така и от Европа?

- Не. Не е възможно. Нито те споделят тази програма, която частично ви представих, нито ние техните политики и стил на управление. Нямаме допирни точки.

- Правите най-смелата реформа в БСП от началото на прехода. Искате пряк избор (като за президент) за лидер на партията. Защо го правите?

- Чух гласа на народа си. Той поиска всеки българин да е важен при взимането на решения за неговия живот. Пренасям това в партията. Давам възможност на всеки член да бъде част от решението.

- Въвеждате мандатност за депутатите на БСП – до 12 години в НС.Каква е целта?

- Чух всичко, че отмъщавам, че правя чистка, че се бетонирам на поста. Истинската причина е, че разчетох избора на Румен Радев като желание на народа за промяна, за обновление. И се опитвам да го правя с уважение към всички - и към колегите с дълъг опит, и към младите. Предлагам и два мандата за председател на партията, за да не е вечният лидер, който да мисли, че партията му се полага по право. Лидерството трябва да се извоюва и да се доказва всеки ден, то не е назначение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай