Не се чувствам виновен за 6-те милиона в КТБ

Не се чувствам виновен за 6-те милиона в КТБ | StandartNews.com

Лимитите не са решение, с тях болниците само ще натрупат още дългове
Бяхме на крачка да направим цесия с "Марица-изток 2", казва д-р Димитър Димитров

Здравният министър Петър Москов заяви, че трима шефове ще бъдат сменени заради това, че са държали много пари на болниците, които управляват, в КТБ. Защо са допуснали подобно нещо? Какво е състоянието на болниците? И как ще работят те с твърди лимити от НЗОК, попитахме д-р Димитър Димитров. Той е директор на една от нарочените за рокади болници - УМБАЛ "Св. Анна" в София.

- Д-р Димитров, какво се случва с парите на болниците тази година, знаете ли вече на какви бюджети ще разчитате?

- За съжаление, не. Вече е четвърти месец, защото бюджетната година за НЗОК започва по-рано. За декември получихме 76% от средствата за пациентите, които сме лекували, за януари онзи ден ни изплатиха 78% от дейността. Когато са лекувани 2500 души, не може някой да плати за по-малко. "Св. Анна" е една от големите болници, която има уникални клиники, в тях се лекуват хора отвсякъде, не само от София. И не може да се финансират само от бюджета на столичната каса. Например клиниката по кардиохирургия, по инвазивна кардиология, по неврохирургия и много други. Може да имаме лист на чакащите, но до ден-два, максимум седмица.

- Макар и със закъснение, за тези 3 месеца касата ще ви плати за всички лекувани пациенти, какво ще се случи обаче с болните от март нататък, когато ще имате лимити?

- Днес (вчера бел. ред.) имаше среща с министъра на здравеопазването и университетските болници, на която не успях да присъствам лично, но получих информация от колегите, че пак ще има корекции. Другата седмица директорите на районните каси ще преработят лимитите на болниците, като за университетските болници те трябва да са до 95% от изработеното миналата година.

- Ако получите 95%, какво ще означава това за болните хора?

- Миналата година положението беше страшно с огромните забавяния и много се надявахме, че тази година ще е по-добро. Но все още не знаем с какви пари ще разполагаме. Все още неизплатените за декември за нас се равняват на половин милион лева, а за януари - 660 000 лв. Тоест,

само в момента касата дължи над 1.2 млн. лв.

Въпреки това "Св. Анна" няма дългове, дори завършихме 2014 г. с половин милион лева отгоре. Мениджмънт в тези условия е много труден, защото не знаем с какви параметри разполагаме. Освен това се увеличават разходите ни за заплати. Ние имаме 70 специализанти досега, които още миналата година сме назначили на договори. С промяната в наредбата за специализантите трябва да им вдигнем възнагражденията на 884 лв., а на лекарите минималните прагове са 800 лв. и няма как да не увеличим и техните. В същото време специализантите не са носители на договор по здравна каса, затова казваме - окей, ще работим повече и за техните заплати. Но как да стане това, когато се слага лимит? Лимитът категорично не е добър вариант. Да не говорим, че ако ни плащат 95%, няма как да приемаме по-малко пациенти.

- Листи на чакащите ли ще правите?

- Листи на чакащите може да се направят, където е възможно, но ние работим с едни от най-големите спешни отделения. Над 65% от хоспитализациите минават през тях. През последните дни са дошли над 550 пациента в спешното отделение. Категорично не можем да пестим и от качеството на лечение, нито от заплатите на лекарите, защото ще ги загубим, няма как да въведем и доплащане.

- Тогава каква е формулата?

- Още не сме решили ребуса, защото не знаем точно средствата, които ще получим от НЗОК. Общата загуба за болницата може да се предвиди, ако пресмятаме механично. Миналата година сме имали 33.5 млн., ако бюджетите ни сега са с 5% надолу, загубата ще е 1.7 млн. Но, така или иначе

разходите се увеличават, а средствата ще намалеят

Работим ден за ден, към момента нямаме проблеми, но след седмица или две може да имаме.
Истината е, че не можем да не лекуваме хората, загубите ще бъдат за болницата. Когато мениджърският екип пое болницата през 2000 г., тя беше с пасив от над 7 млн. лв. За толкова години го изплатихме и дори натрупахме финансови ресурси, които ни дадоха глътка въздух.

- Каква част от тези средства загубихте в КТБ?

- Имаме две папки с документи. Всичко започна в края на 2013 г., когато тогавашният здравен министър ни написа писмо, че трябва да разпределим средствата си в различни банки по ПМС 127. В нашия случай се оказа, че трябва да бъдат 4. "Св. Анна" имаше разплащателна и депозитна сметка в КТБ. Депозитната беше над 4 млн. лв., в които влизаха и натрупаните лихви, а над 1.8 млн. лв. бяха разплащателните сметки. Започнахме преписка със здравно министерство (МЗ) как да се направи процедурата за избор на банки, защото нямахме нови правила. Преди основно се държеше на кредитния рейтинг, но се гледаха и лихви, удържания за транзакции. В началото на 2014 г. направихме процедурата за избор на банки. Явиха се 7-8, но на изискванията на постановлението отговаряха само 3, а според изискванията на ПМС за нас трябваше да са 4. Тогава писахме на МЗ за указания, защото директорът може да се разпорежда със средства до 50 000 лв., бордът на директорите до неколкостотин хиляди, а тук ставаше дума за милиони. Тези случаи са от прерогатива на принципала - здравното министерство. Отговориха ни да направим нова процедура, този път избрахме 4. На първо място беше посочена КТБ заради параметрите, които дават. Банките на 2-ро и 3-то място бяха с кредитен рейтинг В и С, които са много рискови. Четвъртата банка беше с нулева лихва. Всичко това беше описано до министерството, обяснихме и финансовите загуби, които ще имаме при преместването на парите от КТБ и развалянето на депозитите. След седмица от МЗ ни отговориха да диверсифицираме парите с минимални загуби, като уточниха, че разплащателната сметка може да не е в 4 банки. Тогава бордът взе решение да започнат действия по прехвърлянето на парите, но междувременно стана белята с КТБ. Така там останаха над 6 млн. лв.

- Не усетихте ли, че има проблем с КТБ по-рано?

- Ако някой ни беше дал знак, щяхме да разберем.

Но БНБ излезе и каза, че всичко е наред

след това и ръководството на банката потвърди, че няма проблеми.

- После не успяхте ли да си вземете парите?

- Сагата продължи. Взехме решение да направим цесия с държавно предприятие, което има кредит към банката. Избрахме "Марица-изток 2". Всичко това беше направено с представителя на държавата в борда на болницата - директор на дирекция "Правна". Дадохме предложението на служебния здравен министър. Неговият колега, министърът на енергетиката, беше съгласен, чакахме само одобрението на МЗ. Но оттам ни писаха, че сме представили само договор за цесия и няма детайлна информация за депозитите ни в КТБ въпреки писмата и цялата преписка преди това, както и факта, че МЗ има представител в борда.

- По времето на министър Москов правихте ли нови постъпки?

- Откакто има нов екип, никой не ни е канил да говорим по този случай, нито е искал да направим нещо. Цялото досие по случая е в МЗ. Имахме дори проверка на ИАМО миналата година, но нямаше констатирано нарушение.

- Чувствате ли се виновен за КТБ? Смятате ли, че министърът има основание да иска оставката ви за това?

- Като член на Съвета на директорите не мога да се чувствам лично отговорен, а целият Съвет на директорите, както видяхте от документите, е съгласувал всичко с МЗ. Всички процедури по ПМС 127 са проведени в законоустановените срокове, без да има каквото и да е нарушение от страна на Съвета на директорите. Напротив - цялата тази преписка и провежданите процедури са доказателство за това. Още повече и проектът ни за цесия при следващия министър.

- Какво установи новата проверка на МЗ, която беше назначена през последните дни във всички държавни болници - дали има нарушения в "Св. Анна", неизгодни частпроми?

- При нас подобна проверка нямаше. Но одитът от миналата година

не откри нарушения, освен че нямаме вана във физиотерапията

- Има ли частни практики на територията на "Св. Анна"?

- Не. Имаме ДКЦ, но то е наше дъщерно дружество, в което работят наши лекари и външни. Няма случаи обаче, в които пациентите там да се възползват от ресурсите на болницата, без за това да се покрият разходите.

- Много са подозренията, че болниците се източват чрез търговете, ремонтите и финансирането на стопански дейности като пране, хранене. Така ли е според вас като мениджър?

- Може би най-добрият отговор за "Св. Анна" е, че нямаме дългове, напротив. Всички разходи в болницата се описват строго. Около 2 млн. лв. на година са разходите за поддръжка на техниката, на прането, храната, чистене, без които няма как да имаме болница. Много важно е да няма полипрагмазия и всичко да се изписва по протоколи и стандарти, за което ние също следим. Освен това след всички подозрения за свръххоспитализации ние тук трета година имаме същия брой пациенти. Дори по-малък с 1-2% на година, защото лекуваме качествено и колкото трябва, а не използваме изискването на касата за минимален престой. Заради това сме предвидима болница.

- Лимитите ли са лекарството за изтичането на средства от болниците?

- Не, контролът е основното средство. Дълговете на болниците станаха много големи, трябва да се види каква е структурата им - за лекарства, за заплати, за друго. Когато се направят детайлни анализи, трябва да има контрол над всяко едно лечебно заведения. Лимитите не са решение, те само ще натрупат нов дълг. Има болници, които са с два пъти повече легла и персонал от "Св. Анна", а имат същия брой пациенти. Това оскъпява дейността им, защото и празно да ти стои леглото, то увеличава издръжката на болницата. За него се трупат ток, вода, персонал, а няма приходи, защото няма търсене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай