Не бива да се трошат пари за грозотията пред НДК

Не бива да се трошат пари за грозотията пред НДК | StandartNews.com

София. Пейо Колев е типичният свободен артист. Той е трето поколение художник, завършил е Художествената академия със специалност плакат и визуална комуникация. Занимава се с илюстрации, фотография и всичко останало, което е в обсега на един фрилансър. Пейо Колев е и блогър. Неговият сайт "Изгубената България" е посветен на миналото на страната. Колев се включи активно в дебата за паметника "1300 години България" до НДК.

- Г-н Колев, вие сте един от най-яростните противници на идеята да се спаси паметникът "1300 години България" до НДК. Защо?
- Ключовият момент е, че едно спасяване на паметника ще струва доста скъпо. Невъзможно е да се възстанови в състоянието, в което е бил, просто защото е зле построен. Знаем, колко е струвал - предварителните калкулации са били за 5 млн. лева, а построяването е надвишило доста бюджета заради сроковете. Паметникът е една компилация на Валентин Старчев от стари негови работи. Те са били по-малки, събрал ги е заради късия срок и ги е монтирал на пирамидална структура. Ако има нещо иновативно, то това е пирамидалната структура.
- Как стигнахте до контраидеята да се възстанови мемориалът на Първи и Шести пехотен полк?
- Общината беше пуснала един доста подъл конкурс, защото беше обявен през лятото. Кой ще се включи през август на обществен дебат? Естествено се явяват някакви проектантски фирми и колективи с безумни проекти. Поводът да се захвана с тази тема беше да съборя този конкурс. Имаше идеи, в които нещо щяло да се върти, някаква мелодия да свири и това щяло да символизира не знам какво. Само Тангра дето нямаше да слезе от небето. Другият момент, който ме ангажира, беше, че след като там трябва да се прави ремонт на парка, защо да не върнем това, което е било, без да плащаме втори път за това, което не е направено читаво още първия. Авторът на паметника Валентин Старчев казал, че имат желание пак същият колектив да оправи творбата му. И айде пак да се подредим, пак същите номенклатурни старци да вземат някой лев.
- Мнозинството от столичните съветници гласуваха за войнишкия паметник, но от БСП са против. Против са и много известни творци. Как гледате на това?
- Стана ясно, че са подадени шест жалби в съда. Доколкото разбрах, начело на тези хора е Николай Белалов, който май е някакъв реставратор на Комсомола. Покрай тях гравитира група от хора, които по някакъв начин се позиционират в понятието съвременно изкуство, под шапката на Светлин Русев, който пък отговаря и за подредбата на така наречения български Лувър. Те, демонстрирайки своята лоялност, се опитват да се включат в тази колекция. И третата група от хора са от модерните арт среди, които имат отношения със Столичната община и са се изпокарали с кметството, естествено за пари. Цялата тази глупост, третата, се премести в Пловдив да твори великото изкуство, това са Асен Асенов и компания. Има и една четвърта група неустановени млади архитекти, които просто са перманентни противници на главния архитект Питър Диков. Те гледат да скочат при всеки един повод. Това механично обединение на хора, всеки в желанието си да блесне, използва този повод, за да напомни за себе си, защото очевидно няма никакъв друг повод.
- Как се стигна до решението да се премахне "1300 години" и да се вдигне пак войнишкият мемориал?
- Цяло лято писах по разни вестници защо трябва да се възстанови войнишкият паметник. Събудиха се войнишките организации, които, макар и скарани, защото там има активни борци, има военноинвалиди, има офицери, произведени след Девети септември, има и такива от преди Девети септември - общо 11 военни организации са под крилото на военното министерство. Скокнаха и те, защото от 20 години никой не им обръща внимание. Изобщо се събра една стабилна подкрепа в това начинание. Решението трябваше да се вземе около изборите, но тогава цялото внимание се насочи към вота и нещата около паметника се размиха. Но реално след това мнозинството в общината - ГЕРБ и останалите партии без БСП, приеха решението за паметника на Първи и Шести пехотен полк. Според мен, истината е следната - БСП в момента нямат активно участие и каузи, които да обединяват техния намалял електорат.
- Имате ли някакъв специален сантимент, за да се ангажирате с каузата да се премахне "1300 години България"?
- Никога нямаше да се захвана с тази тема, ако паметникът не беше се саморазрушил. Той не може да стои повече така, но не трябва да даваме пари, за да го възстановяваме.

- Да, но и премахването ще струва, а и взривяването му няма ли да е опасно?
- Не трябва да се взривява. Има системи, с които внимателно се реже бетонът на парчета. Технологията представлява едно голямо диамантено въже, което се върти безкрайно и като с трион реже всичко. В крайна сметка хората летят в Космоса.
- Все пак не смятате ли, че подобен мемориал в градината около НДК ще звучи твърде мрачно?
- Всички държавни церемонии, които включват церемониална войскова част, могат да се правят там, вместо да се отцепва движението в града, когато пристига правителствена делегация. Мемориалът представлява стени, които в зависимост от решението няма да въздействат мрачно. Около НДК има парк, има зеленина. Защо трябва да стои това чудовище. Имаше много хубава идея подземието под паметника да се даде на военноисторическия музей и там да се поставят оригиналните плочи на полковете, да се провеждат лекции, да има киносалон. Защото навремето ни водеха из музеите на София, а в днешно време все по-малко се чете. След 20 години никой нищо няма да помни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай