Нашата предизборна кампания е по-добра от американската

Нашата предизборна кампания е по-добра от американската | StandartNews.com

Професор Михаил Константинов

- Проф. Константинов, депутатите забъркаха каша с квадратчето "Не подкрепям никого", наложи се спешен ремонт на Изборния кодекс. Обяснете какво реално се получава, ако избирателят зачертае това квадратче?

- На 6 ноември няма да има никакво значение дали избирателят ще използва квадратчето или не. Ако някой избере "Не подкрепям никого", резултатът ще бъде същият, както и ако пусне празна бюлетина, задраска повече от един кандидат или напише върху бюлетината неприлични думи и знаци. Във всички тези случаи резултатът ще е нулев като подкрепа за даден кандидат. Разбира се, гласът му ще се отчете като действителен.

- А на втори тур как стоят нещата?

- В конституцията е казано, че за избран се приема този кандидат, който е получил повече гласове. Ако се брои и квадратчето като кандидат, може да станат фалове. Ако изборът "Не подкрепям никого" събере най-много гласове, вероятно няма да бъдат отчетени на втори тур. Депутатите веднага след изборите да се съберат и да махат това квадратче, защото е голяма глупост. Ами какво ще правим, като намерим бюлетини, в които има отбелязан един кандидат и отбелязан квадратът "Не подкрепям никого". Как ще броим гласа тогава? Комисиите и без това са объркани, протоколите и без това са страшно сложни и с този квадрат окончателно си вкарваме тежък автогол.

- Какво ще се случи на парламентарни избори, ако остане "Не подкрепям никого"?

- Силно се надявам това квадратче да го няма. На парламентарни избори не го броят за нищо. Проблемът е, че някой нарече квадратчето действителен глас. Ала в изборната практика действителният глас е този, подаден за конкретен кандидат или партия. Когато избирателят иска да изрази своята воля, че не подкрепя никого, не отбелязва никого. Не може "гласувам против всички" да е действителен глас. Когато българският законодател през 1991 година е писал конституцията и е казал, че избраният кандидат е получил половината от действителните гласове, е имал предвид от гласовете, подадени за другите кандидати. Друг е въпросът, че "Не подкрепям никого" логически значи подкрепям всички.

- Задължителното гласуване ще повиши ли избирателната активност?

- Много хора не знаят, че гласуването е квазизадължително. Може и да повиши избирателната активност. През 1919 година е имало в България задължително гласуване и по спомени на очевидци и снимки от онова време до късни доби са се виели опашки, защото е имало глоба. И сега вероятно много българи мислят, че има глоба, но няма такава.

- Според вас как протича предизборната кампания до момента?

- Слава богу, не се псуваме на майка, не се занимаваме кой с кого е спал и кой на кого бърка под полата, както американците. Светът отива към трета световна война, а кандидатите за началник на света се занимават с откровени глупости - кой какво бил казал преди 15 години. Занимават се с колко жени бил спал съпругът на единия кандидат в Белия дом. Това може ли да е тема за обсъждане в най-великата държава на света? Така че, българи, гордейте се с нашата предизборна кампания! Тя е на светлинни години по-добра от кампанията в други държави. Бих се срамувал искрено, ако се провеждаше кампания като в САЩ.

- Защо опозицията се заиграва с предсрочни избори?

- На България не й трябват предсрочни избори. България е във война с ислямско нашествие. Ако не може да функционира парламентът, ако не може да функционира правителството, ще има избори. Два са изходите от всякакъв вид политическа криза - предсрочни избори, ако сме демокрация, и другият изход е революция и гражданска война. България е демократична държава, тя е лоялен член на ЕС и НАТО и е привърженик на общочовешките ценности.

- Заговорихте за бежанска криза. Какъв е изходът според вас?

- Бежанска криза в България няма. Има ислямска инвазия, има мигрантска криза. Бежанец може да бъде само човек, който идва от съседна нам воюваща държава. По дефиницията на конвенцията на ООН за бежанците хората, които нахлуват тук и лазят през границата, не могат да бъдат бежанци.

Може да има икономически мигранти и такива, които бягат от война, да има и терористи, но не са бежанци. Който иска да получи убежище в България, да минава през КПП-то. По 500 души на ден връщат нашите гранични власти. Нека всеки нарушител на българските закони да знае, че ще бъде върнат веднага в държавата, от която е дошъл. Истината е, че в България процъфтява каналджийството. Много българи си вадят прехраната по този начин. Затова присъдите за каналджиите трябва да бъдат десет пъти по-високи. Всеки каналджия да лежи между 5 и 10 години в затвора и да се конфискува имуществото му. Границата ни е свещена и трябва да се пази със сила.

(Пред Марица.бг, със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай