Нарекоха на Боян Петров животни в Китай и у нас

Искаме да го покажем като учен и зоолог, казва проф. Петър Берон

Нарекоха на Боян Петров животни в Китай и у нас | StandartNews.com

Днес в 16 часа БАН отваря специална книга, в която може да се подпише всеки в памет на загиналия неотдавна алпинист Боян Петров. От 18 часа пък ще бъде организирано събитие, в което ще се представят основно научните достижения и записнике на Боян. Какви са те, "Стандарт" попита директора на природо-научния музей в БАН проф. Петър Берон.

- Господин Берон, Вашият природонаучен музей днес ще представи непознати неща за Боян Петров като учен, а не толкова като алпинист. Какво ще оповестите, които все още не е известно на широката публика?
- Нашата цел е да представим Боян Петров не толкова като алпинист, колкото като зоолог и учен, който има много значими приноси в природните ни науки. Идеята е да покажем постиженията му за тези години, за които той не просто не е имал загуба, но и даваше работа за създаването на една колекциия от различните планини, като ставаше дума на най-високите граници от 5000 - 6000 метра. Тепърва се очаква тези констатации да бъдат описани, а ще излязат и сигурно твърде много други неща.

- Успя ли Боян Петров да открие нещо ново, което е важно за природните науки?
- Боян написа няколко книги, които бяха създадени заедно със съавтори. Част от тях създаде като монография върху първите и вторите осемхилядници, които той е изкачил. Не говоря само за "Първите седем", която илюстрира неговите изкачвания,а и за неговата дисертация. Те ще бъдат показани на събитието. Освен това Боян Петров ще бъде представен и с други конкретни научни достижения - сэс свои глави в редица монографии, посветени на историята на пещерите, на паяците и на пеперудите. И на всякакви други животни - той има описани псевдоскорпиони и всякакви други ракообразни. Той е открил много неизвестни за българия породи същества. Има и много голям принос за изучаване на прилепите. Създаде една група за изучаването на прилепите в България, която е много сериозно уважавана в научния свят. Участник е и в написването на доста глави в Червената книга на изчезващите видове в България. Като цяло бе много даровит учен и бе пред защита на дисертацията си, но за огромно наше съжаление, загина.

- Доколкото знам, той е открил същества, които на практика изчезват.
- Това е част отново от Червената книга. Има много животински видове, които са наречени на негово име от други социолози. Самият Боян бе пред подписването на някои нови видове, но не може да доживее, за да го направи.

- Какво е открил - гръбначни, безгръбначни?
- Има много безгръбначни, които са наречени на негово име. и в България, и в Китай.

- Какво е представил на света, което е необичайно?
- След две експедициии в Китай той донесе две нови за науката колекции пещерна фауна. Правили сме заедно с него пътувания в Албания или в други части на Балканския полуостров и сме срещали много различни нови видове. А и из България също - тя е много интересна за намиране на десетки видове нови неща.

- А какво е намерено в България?
- Много нови видове, като част от тях вече са описани на негово име. Него вече го няма, но тези открития остават завинаги на името на Боян Петров в сферата на науката. Вярно, сигурно за хората не са любопитни - това са предимно стоножки и паяци, но те не са особено аткрактивни за хората. Очакваме някои от тези открития да бъдат описани от други учени, за да не се загуби научният му принос.

- А споделял ли е с Вас какво го е мотивирало да се запъти по планините и какво усещания изпитва?
- Ние имаме цели дискове, които са запазени и в които Боят споделя тези неща, но все още не сме ги качили. Тепърва има да се проучват, защото Боян Петров имаше обичая много подробно да описва своите пътувания. Препоръчвам Ви например книгата му "Първите седем", в която се описани пътуванията му не само до първите осемхилядници, но и до другите планини, например в Централна Азия, са описани доста подробно. Има и изключително ценни съвети какво означава да направиш подобно пътуване.

- А какво откриваше при всяко от изкачванията си като нови видове?
- Понеже дълго време пребиваваше в базови лагери, той е имал възможност да срещне изключително редки животни, които се срещат в най-високата зона над 7000 метра. Става думя основно за насекоми и паяци.

- А успяваше ли да свали надолу нещо от всяка експедиция?
- Да, тук има доста епруветки, пълни със събрани от него животни, които тепърва трябва да се описват.

- А лично Вие как предполагате, каква е причината за смъртта на Боян Петров?
- Сигурен съм, че никой не може да каже точно, но предположението е, че той е паднал в някаква цепнатина в ледника и просто не е имало кой да му помогне да излезе. Това е трудно дори и за спасителите.

- А какво друго изненадващо ще видим днес на изложбата? Снимките от Еверест?
- Не тях за съжаление няма как да видим, но идеята ни е да представим пред обществото Боян Петров в една битност, в която то не го познава - Боян Петров като учен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай