Немски фирми искат да обучават българи

Немски фирми искат да обучават българи | StandartNews.com

Маркус Хаас, ръководител отдел "Култура и връзки с медиите" в посолството на Германия в София

- Разкажете малко повече за образователната борса, която организирате в събота. Какви възможности за образование в Германия ще бъдат представени на нея?

- Образователната борса ще се състои на 25 април 2015 г. от 10 часа на площада пред НДК. Изложението е под мотото "Независимо какви са плановете Ви за бъдещето, немският език открива хоризонти". Акцентите падат върху немското езиково образование, продължаващото обучение в институции в Германия и България както и дуалното професионално образование, предлагано от немски компании в България. Над 30 организации, сред които детски градини, училища, университети, фондации и фирми, ще се представят на място и ще бъдат на разположение за индивидуални безплатни консултации.

- Водите ли статистика колко българи отиват да учат във Вашата страна?

- В момента около 7000 българи следват в Германия и са втората по големина група чуждестранни студенти. Някои остават в Германия и си намират работа там, но голяма част се връщат в България. Те често заемат водещи позиции в институции или компании и по този начин прилагат наученото в Германия в родината си.

- Предлагате ли възможности за получаване на стипендии от българските студенти?

- Да, ДААД (Немската служба за академичен обмен) и Фондация "Александър фон Хумболт" предлагат различни стипендии, а за политически заинтересованите има Международна парламентарна стипендия (IPS), която дава възможност за практика в Германския Бундестаг.

- Какви видове дуално и професионално обучение предлагат немски компании у нас?

- Много от работещите в България немски компании имат нужда от специализиран персонал в областта на техниката и на търговските професии. Поради тази причина много фирми като например Луфтханза Техник, Пени България или Либхер предлагат обучение. За да организира този процес по-добре в началото на тази година Германо-българската търговско-индустриална камара създаде клъстер " Дуално професионално обучение".

- Много се говори за въвеждане на дуално обучение и в българските училища. Разкажете как е организирано то в Германия?

- Дуалното обучение в Германия има дълга традиция и се състои от два компонента: професионалното учебно заведение и практическите занимания в предприятието. Повечето време обучаващият се прекарва във фирмата, където събира практически умения. Те биват допълвани в учебните часове, където се изучават теоретичните основи. По принцип учебните занятия са един до два дни седмично. По време на обучението, което в повечето случаи продължава три години, обучаващият се подписва договор за обучението си и получава възнаграждение.
В момента в Германия има около 340 признати професии, които могат да се изучават в професионални учебни заведения.

- Разкажете повече за доброволческия форум, който ще бъде организиран от Вас?

- В рамките на поредицата от събития "ЗАедноБъдеще 2015" на 26 април 2015 г. от 10 ч пред НДК посолството на Германия организира първия "Форум на доброволчеството" съвместно с Time Heroes. Форумът е под патронажа на кмета на София г-жа Фандъкова и се реализира с подкрепата на Столична община. Ние го организираме, защото доброволчеството е една благородна кауза. Носи добро както на обществото така и на отделния човек - морално удовлетворение, нови запознанства и знания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай