Неразбориите ще вкарат рокерите в политиката

Неразбориите ще вкарат рокерите в политиката | StandartNews.com

В България остана само лошият материал, младите се опростачиха

Не сме самоубийци на пътя, другите ни убиват, казва Сергей Цанков

Сергей Ценков е един от култовите рокери в България, 47-годишен, с частен бизнес. Един от 100-хилядната армия на волните ездачи, която си има свой устав, своя философия и не търпи несправедливостта във всичките й измерения. Този уикенд в Сопот ще бъде поставен краят на рокерската година. Със Сергей разговаряме за винетките, за застраховките, за правосъдието и "Нощните вълци", разбира се и за политиката.

- Сергей, започваме от последната трагедия, когато турски шофьор уби двама твои приятели – Таня и Бойко Бойкови. Сега въпросният виновникът Фарук Беташ е в неизвестност, далеч от правосъдието. Има ли някакво развитие по случая?

- Никакво. И този случай не е единствен. Това е схема. Блъскат, убиват и ги пускат. Пет такива случая подред – случайно ли е? И това е само моя информация. Сигурен съм че има десетки такива случаи. Това си е практика – убиват ни, плащат си някъде и си бият камшиците. И нашите съдии трупат парички върху смъртта на хората.

- Тогава вие протестирахте и подчертахте, че това не е протест на мотористи, а на хора, които търсят справедливост.

- Точно така. Но искам да подчертая, че ние не протестираме. Протестират робите. Ние не сме роби, ние искаме.

- Какво точно искате?

- Искаме тази да си отиде. Защото е явно престъплението й по служба.

- Коя тази.

- Съдийката. Недодялка. Така й казваме. Недялка Николова й е името. Тя твърди, че е постъпила законсъобразно, защото законът й дава възможност убиецът да бъде пуснат под домашен арест. Но нали под домашен арест се пуска този, който има бизнес тука, пребивава тука, има адрес. А съдийката, на базата на един договор за наем, сключен два дни преди гледането на мярката за неотклонение, четири дни след катастрофата. Как е сключен този договор, след като турчинът беше в следствения арест?! И на базата на този договор тя го пусна в домашен арест. И турчинът естествено духна.

- Протестирахте също и срещу целогодишните застраховки. Даже влязохте в парламента заради тях. Тази битка как приключи?

- До никъде. Някакво патово положение. Това пак се оказва схема. Гласуваме един закон през 2006 година, че ще влезе в действие 2016 година. Хората четат, ама си викат, абе това ще влезе в сила след 10 години и после хоп...олеле. И не само застраховките – ами винетките?

Как може за чужденците да има транзитна винетка за 24 часа, а за нас да няма? Някой излиза за два пъти до провинцията, а трябва да си купи винетка минимум за седмица. Това е дискриминация. Същото е и със застраховката. Тя по принцип трябва да е на отделен човек. Този който прави катастрофи, застраховката му трябва да расте в геометрична прогресия. По този начин съвсем законно и елементарно може да се отстранят всички непочтени хора на пътя. Като им стане 2000 лева застраховката ще се вразумят.

- Българските рокери близо ли са до политиката? Руските "Нощни вълци" не крият симпатиите си към Путин.

- По принцип мотористите са аполитични. Но държавата ни видимо рухва. Аз гледам на държавата като население, не като предприятия, заводи и пътища. Единственият реален истински ресурс в тази държава са хората. А нашите измират зверски - гробищата в София са пълни, няма места. Хората боледуват, защото ядем храни, правени незнайно къде, незнайно от кого, незнайно по какъв начин. Не знам какви са тия европейски стандарти по които краставиците имат вкус на тиква. Те ни тровят, ние боледуваме и измираме. Ясно е, че пенсионните фондове са празни и не трябва да се доживява до пенсия.

Тази държава се изчерпва откъм човешки ресурс. И поради тази причини рокерите стават все по-политични. А ние сме голяма общност – само в София сме 10 000, в страната над 50 000, може и 100 хиляди, 200 клуба сме. Рано или късно ще се намесим в политиката, защото нещата излизат извън контрол. Хората измират, бягат в чужбина, новото поколение се опростачва и тук остава лошият материал.

- Да, но в същото време рокерите, волните ездачи, създавате впечатление, че сте вън от проблемите – газ, 200 километра в час, вятър в косите и каквото ще да става...

- Когато рокерът се качи на мотора, спира да мисли за простотията, която го заобикаля и се наслаждава единствено на природата и на вятъра. Това е един вид антидепресант.

- Вие обвинявате другите шофьори, но и вас ви обвиняват в лоша дисциплина на пътя. Смятат ви за самоубийци.

- Не сме самоубийци, убиват ни. Ако в МВР анализират причините за катастрофите с мотористи ще видят, че 80 процента от смъртността се дължи на обратен завой на непрекъсната, на двойна непрекъсната и на отнемане на предимство. Мотористите наистина караме бързо, но ако не ни отнемат предимството няма да има проблеми. Но някой си казва – а, идва някакъв моторист, той е по-малък от мене, дай да го натисна. А рокерът не може да спре като лека кола и се забива в него фатално. Не знаете колко много млади инвалиди има от нашите. Приковани към леглата, осакатени за цял живот, без крайници.

- Поддържате ли контакти с тях. Защото вие ходите по събори, а те са приковани.

- Лично аз съм правил много на брой благотворителни партита. Срещам се с такива момчета. Трагично е. Пенсиите им са по 140 лева. Страшна подигравка. Те са обездвижени, памперси не могат да си купят.

- Да се върнем пак към политиката. "Нощните вълци" бяха тука, срещнахте ли се с тях.

- Аз лично не, но познавам много от тях. Това тук с тяхното последно идване беше много преекспонирано. Иначе да, Путин ги поддържа. И той ги поддържа защото в световен мащаб има няколко много мощни гангстерски клубове – като "Ангелите на ада" и "Извън закона", които навлизат във всички държави. Те се занимават с с дрога, оръжие и проституция.

- Мафия на мотори?

- Да, и то много сериозна. И Путин в стремежа си да запази целостта на държавата си поддържа руските рокери. Но малко се знае, че "Нощните вълци" имат изключителна благотворителна дейност. Последната ни съвместна инициатива с тях беше обиколката на българските манастири – те са 186. Ще направим заедно поклонически воаяжи. "Нощните вълци" даже ходят по селата и цепят дърва на бабите – като Тимуровска команда. Е, и те си имат кусури, но идеални хора няма.

- Като каза за манастирите се сетих, че много пъти съм виждал рокери в кръчмата под водопада на Лакатник. Люскат бира и после яхват моторите. Това нормално ли е?

- Бирата е рокерската супа. Но не се прекалява – пие се една-две бири. Хапва се и се продължава. Пък и рокерите повечето сме едри мъже, две бири не ни събарят. Все пак ние сме на две гербови марки на пътя и знаем, че не трябва да се пие.

- Жените рокерки много ли са, или това са гаджета, които се возят отзад?

- В последните няколко години тенденцията е много сериозна. Мисля че вече надхвъхлят десет процента.

- Гаджета или рокерки?

- На рокерски език се казва, че мацките, които се возят отзад, са biker
bitch, а мацките, които карат мотори, са biker girl.

- Легендата "Харли Дейвидсън" или японските зверове, кое сега е мечтата на рокера?

-Харли са най-иновативни в чопърите, ненадминати са като визия, като възможности за подобрения, които можеш да направиш по него, за да те направи различен. Докато японските като пистови мотори няма кой да ги бие. "Ямаха", "Сузуки", "Кавазаки", "Хонда", това са марките.

- Колко струва един нов?

- Една нова "Хонда" е двайсетина хиляди лева. Но в България се карат мотори втора употреба. Но пък има страхотни майстори по поддръжката, които правят чудеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай