На прага сме на годината на голямото строителство

На прага сме на годината на голямото строителство | StandartNews.com

- Г-н Стоилов, определихте 2017-а като годината на голямата подготовка за предстоящите ключови проекти, които ще променят облика на Русе. Бихте ли очертали приоритетите занапред?

- Бих определил отминаващата 2017-а като годината, дала началото на ключови проекти, които не само ще променят визуално облика на Русе, но ще го превърнат в по-удобен, функционален и проспериращ град. Това, което предстои, ще остане в историята на Дунавската столица като голямото строителство – една чакана с десетилетия промяна. Благодарение на усилената работа, опита, и не на последно място – мотивацията, която ни води, заедно с моя екип осигурихме необходимото финансиране за това. Живеем в един от бързоразвиващите се градове в България и поехме голямата отговорност да продължим да го развиваме и превръщаме в още по-красив град. Работихме активно във всички сфери и секторни политики ефективно и вече сме свидетели на процесите, които започнаха да променят Русе. Щастлив съм, че още една мечта на русенци предстои да се сбъдне, а именно изцяло преобразена крайбрежна ивица – любимо място за граждани и гости, пристан за круизни кораби и хиляди туристи от цял свят. Така най-после ще развием огромния потенциал, който реката ни носи. Освен самото крайбрежие, което ще придобие съвременен вид с нови зелени площи, пейки, осветление, модерни пасарелки и панорамни площадки, прилежащите бул. „Придунавски", улиците „Славянска", „Баба Тонка", „Църковна независимост" и „Райко Даскалов" също ще бъдат изцяло обновени с обособяването на съвременни пешеходни зони, ще предлагат по-добър автомобилен и пешеходен достъп до зоната и градски транспорт, осигурявайки функционалност и съвременни удобства за всеки.

Значими инфраструктурни промени предстоят и в други точки на града - напролет, във всеки един квартал, ударно ще стартираме ремонта на над 150 улици и тротоари, което представлява 1/3 от общия им брой на територията на града. Мащабното строителство и реконструкциите, които предприемаме, несъмнено ще променят изцяло облика на нашия град.

- Отчетохте втората година от управленския мандат 2015 – 2019 г. Какво успяхте с екипа си да свършите през този период?

- Това беше една изключително успешна за Русе година. Около 119,2 млн. лв. са средствата на управляваните проекти и разработените проектни предложения през втората година от мандат 2015-2019 г. Осигуряването на безвъзмездни финансови средства от такъв мащаб беше определящо за начинанията, които сме предприели. През 2017-а завършихме няколко значими проекта в различни направления. Училищата „Любен Каравелов", „Св. Константин-Кирил Философ" и „Никола Обретенов", заедно с детска градина „Незабравка 2" се сдобиха с напълно нов облик и внедрени мерки за енергийна ефективност. Цялостният ремонт на сградите, част от образователната инфраструктура, беше една от целите, които си поставих като кмет още с встъпването ми в длъжност през 2011 г. Днес сме свидетели на едно поетапно обновяване, което ще продължи и през следващите години. През 2018-а година в училищата „Баба Тонка", „Христо Ботев" и детските градини „Пинокио 1", „Пинокио 2" и „Русалка 2" ще извършим ремонт на сградите, ще изградим спортни площадки, предвиждаме озеленяване в прилежащите дворни пространства, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и мерки за достъпна среда.

В същото време над 200 души бяха обхванати в проекта, целящ подобряване качеството на живот и на достъпа до интегрирани здравни услуги и услуги за социално включване на хора в риск от социална изолация и невъзможност за самообслужване; започна да функционира и новият Кризисен център за жертви на домашно насилие. Към момента в процес на реализация са общо 15 проекта за близо 91,9 млн. лв. За 13-те кметства в общината и кварталите „Средна кула", „Долапите", „ДЗС" и „Образцов чифлик" осигурихме целево финансиране за ремонт на уличната мрежа на стойност 700 хил. лв., като отделно от това бяха реализирани и разработени проекти, които Общината финансира от фонд „Малки населени места" в рамките на 320 хил. лв. за трета поредна година, а инвестициите бяха насочени във всички сфери. Не на последно място работим активно и по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като от началото на годината бяха успешно обновени 6 блока. На този етап се санират общо 16, а догодина предстоят още 5. С този успех, до края на 2018-а общият брой на санираните жилищни сгради в Русе ще достигне 39, от което ще бъдат облагодетелствани близо 6 000 души. Отделно от това, пред Българската банка за развитие сме депозирали още 69 искания за сключване на договор за целево финансиране. При подновяване на програмата, общият брой на санираните блокове на територията на община Русе може да надхвърли 100 и от това ще се възползват над 9 000 русенци.

В дългия списък на Русе с първи неща, през тази година се добавиха още няколко запомнящи се, сред които плаващият концерт „От Виена до Русчук – на една река разстояние"; дебюта на Мажоретен фестивал „Русе Ритъм & Марш"; Международният фестивал за съвременно изкуство „3D-светове в градския щрих на Русе" и др. Наред с тях се открояват и превърналите се в традиция фестивали за детско и младежко творчество „Всемир на таланти"; единственият на Балканите Международен фестивал на ледените фигури; Международният фестивал на пясъчните скулптури; Международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство" и много други. И всичко това, заедно с още много - в рамките на над 350 събития в над 30 международни, национални и регионални културни инициативи, с инвестирани средства чрез общинския бюджет и от други източници - над 3 млн. лв. Освен за културния живот, Общината се погрижи и за развитието на спорта, като е инвестирала в клубове, събития и турнири 800 хил. лв.

Като водещ културен и фестивален център от национално значение, през последните 12 месеца в Русе проведохме над 350 събития в рамките на над 30 международни, национални и регионални културни инициативи. И като говорим за значими събития, не мога да не отбележа и дългоочакваното от русенци завършване на храма „Всех Святих" Той отвори врати на 10-и септември, след близо 42 години – дата, която ще остане в историята на Русе. Сега, в Парка на възрожденците, в близост до автентичното място, на което е бил съборен стария храм, нашите съграждани се радват на красива и завършена църква, с подкрепата на цялата русенска общественост и правителството.

- Какво още е нужно да се случи, според Вас, за утвърждаването на Русе като град-лидер в Дунавския регион?

- Несъмнено през последните години Русе се нарежда сред най-проспериращите градове в България. Свидетели сме на едно устремено развитие, което всеки добре информиран и интересуващ се човек може да види, да направи равносметка и да оцени.

Русе се откроява като водещ в трансграничното сътрудничество и неведнъж е демонстрирал добри практики, утвърждавайки високия си принос в съвместни проекти с Румъния. Предстои изпълнението на проект, който цели по-добра свързаност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7, като чрез него ще извършим рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал Русе – център и ще се подобрят навигационните условия на три корабни места. За да надгражда постигнатото и да става все по-добър пример за лидер в Дунавския регион, Русе се нуждае от промени, които бих обобщил в думата „инфраструктура". Инфраструктура в сферите на образованието, градоустройството, социалните дейности – за всичко това сме осигурили европейско финансиране. Не мога да не отбележа и че Община Русе завършва годината с отлично финансово състояние без просрочени задължения със стабилен бюджет и ясно разчетени приоритети.

- Можем да се поздравим като русенци, че градът ни ще е сред домакините на Световното по волейбол. Да се наредим до София и Варна, е признание. Но сега може би следва най-трудната част - да покажем, че сме достоен град-домакин на подобен форум.

- Русе се доказа като перфектен организатор на мащабни събития. Тази година бяхме домакини на турнира от Световното Гран при за жени, провел се в многофункционалната зала „Булстрад Арена". През 2016-а посрещнахме и Европейското първенство по борба за младежи и девойки. Догодина, многобройните фенове на волейбола отново ще гледат спорт от най-високо ниво. Именно нашият град е сред трите в България, които ще съдомакинстват Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. – от една страна това е изключителна привилегия, а от друга – предизвикателство, с което вярвам, ще се справим. Голямо съдействие и доверие ни оказаха президентът на БФВ г-н Данчо Лазаров и вицепрезидентът г-н Любо Ганев, което е повод да им благодаря от името на русенци. Това събитие ще донесе със себе си не само незабравими емоции, но и хиляди туристи, които ще имат възможността да посетят красивия ни град. И да се върнат отново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай