Не сме обидени за „Белене", платете и може да продължим

Не сме обидени за „Белене", платете и може да продължим | StandartNews.com

Днес няма кой да ви построи централа, ако държавата не гарантира възвръщаемостта на инвестициите

Кирил Комаров, първи зам-генерален директор на "Росатом", даде пред Весела Ванева от БГНЕС първо интервю от руска страна по темата за АЕЦ „Белене" след приемането на специалния закон за разплащането от страна на НЕК след арбитражното дело.

- Г-н Комаров, каква е атмосферата в съвместната българо-руска експертна група за АЕЦ „Белене"?

- Атмосферата е напълно доброжелателна и учтива. Мисля, че българското правителство има ясно разбиране: има решение на Арбитражния съд, то трябва да се изпълни и парите трябва да се платят. За тези дребни дискусии - как там са пресметнати лихвените проценти, повярвайте ми, аз съм уверен, че Арбитражът всичко бързо ще разгледа, ще вземе някакво решение, но това кардинално няма да повлияе на факта. Фактът е, че има решение, определена е сума по това решение – 620 милиона евро. И както знаете, всеки ден тя се увеличава с около 167 хиляди евро. Парите трябва да се платят. При това мисля, че е абсолютно в интерес на българската държава да ги плати, колкото се може по-бързо. Защото иначе броячът цъка и тази сума се увеличава всеки ден. Единствената задача, която работната група има, е да осигури изплащането на парите.

- У нас се говори за рестартиране на АЕЦ „Белене", за ново начало на проекта. Какво мислите по този въпрос?

- Решението за прекратяване на проекта не беше наше. Ние бяхме готови да го реализираме, при това при много добри условия за българската страна. Наистина, това беше отдавна. Оттогава животът силно се промени. Но тогава ние бяхме готови напълно да осигурим финансирането на този проект. Бяхме готови за 6,3 млрд евро да построим два съвременни блока, които съответстват на всички постфукушимски стандарти и на всички изисквания и стандарти на ЕС. Ние бяхме готови да направим всичко това, без каквито и да било гаранции от страна на българското правителство. Това бяха много добри условия. Бих казал – абсолютно ексклузивни. Ние никога в живота си – нито преди, нито след това, на никого не сме предлагали толкова добри условия.

- Готови ли сте да ги предложите отново в днешно време?

- Това не е въпрос на някакви наши капризи. Това е въпрос на икономическа целесъобразност. Ще ви отговоря по аналогия. Откакто проектът „Белене" беше прекратен, в Турция, ние се договорихме за изпълнение на проект, в който участваме със собствени пари. Но условията са съвършено различни. Там строим 4 блока и при това имаме твърда гаранция, че турското правителство ще изкупува произведената от нас електроенергия по много добра цена – 12,35 американски цента за киловатчас. При това за достатъчно продължително време. Това ни позволява да имаме гаранция, че ще възстановим вложените в проекта пари.

- Споменахте, че има и други варианти за даване на гаранция.

- Днес в нито една страна в света не е възможно изграждането на атомна електроцентрала, ако държавата не участва под една или друга форма в гарантирането като минимум за възвръщаемостта на парите, вложени от инвеститорите в този проект. Формите на държавно участие са различни. Унгария реши да сключи с Русия междуправителствено споразумение и да получи междудържавен кредит за строителството на централата. Великобритания, както знаем, се насочи към т.н. Contract for Difference, т.е „договор за разлика в цените". В този случай на инвеститорите се казва: няма значение каква ще бъде цената на електроенергията на пазара, във всички случаи ние ви гарантираме, че ще ви я платим не по-ниско от определено ниво. Китай строи атомни електроцентрали за своя сметка. Индия – практически също. Там с руския кредит се покрива една неголяма сума, която ние даваме само като плащане за нашите доставки. Друг е въпросът, че в никакъв случай разговорите за нов старт на проекта "Белене" не могат да се смесват с темата за заплащането на парите въз основа на решението на Арбитража.

- Защо?

- Да предположим, че българската държава ще бъде заинтересована да започне този проект наново. Да предположим, че ще се намерят инвеститори. Но това са решения за милиарди и милиарди евро, които никой не взима за един ден, нито за седмица, нито за месец и може би даже не за година. Всеки ден, при това, сумата на дълга на България се увеличава със 167 000 евро. Именно затова аз съм твърдо убеден, че абсолютно в интерес на България е да изплати тези пари, колкото се може по-бързо, да прекрати начисляването на нови проценти, а след това спокойно да седне и да обсъжда какво да прави с това оборудване, как да го използва, да строи ли АЕЦ в България.

- За плащането българското правителство и парламентът вече обявиха решение. Интересно каква би била цената на АЕЦ „Белене", ако през идната 2017 г. „Росатом" започне да изпълнява този проект?

- Едно мога да кажа със сигурност: цената, която беше преди 7 години, днес не може да съществува. Защото към днешна дата никой няма да построи съвременна АЕЦ с два 1000-мегаватови енергоблока за 6,3 млрд. евро. Тогава това беше възможно, защото преди 7 г. условията бяха различни. Сега ще бъде много по-скъпо.

Нашите български колеги ни попитаха и ние им потвърдихме, че никога в живота си не отказваме да помогнем. Затова, ако бъде взето решение от българското правителство, че проектът се възобновява, в Белене или в Козлодуй, и бъде взето решение, че е нужна нашата помощ да се построи централата, и ако се намерят инвеститори, които да вложат пари, то ние никога не сме се отказвали да изпълним работата например на главния изпълнител на строителството. В такъв смисъл никакви обиди не таим. Ние сме абсолютно рационални хора. И се отнасяме с уважение към всяко решение на българското правителство. Знаете, благодарение на усилията на „Росатом" в момента се извършва удължаване на срока за експлоатация на АЕЦ „Козлодуй".

- Още колко години ще може да работи АЕЦ „Козлодуй"?

- Това ще реши българският регулатор. Виждаме, че регулаторите в Европа предпочитат да не удължават срока отведнъж за продължителен срок, даже и да им предоставим разчети, че дадено оборудване може да работи още 20 г. Това не значи, че ще дадат веднага разрешение за 20 години. Може би ще дадат за 10 или за 15 г.

- Да, българският закон не позволява удължаване на такъв лиценз за повече от 10 години, но може да има няколко удължавания.

- Точно не по-малко от 10 години спокойно може да се удължи. Централата може спокойно да работи още много години, ако в нея се влагат не много пари – за частична замяна на оборудване и за частична модернизация. Те са десетки пъти по-малко от инвестицията в нова централа.

- Българският министър на енергетиката съобщи, че АЕЦ „Белене" може да се обяви за приватизация. Как мислите, има ли в Русия инвеститорски интерес за участие в такава процедура?

- Труден въпрос, но ще се опитам да отговоря кратко. Ние като цяло сме заинтересовани не само да строим атомни електроцентрали, но и да бъдем инвеститори в редица проекти. В момента изпълняваме такъв проект в Турция, а също и във Финландия. Ключово условие за влизането ни в такъв проект е гаранцията за възвръщаемостта на нашите инвестиции. Затова, ако правителството на България формулира привлекателни условия, които гарантират възвръщаемост на нашите инвестиции, ние сме готови да разгледаме този въпрос.

-Българският министър на енергетиката отправи въпрос какво е действителното състояние на оборудването, произведено за АЕЦ „Белене". Изпратихте ли й отговор?

- Този въпрос ми прозвуча малко странно. За това оборудване ние имаме договор. Там всичко подробно е описано: как се извършва приемането на оборудването, как се проверява неговото качество. „Атомстройекспорт" е готов по установения ред да предостави всяка информация, да даде възможност за физически оглед.

- Вие лично виждали ли сте оборудването?

- Не ходя често в нашите машиностроителни заводи, но при едно от пътуванията ми видях това оборудване, включително и процеса на производство. Пак ще кажа: руската страна няма никакви проблеми да изпълни своите задължения – да достави това оборудване при условие, че България заплати своя дълг, определен от Арбитража. Тази година има юбилей на руско-българските отношения. През 1966 г. е подписано първото споразумение между тогавашния СССР и България за сътрудничество за мирно използване на ядрената енергия. Ако от 50-годишната история на нашите отношения махнем този неприятен епизод, свързан с АЕЦ „Белене", всичко останало е много позитивно. Ние много ценим добрите взаимоотношения, които имаме. От своя страна имаме намерение да положим всички усилия тези отношения да се запазят и развиват и в бъдеще. Например, аз получих покана от министъра на енергетиката на България да участвам в края на октомври в мероприятие в АЕЦ „Козлодуй", което ще бъде посветено на един много важен етап от продължаването на ресурса на Пети блок. Смятам да дойда и задължително да участвам, защото, нека подчертая още веднъж, това е много важно за нас. И всъщност ние работим тъкмо за това.

- Предстои АЕЦ „Козлодуй" да обяви нов търг за доставка на ядрено гориво. „Росатом", по-точно дъщерната фирма ТВЕЛ, ще участва ли в него?

- Доставките и в момента са на базата на търг. През 2002 г. имаше такава процедура и ние я спечелихме в конкуренция с „Уестингхаус". Ние нямаме нищо против търговете. Важното е да има честен, справедлив и прозрачен конкурс, където наистина да победи по-добрият. Казвам това, защото понякога виждаме политически сюжети около тези доставки. Смятаме, че трябва да има ясни критерии – цена, качество, безопасност. Ние постоянно работим за подобряване на характеристиките на нашето ядрено гориво. Направихме гориво, което да работи не само в 12-месечен цикъл, но и в 18-месечен цикъл. Всичко това трябва да ни помогне да спечелим и този търг.

- На фона на санкциите, как работи „Росатом" в тази ситуация?

-„Росатом" работи прекрасно, защото няма санкции, които да се простират върху сектора на ядрената енергетика. Ние запазваме абсолютно всички действащи договори с всички наши партньори – и в Европа, и в Америка. И в Украйна продължаваме да доставяме ядрено гориво. Нашият бизнес върви, както трябва.

(БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай