На Европа й трябва обща стратегия срещу терора

На Европа й трябва обща стратегия срещу терора | StandartNews.com

Атентатите на Ислямска държава не бива да прерастват в сблъсък на народи и религии

Те нямат нищо общо с истинската религия. Те са сами, нямат бъдеще и са напълно обречени. Изразяваме твърдото си убеждение, че обединена Европа и съвременната цивилизация не могат да бъдат победени от злото.

За съжаление обаче трябва да признаем, че днешният свят е силно уязвим за терористични действия и опитът показва, че предотвратяването им е трудно. Причините за това са много. Трябва да посочим, че самата организацията на живот в модерните градове и новите технологии предопределят тази слабост. В Европа откритите граници и размитата обща отговорност на службите за безопасност са също фактор. Очевидно уроците от предходни терористични действия не са научени от отделни национални служби за сигурност.

Отговорът на Европа на тероризма трябва да бъде решителен и енергичен. Трябва да се постигне бързо обединение за обща реакция, обмисляне създаване на общи европейски структури за борба с тероризма и подобряване на взаимодействието между службите за безопасност, пресичане на всякакви пътища за възможно финансиране и снабдяване с оръжие на терористите и, разбира се, стратегия за противопоставяне на разпространението на идеологията на ислямистите в европейските страни.

- Смятате ли, че светът се намира във война и какво предстои оттук нататък?
- Очевидно Европа влиза във времена на неспокойство. Но Европа винаги е излизала по-силна след времена на неопределеност и трудности. Винаги е побеждавала със силата на своя морал и своите хора. Обединена Европа несъмнено ще преодолее и изпитанията, на които е изложена днес. Важно е да не се допуска тероризмът на Ислямска държава дори на думи да прераства в сблъсък на народи и религии. За нас самият термин война на цивилизации е вътрешно противоречив, защото всяка цивилизация се стреми към развитие, мир, укрепване на вярата и обединение на хората и следователно изключва войната като средство за решаване на проблеми. Затова трябва

да се търси общото между държавите и общия път за напредък

Европейският съюз като обединение на най-развити страни има и отговорност за подпомагане на икономиките на страните в Близкия изток, засегнати от конфликти, и трябва да допринесе за намиране на политическо решение за тях. Ако постигне напредък в това, ще има незабавен позитивен резултат в борбата с тероризма.

В момента обаче ние трябва да се концентрираме върху себе си и преоценим реалните опасности от тероризъм у нас. Трябва да се преразгледат структурите за безопасност и взаимодействието помежду им и с аналогични европейски структури. Да се засили разузнаването и превенцията на тероризма, да се осигурят необходимите съвременни технически средства за службите за безопасност и се осигури допълнително финансиране за всичко това. Предприетите мерки за засилване на граничния контрол, увеличено постоянно присъствие на полиция в населените места и допълнителни мерки за безопасност при обществени мероприятия работят достатъчно добре и вече дават резултат.
- В парламента влиза най-важният закон за бюджет 2016 г., какви са приоритетите в него? Защитени ли са според БДЦ основните приоритети на правителството?
- Изпълнението на бюджета за 2016 г. е свързано с ръста на брутния вътрешен продукт, който е определен на 2,1% за следващата година. Има обаче прогнози за забавяне на нарастването на световната икономика, което ще се отрази и на нашите приходи от износ за външни пазари и следователно приходната част на бюджета може да бъде нарушена. Това още един път подчертава необходимостта за реализиране на планираните реформи и снижение на разходите там, където е възможно в сектори като МВР, МО, здравеопазване и пенсионна система. Все още няма ясна стратегия и за преодоляване на финансовите проблеми в енергетиката. От друга страна, трябва да се търси баланс в съкращаване на разходи и необходимост от тяхното увеличение, какъвто според нас е случаят с МВР, тъй като засилване на структурите за противодействие на тероризма очевидно ще изисква допълнителни средства. Все пак трябва да се стремим към намаляване на бюджетния дефицит под 3%, като според нас целта за снижението му до 2% през следващата година ще бъде трудно да се постигне. Но

приоритет номер едно трябва да бъдат инвестициите

защото само чрез тях може да се постигне икономически ръст, стабилност на бюджета и гарантиране на социалните ангажименти на държавата.
- Как оценявате бюджета на Здравната каса като човек с голям опит в здравния мениджмънт?
- Има известна несигурност в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса и това се дължи на липсата на синхрон между планираните разходи и бъдещите основен и допълнителен пакет медицински дейности, тъй като наредбата за тях ощене е в сила. Прехвърлянето на дейности от болничната система към извънболничната помощ може също да генерира проблеми. Твърденията, че лимити за дейност в основния пакет няма да има поради достигане на таван на хоспитализациите са без доказателства. Все още не виждаме и ясна стратегия по контрола на изразходваните средства от НЗОК. Не виждаме и никаква идея за увеличение на приходната част на бюджета или за търсене на социален елемент на плащанията към касата.
Парламентарната група на БДЦ подкрепя изцяло становището на Български лекарски съюз и Български стоматологичен съюз относно бюджета на НЗОК за участие на съсловните организации при договарянето, което бе прието в Закона за лечебните заведения. Подкрепяме становището за преразпределяне на финансовите средства по отделните пера в бюджета на НЗОК и подкрепяме общата финансова макрорамка. Без тези промени ПГ на БДЦ ще се въздържи при гласуването.
- Ще изкара ли пълен мандат това правителство според вас.
- Задачите на правителството в условия на комбиниране на непреодоляна икономическа криза в Европа и нестабилност, предизвикана от тероризма и емигрантската вълна, не са леки. Първото условие да се преведе страната до бреговете на сигурност е стабилност на самото правителство. Затова при всички критики към работа и в парламента и на правителството ние ще подкрепяме тяхната работа и стабилност. Разбира се, определени среди у нас винаги биха искали да се възползват от ситуацията и да търсят промяна за постигане на корпоративни интереси. Считаме, че за това няма условия и няма да се случи.
- Какви са целите, които си поставя БДЦ за идващата 2016 г.?
- Партия Български демократичен център се представи много добре на местните избори. Анализаторите посочват, че на национално ниво ние имаме сериозно присъствие. Ние успяхме да излъчим над 280 общински съветници в страната и кметове в сериозни центрове на икономиката на страната. Това ни задължава изключително и ние започваме работа по изпълнение на програмите си за управление на общините. На първо място искаме да укрепим нашите младежки структури и привличане на младите, защото само ако те имат шанс и работа ще останат в страната.

Искаме да върнем общините в реалната икономика

и там, където имаме кметове и общински съветници, ще работим активно за развитие на собствена инвестиционна активност на общините, за разкриване на работни места и реален тласък на икономиката ни.

В парламента на първо място поставяме стабилността, за да може да се продължи политиката на реформи и да се противодейства на общата нестабилност в Европа, свързана с конфликти и терористични действия. Ще работим активно по промените в закона за здравето, промените в регулацията на храните и измененията на законите, свързани със съдебната реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай