Напливът от спасители на БСП ме плаши

Партията не е в идейна криза, но й куца организацията, казва Михаил Миков

Напливът от спасители на БСП ме плаши | StandartNews.com

Председателят на парламента Михаил Миков е един от основните претенденти за лидер на БСП. Защо прие предизвикателството да се състезава за стола на Сергей Станишев, има ли опасност от разцепление в червените редици и какво свърши 42-рото Народно събрание за 1 година? С тези и още въпроси потърсихме Михаил Миков.

- Г-н, Миков, защо се включвате в лидерската битка за БСП?

- Защото ситуацията в партията е сложна, предстоящите парламентарни избори също ще са тежки и смятам, че в такива моменти се доказва отговорност. БСП се нуждае от безкористната ни работа и тъкмо затова разглеждам избора на нов председател като отборно състезание, за което съм добре подготвен.

- Кандидатурите за поста на Станишев вече са десетина. Имате амбициозни съпартийци или са много лагерите в БСП?

- Нека кажем, че партията се променя. Традицията старият лидер да посочва наследника си ще заменим със състезание на възможности за отстояване на интересите на мнозинството българи. А конгресът е органът, който пресява и решава.

- Как виждате промяната в БСП?

- Напоследък се появиха доста спасители на партията - радикални реформатори. Но аз смятам, че промяната трябва да стане постепенно, да се запази единството, да се търси енергия чрез обединяване, а не чрез противопоставяне. И освен гръмките думи добре е да знаем, че на БСП са необходими хора за денонощна работа. БСП не е в идейна криза. Трябва ни просто повече мотивация, организация и самодисциплина в преследването на левите идеи.

- Може ли да очакваме в един момент и самият Станишев да се изправи като кандидат с номинации на конгреса?

- Има номинации и за г-н Станишев, но в крайна сметка той е заявил своето решение.

- Когато обяви това си решение, Станишев прокара и идеята за български ПАСОК, имахте ли разговори в тази посока? Ще имате ли време да съберете всички леви формации под една шапка до предсрочния вот?

- БСП е гръбнакът на левицата, не само на левите идеи, но и на политическото представителство на левицата. Около нея трябва да има съзвездие от организации, в които хората виждат лявото. Това е задължително условие за намирането на общи решения, каквито не бяха възможни в партньорството ни с ДПС. И тук не става въпрос за шапка, а за разширяване на влиянието на лявото представителство, един много стар и трудно решим досега проблем.

- Подкрепяте ли идеята, че БСП трябва да е със своята абревиатура отпред в тази лява коалиция, както и да се казва тя?

- Да. Това би помогнало много за по-добра политическа идентификация и за минимизиране на щетите, да го кажем най-общо, от партии дублети.

- Ще ревизирате ли отношенията си с АБВ?

- А какви са тези отношения, че трябва да ги ревизираме. В момента това са два политически субекта, които се борят независимо един от друг за одобрението на една и съща обществена група. Продължавам да смятам, че разединението като цел води до слабо представителство на левицата. До същия не особено добър резултат ще доведе и съперничество заради самото съперничество, без противопоставяне на идеи и ценности.

- Питам ви, защото в АБВ все пак са бивши членове на БСП.

- Сигурно ще дойде време, когато и в БСП ще има бивши членове на АБВ. По-странно би било, ако в една от тези партии има актуални членове и симпатизанти на другата партия.

- ДПС публично изви ръце на БСП, каза Станишев по време на последния пленум. Кога? И какво се случи от 19 май миналата година и Орлов мост, когато бяхте рамо до рамо с ръководството на ДПС?

- Прекалено дълъг е отговорът на този въпрос. Един ден ще го анализират историците. Моето обяснение е дебалансираната тежест в мнозинството, което подкрепи правителството. Обратната пропорция във взимането на решенията и поемането на отговорност за грешките. Така се стигна до предсрочни избори.

- Правителството подава оставка - заради БСП или заради ДПС? И като погледнете предизборната си програма от миналата година - доволни ли сте от изпълнението й?

- Това са 14-месечни усилия в изключително трудни условия. Понякога успешни, видно е от приетите мерки срещу бедността, ограничаване влиянието на монополите, търсенето на социални мерки за подпомагане на гражданите в най-тежко състояние и повече справедливост. За тях работиха и Народното събрание, и Министерският съвет. Разбира се, имаше и проблеми, за чието решаване не достигна политическата воля или време. Направихме и някои грешки, при това в самото начало. Колкото до любопитството кой заради кого подава оставка, ще се въздържа от крайна оценка. Никога само единият от партньорите не е виновен. Понякога компромисите са лошо решение, достатъчно единствено да налее вода в мелницата на опозицията, която използва времето си единствено да руши авторитета на всички институции - систематично и безскрупулно. Надявам се, че на предстоящите избори хората ще си дадат сметка за пагубния ефект на тази деструкция и ще гласуват така, че да осигурят на институциите достатъчно доверие, за да функционират нормално.

- И 42-рото Народно събрание след броени дни ще е в историята. Оценката ви за работата му като негов председател?

- Е, ако можехме да си позволим нормална атмосфера за работа, сигурно щяхме сега да отчитаме и по-добри резултати. Важно е да се види, че възстановихме диалога между изпълнителна и законодателна власт, осигурихме прозрачност и контрол. Подобри се много отвореността на управлението. И на законодателната дейност, и на изпълнителната власт. Намерихме подкрепа за приемането на редица социални решения, които бяха еднозначно в полза на обикновения човек, подчинихме повечето закони, които приехме, на принципа за социалната държава. Разбира се, не успяхме във всичко. Не успяхме да засилим надзора върху регулаторите, в които се избират представители от парламента. Не успяхме да доведем, но положихме основите на един дълъг процес - за подобряване на качеството на законите, което в крайна сметка ще повиши доверието в тях и ще ги направи по-ефективни. В крайна сметка и там, където успяхме, и там, където не успяхме, очаквам следващите да продължат в правилната посока, за да осигурят устойчивост, от която всички се нуждаем.

- Кой ще бъде българският еврокомисар - Кристалина Георгиева или Кристиан Вигенин?

- Този въпрос умишлено се профанизира и последното нещо, от което се нуждаем, е свеждането му просто до сблъсъка БСП-ГЕРБ. Не случайно процедурата предвижда правителството да направи номинацията, но председателят на Европейската комисия и Европарламента са тези, които имат последни думата. Кристиан Вигенин е една много добра кандидатура, с вече сериозен опит. Но дали той ще бъде предложен зависи много и от ресора, който ще бъде отделен за България, и от политическия баланс, който се търси в ЕК на база партньорството между ПЕС и ЕНП.

- Ваши съпартийци развиват тезата, че трябва да има широка коалиция между БСП и ГЕРБ. Съгласни ли сте и може ли това да се случи в следващия парламент?

- Политическата практика се променя доста по-динамично от манталитета на политиците. Но за такива случаи народът ни има една много хубава поговорка - не слагай каруцата пред коня. Нека да минат изборите и всяка партия се пребори за доверието на избирателите си. Какво ще е следващото управление зависи изцяло от гласа, който ще дадат българските граждани на предсрочните избори.

- Има ли опасност БСП да излезе разединена от конгреса и какво ще направите, за да "помирите" победители и победени?

- Този риск винаги съществува. Но смятам, че отговорността ще надделее над егото в името на крайния резултат. А той няма да е само за партията и симпатизантите, той ще е за доброто на всички български граждани.

- И ГЕРБ и ДПС вече стягат листите си, дали са срокове на структурите за номинации, с две думи - водят ви с една обиколка. Кога стартира този процес на "Позитано" 20?

- Политиката не е спортно състезание и да се прави такова сравнение е модно, но не е уместно. Имаме достатъчно авторитетни политици, които могат да представляват БСП и коалицията в Народното събрание, ще направим преценките си разумно и демократично.

- Ще ви върна на конгреса след броени дни в неделя. Ако ви изберат за председател на БСП, ще поканите ли в екипа си останалите претенденти?

- Знам, че напоследък това е честа практика за "утеха и укротяване" на загубилите, но тези апаратни игри са ми чужди. Няма да се ангажирам с механичен и предварителен отговор. Аз съм човек, който може да работи с всички, ако имаме обща цел, а несъмнено другите кандидати имат своите достойнства и своето място в БСП.

- Кога ще бъде гласувана оставката на кабинета?

- Ако г-н Орешарски е заявил, че ще го направи тази седмица, нямам никаква причина да се съмнявам, че ще депозира оставката си. Мога само да кажа, че няма да се бавим с гласуването й. Не бива да се драматизира и излишно да се бърза.

- През уикенда във Фейсбук една снимка с кючекчийка на вашата маса предизвика фурор?

- Когато споделяш нечий празник и си на събор заедно със стотици хора, не е редно да им налагаш своите ограничения за поведение. Давам си сметка, че това може да те постави в положение, което някои приемат за неловко, но хората така се веселят. На събора фолкпевците са по-популярни от политиците. И всеки, който е бил, знае, че политиците също трябва да са естествени и нормални хора. Другото са рисковете на това да си публична личност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай