Недопустимо е да се чака за операция от рак

Недопустимо е да се чака за операция от рак | StandartNews.com

Проектът за разделяне на пакета на здравната каса на две е готов. В допълнителния отиват 6 пътеки, сред които и операциите с робота "Да Винчи". Удачно ли е това разделяне и до какви последствия ще доведе то? "Стандарт" попита проф. Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен и основател на роботизираната онкохирургия у нас.

- Проф. Горчев, добро ли е решението за разделяне на пакета на НЗОК на основен и допълнителен?
- Мисля, че това е добър вариант, подобно разделяне съществува навсякъде по света, но трябва да се прецени внимателно кои заболявания къде да бъдат сложени. Защото едно некоректно разделяне може да доведе до проблеми. Знаете, че сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са основните причини за смъртността у нас и те трябва да са в основния пакет.
- Удачна ли е селекцията, която е направена към момента?
- Като цяло е добра. Но аз се интересувам основно от раковата хирургия. Озадачен съм, че част от нея е извадена в допълнителния пакет, имам предвид роботизираната хирургия при онкогинекологични заболявания.
- Защо ви притеснява това, няма ли алтернативни методи на нея?
- В някои случаи - например при жени с наднормено тегло, няма алтернативни методи. А голяма част от жените с рак на матката или на шийката на матката са с такова. Пациентки, които тежат 120 - 130 кг, от цялата страна идват да се лекуват при нас и самите колеги ги насочват към операции с робота. Защото при отворените операции при тези пациентки се получават много тежки усложнения. С роботизираната хирургия тези жени си заминават на втория-третия ден след интервенцията. Освен това роботизираната онкохирургия е златен стандарт в САЩ. Ние от 2008 г. работим по този начин и натрупаният опит, който представяме на форуми по роботика в Европа и САЩ, доведе до признаването ни като специалисти в областта на роботиката в световен мащаб.
- Колко пациенти имате на година сега?
- В момента държавата реимбурсира операциите с "Да Винчи" на 100 пациентки с рак на шийката или на матката. Редно е тези случаи да бъдат част от основния пакет, защото за тях няма алтернатива. Ще ви дам един пресен пример от снощи. При нас дойде пациентка с рак на тялото на матката, която е била оперирана във Варна. След това отива на петскен в Истанбул, където са й открили метастази. Там са й предложили да я оперират с робот за сумата от $19 000, а ние я оперирахме безплатно.
- Какво би било последствието за тези жени, ако пътеката остане само в допълнителния пакет?
- Последствието е, че тези жени ще бъдат включени в лист на чакащите, а един онкоболен не може да чака. Неговото лечение трябва да започне до 15 дни, максимум до един месец, след откриване на заболяването. И тук финансирането не е на дневен ред, защото операцията пак ще бъде платена, но жената ще чака, а това е недопустимо. До края на годината имаме възможност да оперираме с "Да Винчи" още само 2 пациентки и се налага да спрем. През ноември и декември няма да работим, защото сме изпълнили лимита на касата. Останалите жени трябва да чакат или да си плащат по 8000 лева за интервенцията, ако се оперират при нас, въпреки че са онкоболни. Ако пътеката се вкара в допълнителния пакет, ще трябва да оперираме около 8 пациенти месечно, а останалите ще чакат още по-дълго. Ако беше друго заболяване, а не раково, което позволява да се чака, това е допустимо, но в случая няма подобна алтернатива. Затова, според мен, коректно би било да има два пакета, като в основния да се включат всички клинични пътеки за раково болните. В допълнителния може да се оставят интервенциите с роботизираната система "Да Винчи" за всички други заболявания, които не са онкологични и могат да бъдат оперирани и с други методи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай