Намалиха информатиката заради часове по народни хора

Намалиха информатиката заради  часове по народни хора | StandartNews.com

За втора поредна година в Софийска математическа гимназия "Пайсий Хилендарски" се влиза с най-висок бал. Това сочат резултатите от първо класиране за прием в професионалните и профилирани училища след 7-ми клас. В паралелките с немски език максималният бал е 35,875, а минималният - 35,216. В паралелките с английски език максималният бал е 35,749, а минималният - 34,392. Защо най-умните ученици искат да учат в СМГ, "Стандарт" попита директора Антони Стоянов.

- Г-н Стоянов, защо отличниците искат да учат в СМГ?
- Защото предлагаме безплатно един перфектен образователен продукт, който дори училища с много високи такси не могат да покрият. Обстановката при нас е много сплотена и конкурентна. Има много голяма мотивираща среда.
- Защо учениците предпочитат елитните пред професионалните гимназии?
- Именно защото образованието е на високо ниво и в мотивираща среда. Така се постигат високи образователни резултати не само на входа, но и на изхода. Децата се реализират успешно в топ университетите в света, а по-амбициозните родители желаят точно това.
- Имате доста изявени ученици, похвалете се с последните им успехи!
- Да, ще ви съобщя една новина - връщат се нашите деца от Балканска олимпиада по математика, на която националният ни отбор спечели един златен, 4 сребърни и два бронзови медала. Като 4 от 6-те ученици в националния отбор са от СМГ. Те съответно са спечелили 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал.
- Паралелката с природо-математически профил с немски език е с най-висок минимален бал (35,216). Защо децата предпочитат немския пред английския език?
- Защото имаме много добри преподаватели по немски и много добра подготовка по този език. Тази година имаме и нейтив тийчър по немски език. Резултатите, които постигаме, са почти равни на Немската гимназия, макар че този език не е основен профил.
- В коя област се реализират вашите възпитаници?
- В IT сектора. На базата на световното търсене на информационни специалисти обаче от Министерство на образованието решиха, че трябва да намалят часовете по информатика и почти да изчезнат за сметка на народни хора, психология и т.н. Трябва да се дадат някои още по- големи свободи на общинските училища и в по-голяма степен да определят какво да се учи и да има по-малък брой предмети в рамковия учебен план. Например на нашите ученици в 5-ти клас им е напълно излишно да учат труд и техника за сметка на математика и информатика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай