Независим орган да разследва катастрофите

Независим орган да разследва катастрофите | StandartNews.com

Ако край Своге имаше качествена двойна мантинела и предпазни мрежи, пътниците щяха да са само ожулени и натъртени, казва Димитър Ганев

Димитър Ганев е експерт с богат опит в автомобилния транспорт, сега е председател на Управителния съвет на Обществения съвет за пътна безопасност. Ганев е и бивш двукратен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) към транспортното министерство, както и два пъти зам.-изпълнителен директор на агенцията. Потърсихме мнението му на експерт относно причините за тежката катастрофа край Своге, както и за предложения, които биха довели до значително подобряване на пътната безопасност у нас и до прекратяване на подобни трагедии в бъдеще.

- Г-н Ганев, какво е мнението Ви като автомобилен експерт относно причините за тежката катастрофа с автобуса край Своге?
- Всички нарушения, които до този момент се вадят на показ, нямат никакво отношение към инцидента. Това, че автобусът е трябвало да мине технически преглед до 5 август, пък не бил минал, на практика нищо реално не говори.
- И какво като не е минал?! Като че ли за няколко дни, през които автобусът е закъснял с минаването на технически преглед, се е повредил така, че да предизвика такава катастрофа и убие толкова много хора?!
- Да, наистина е смешно! Лично според мен причините за този безспорно много тежък инцидент се крият в някакво преплитане на обстоятелствата между конкретните пътни условия и, евентуално - поведението на водача. И ако наистина говорим за обективност - именно тук трябва да се търсят причините за катастрофата, а не да се дири под вола теле! Или да се говори, че водачът бил шофирал с 45 или с 53 км/час - различно според различните версии, с което бил превишил скоростта с 10 или дори и с 13 км в час, което е смешно да се коментира, че може да предизвика инцидента!
- И навярно това минимално превишение на скоростта е предизвикало аквапланинг под този тежък автобус, пълен с народ, нали?!
- Абсурд! Трагедията тук е, че пътищата у нас не се правят с нова философия, както е в страните от Европейския съюз, където те се строят така, че да могат да елиминират резултатите от евентуална човешка грешка, каквато в случая, много вероятно, е имало от страна на водача.
- Да не би да имате предвид качеството на мантинелата, която е била монтирана на завоя?
- Ами че това дори трудно може да се нарече мантинела, г-н Цанев! Трябва да дойдете и да видите наистина за какво точно ви говоря! Това може да е всичко друго, но не и мантинела!!!
Защото ако имаше една наистина качествена и сериозно поставена мантинела на този завой, автобусът просто нямаше да падне долу, а просто щеше да се удари в нея, може и в някой от отсреща идващите автомобили, най-много щеше да има някой ожулен или по-леко ранен в тях, но нямаше той да се търкулне по тези 25 метра надолу и да загинат толкова много хора! Затова искам отново категорично да подчертая - правенето на пътя, както и ремонтите на пътя, отдавна вече трябваше да ставата и у нас по нова философия - това е цялата истина!
- Навярно сте прав. А че водачът на автобуса навярно е допуснал някаква грешка в конкретната ситуация - едва ли някой може да го отрече. Защото пътят не се променя, но ситуациите постоянно се менят - знаете, че на един и същи завой на сух път се минава по един начин и с една скорост, при мъгла - по друг начин, при дъжд - по трети, нощно време - по четвърти, да не говорим, че на непознат път се кара не така, както по познат, и т.н, и т.н.
- Разбира се! То, принципно, няма човек, който да не бърка, и именно затова аз отново подчертавам, че отдавна вече пътищата в страните от Европейския съюз се правят по принципно нова философия, чиято основна цел е да елиминира всяка човешка грешка - точно защото всеки водач, дори и най-опитният, в дадена ситуация може да сбърка зад волана.
- Именно. Точно поради това вчера зададох въпроса на Диана Русинова, експерт от Института за пътна безопасност, дали не е трябвало там да има двойна мантинела, която да спре падането на автобуса, а тя ми отговори, че не само двойна мантинела, но дори и усилващи мрежи би трябвало да има там?
- Да, така е, принципно много неща са могли да бъдат направени на този участък, но, както виждаме, не са били направени. Това е основният проблем, според мене - изпълнението на ремонта на пътя, и точно оттам идва и проблемът с големия размер на трагедията.

- Да, но нали знаете, че пътната полиция си има един много удобен за всички ситуации аргумент, с който винаги обвинява водачите - "скорост, несъобразена с пътните условия"?
- Дори и да е така - аз няма да споря била ли е съобразена скоростта с пътните условия в онзи момент, или не е - но след това някой трябва да каже и да докаже, първо, защо скоростта не е била съобразена, и второ - дали самата несъобразена скорост е причина за произшествието. Защото скоростта може и да не е била съобразена, но в дадения случай тя може и да няма никакво отношение към механизма на конкретния пътен инцидент. В крайна сметка това са изводи, които трябва да се направят на базата на един много задълбочен и абсолютно обективен анализ. А такъв задълбочен и смислен анализ в МВР никога не се прави, там по традиция по възможно най-лекият път се върви.
- Може би. Но ако се върнем във времето, дори на мен като човек, който от десетилетия следи проблема, ми е трудно да пресметна това вече коя по ред тежка трагедия с автобус е, като се започне от катастрофата на река Лим през 2004 г. и се мине през моста над Янтра при град Бяла, та дори до случая със сблъсъка на леката кола с автобуса на "Юнион Ивкони" на магистрала "Тракия преди няколко месеца - и въпреки това такива трагедии си се случват и като че ли държавата, след няколкото дни медиен шум, нищо не прави! Докога ще е така? Какво, според вас, трябва да се направи, за да се намалят тези многобройни жертви при превозите с автобуси - случайни или регулярни? Все пак вие сте специалист, който от десетилетия се занимава с тази проблематика!
- На първо място трябва да се спре да се твърди в обществото, че МВР носи отговорност за безопасността на движението по пътищата! МВР трябва да носи отговорност единствено за събирането на най-подробна информация за произшествията по пътищата у нас, а не да се чуди как да скрие броя на убитите и ранените! Като в същото време трябва да има друго звено, което да се занимава с анализ на тази информация и с правене на изводи и на предложения какво да се променя по пътищата или в нормативната уредба на страната. От маса време ние мрънкаме, че трябва да се създаде друго звено, което да се занимава с тази дейност, а, доколкото си спомням, и ООН и ЕС също препоръчват създаването на специализиран орган в България, който да се занимава с разследването на причините за произшествията.
- И аз като журналист, който вече три десетилетия се занимава с проблемите на транспорта, нееднократно съм апелирал за изваждането на Дирекция "Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" (ЗРПВВЖТ) от състава на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и превръщането му в национален независим орган, на който да бъде придадена и дейността по разследването на всички транспортни инциденти, включително и автомобилните, както това е направено, например, в Холандия и други страни от ЕС. А сега какво се получава - държавата разследва сама себе си и, естествено, има интерес да укрива много факти от инцидентите!
- Именно затова и аз също отдавна настоявам в държавата да има специализиран независим орган, който да се занимава с разследването инцидентите във всички видове транспорт. А сега там основен фактор е следствието, което винаги разследва, когато има пострадал човек...
- Да, но следствието търси вина, а специалистите в транспорта не би трябвало да се интересуват от вина, а само и единствено от причините, довели до конкретния инцидент, за да направят съответните изводи и да се предприемат съответните мерки, за да се бъдат допускани в бъдеще този тип причини, както това се прави, например, при разследването на всички авиационни произшествия.
- Точно така - а тук разследването стига до извода кой е виновен и приключва до там, което не решава основния обществено значим проблем - да не се допускат в бъдеще подобни инциденти! Именно за това става дума и ние именно за това настояваме от много време, че трябва да се направи такъв независим орган за разследвания, но засега, изглежда, няма кой да го направи! Така че ние абсолютно категорично настояваме час по-скоро да бъде създаден този независим орган за разследвания на инциденти в автомобилния и останалите видове транспорт, което да бъде част от Министерския съвет или дори да е извън него като самостоятелна административна единица с отделен бюджет, за да не може да му се влияе по никакъв начин.

Белчо ЦАНЕВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай