Не е добре, че мислим за генералите, а не за професорите

Не е добре, че мислим за генералите, а не за професорите | StandartNews.com

Вчера изненадващо омбудсманът Мая Манолова оттегли кандидатурата си за президент. Тя аргументира позицията си в разпратено до медиите емоционално писмо, в което говори за "предрешено съревнование" и "задкулисни договорки". Какъв знак е това оттегляне? Какво следва след нейното решение, ще се обедини ли левицата зад кандидатурата на генерал Румен Радев, какъв президент е нужен на България и има ли нашествие на бежанци? По тези и други въпроси потърсихме мнението на политолога Андрей Райчев.

Национализмът сега е модерен, казва политологът Андрей Райчев

- Господин Райчев, вчера Мая Манолова оттегли кандидатурата си за президент. Какво е посланието на нейната постъпка?

- Вътрешното напрежение в БСП ще спадне.

- Тя ли го провокира?

- Не, не го провокира тя. Не съм вътрешен човек за БСП, нямам кулоарна информация, коментирам това, което наблюдавам. Надигна се една глупава вълна да се удари Корнелия Нинова чрез въпроса за общия кандидат на левицата. Волята за общ кандидат с АБВ е воля на референдума в партията. БСП може да спечели тези избори, може и да не ги спечели, но може и да понесе тежка загуба от това, че не се обединява с левицата. Това обединение е важно за БСП.

- Важно колкото и за АБВ?

- Много по-важно е за БСП, отколкото за АБВ, защото АБВ следващия път може да влезе, може и да не влезе в парламента. А за БСП това е излизане пак на стрелкова позиция. Надявам се да спадне напрежението и да се заемат с кандидатурите и с опита кандидатът да се представи добре.

- Предрешен ли е вотът на шести ноември?

- Мачът не е предрешен, разбира се, но ако Бойко Борисов се кандидатира, все пак предимството е на негова страна. Без да е предрешен. Никои избори въобще не са предрешени, а президентските са много особени. И най-голямата грешка, която съм правил като социолог, когато още мерех аудитории и електорати, беше за "най-ясните" президентски избори.

- Караниците в левицата като че ли бяха провокирани точно около кандидатурата на ген. Румен Радев. Всичко това по някакъв начин не обезсърчава ли симпатизантите на БСП?

- Симпатизантите на БСП въобще не са наясно с подробностите. И освен това до ноември има много време и караниците ще се забравят. Генералската кандидатура не се харесва на мнозина. Не е много хубаво, когато една нация посяга към генералите, по-хубаво е когато посяга към професорите. Това обаче от политологична гледна точка е хитър, умен ход, защото в момента, ако има някакъв свободен пазар на гласове, това е националистическият вот. Национализмът сега е модерен, надига се, достига няколко стотин хиляди души в страната. И един генерал е естествен привлекателен човек за националистите.

- Има ли вероятност в сряда на пленума да не бъде подкрепена кандидатурата на генерал Радев?

- Не ми се вярва. Струва ми се, че ще я подкрепят. Особено ако Манолова е свалила напрежението по този начин. Това са новите съотношения на силите в БСП, тепърва ще се изясняват.

- Как бихте коментирали факта, че Татяна Дончева излезе от преговорите за обща лява кандидатура за президент?

- Доколкото разбирам, преговорите са текли за вицепрезидент, тъй като тя не преговаря по въпроса кой ще е президент. БСП едва ли ще отидат на преговори за вицепрезидент. Може да не е в най-добрата си форма, но все пак това е втората партия в страната, която едва ли ще се съгласи да има мнение по въпроса само за вицепрезидент.

- Трябва ли левицата да започне да мисли по-модерно?

- Левица са бивши комунисти, това е една историческа в България, Полша, Чехия и Унгария много важна съставка от политическия живот. Докато това "ляво", за което бленуват млади хора, зелени и т.н. то тепърва се ражда в световен мащаб, камо ли у нас. По едно време се подмяташе неоснователно името на Ирина Бокова за кандидат-президент. Много по-важни избори текат в световен мащаб и България ги проспива. Главните конкуренти на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, португалският, аржентинският и словенският кандидат са невероятно активни. Нашето правителство трябва да се размърда, защото България има шанс.

- Възможно ли е тенденцията за обединение на левите партии за президентските избори да важи със същата сила и за парламентарните избори?

- Не. Това не се пренася автоматично. Ако АБВ могат да влязат сами, ще кандидатстват сами. Ако не могат, тогава ще търсят някаква форма за обединение. Дотогава има много време. Ако обаче Борисов се кандидатира за президент, независимо от вота, изборите ще тропат на вратата. Ако загуби изборите, той самият каза, че ще има предсрочни избори. А ако спечели, той не може да бъде министър-председател и или ще се опитат да възстановят това мнозинство, или ще трябва да се ходи на служебно правителство, назначено от него и на нови избори.

- Какво мислите за вълната от бежанци, ще има ли някакво решение за България?

- Няма нашествие от бежанци. Ако имаше, ние щяхме да ги приемем и да ги гледаме. Има имигранти. Когато на един човек са му запалили къщата, той чука на вашата врата, вие със сигурност му отваряте, със сигурност го настанявате където можете, давате му каквото имате да яде, но той никога не ви чупи къщата, той ви моли, пита, той е нещастен човек, на когото трябва да се помогне. Какви бежанци са това? Това са мигранти, не са от Сирия, а от Ирак. Второ, това са млади и силни хора, които търсят по-добър живот, за наша сметка. Ако бяха бежанци, това са нещастници с дисаги, пристигащи гладни, треперещи и каквото им кажете, това правят. Много пъти България е приемала бежанци, от Армения, от Турция, от Русия. Но това не са хора, които викат "Аллах Акбар" и щипят девойките по улиците. Тук не идват бежанци. Тук идват бая охранени здравеняци, които искат да ми казват как да живея. Това не е човек, който идва при нашия полицай, представя се и моли за някакво съдействие. Това е човек, който казва - докога ще ме държите в този въшлив хотел, кога ще ме пратите в Германия и т.н. Докато Европа третира тези мигранти като бежанци, много се извинявам, решението е много просто - фалира либералният модел на Европа. Фалира г-жа Меркел, г-н Оланд. Друг е въпросът, че могат да ни залеят наистина с бежанци. В това няма нищо страшно. Това са кротки хора, които им правиш палатка, носиш им ядене два пъти на ден, това е съвсем друга ситуация.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай