На 26 март избираме промяна сега или никога

Докато не премахнем модела: една партия-една фирма-един човек, ще бъдем най-бедните в Европа, казва Весела Лечева

На 26 март избираме промяна сега или никога | StandartNews.com

Как трябва да реагира България на опитите на Турция да влияе върху изборния процес у нас. Кое правителство трябва да излъчи еврокомисар. Кои са най-големите проблеми на българите в момента и как ще бъдат решени. "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси водача на листата на „БСП за България" във Велико Търново Весела Лечева.
Петкратната световна шампионка по спортна стрелба, която има и два сребърни медала от олимпиадите в Сеул и Барселона, е бивш шеф на Държавната агенция за младежта и спорта.
"Винаги съм искала да водя силен отбор, който може да побеждава. Отбор, който има воля, кураж и желание да победи. Ние сме готови да променим България", казва Лечева, която води червената листа в родния си град.

- Госпожо Лечева, как трябва да реагира България на опитите на Турция да влияе върху изборния процес у нас?
- България е суверенна държава и трябва да се държи като такава. Представяте ли си как би реагирала Турция, ако българската държава започне да агитира сред българските турци, които живеят там, с опит да повлияе върху резултатите от предстоящия референдум в Турция ? За нас са важни междусъседските отношения, но категорично трябва да противостоим на всеки опит за влияние върху политическите процеси у нас от чужди държави.

- Кое правителство трябва да излъчи еврокомисар? Служебният кабинет или редовното правителство, което ще бъде съставено след вота на 26 март ?

- Правителството, което ще бъде избрано от новоизбраното Народно събрание.

- Защо трябва да бъдат отменени санкциите срещу Русия?

- Исторически погледнато няма санкции, завършили с категоричен успех. Смятам, че има политически средства, които могат да се използват. От тези санкции България губи, губят туризма ни, губят производителите ни.

- Дoкoгa щe бъдeм нaй-бeднитe в Евpoпeйcкия cъюз?
- Докато България води класацията за корупция. Докато не променим този модел на управление и политика, който – във всяка една сфера – от икономика, през дребен и среден бизнес, земеделие, образование, сигурност, култура, във всяка сфера на живота ни – ражда корупция, източва държавата, разпределя огромна част от парите на гражданите сред една шепа хора и фирми. Както казвам на хората – докато не премахнем модела: една партия-една фирма-един човек.

- Каква промяна е нужна на България? Кои са най-големите проблеми на българите в момента и как ще бъдат решени?
- Най-сериозните проблеми са два – демографската криза и бедността. Те могат да бъдат решени с българското производство, с възможностите и перспективите, които трябва да дадем на малкия и среден бизнес, да го освободим от политическия рекет и зависимост. И, второ, да сложим фокуса върху младите – тяхното образование, стимули и перспективи пред активните млади българи за работа и бизнес. Облекчения за младите семейства и семействата с деца. Най-важното е младите хора да знаят, че реализацията им зависи от тях, от техните качества и възможности, а не от близостта им до политически и бизнес кръгове. Те трябва да живеят спокойни, че няма да им се налага да целуват нечия ръка. Че имат перспектива и шанс за реализация тук, в България.

- Водач на листа сте във Велико Търново. Какви са конкретните проблеми на търновци и как можете да съдействате за решаването им?
- Както навсякъде, особено в Северна България, Велико Търново е забравено от управлението на ГЕРБ, всички големи проекти са в бъдеще време и ги слушаме като обещания. Но, в последните 8 години, ГЕРБ не направи нищо да подготви изпълнението им. Например, магистрала "Хемус", скоростният път Русе-Свиленград. Трябва да се доуточняват трасета, предстоят отчуждаване, проектиране и т.н. За третокласната пътна мрежа и за поддържането на пътните съоръжения въобще не искам да започвам разговора. Всичко това означава проблем пред развитието, пред икономиката, пред туризма.
Велико Търново трябва да се превърне в реален и ефективен академичен център. Тук имаме 3 големи университета, имаме най-големия филиал на БАН и трябва да използваме този потенциал за развитие на високотехнологични производства, които да гарантират работа и високи доходи.
Имаме земеделие, което е на ръба на оцеляването. Необходимо е да се промени начинът, по който се дотира земеделската продукция, да има таван и парите да се разпределят сред малките и средни производители на зеленчуци, месо, плодове. Велико Търново трябва да стане европейска и световна културно-историческа туристическа дестинация.
Много трябва да се свърши в тази посока, но първото е Велико Търново да се включи в програмата на българското председателство.

- Кои ще бъдат Вашите приоритети като депутат?
- Разбира се, изготвянето, прилагането и поддържането на стандарти за спорт – за училищата, както и за всяка община. Защото ние изготвихме и приложихме стандарти спрямо спортната училищна инфраструктура – салони и дворове, но никой не ги поддържа. Отидох в най-голямото училище на Велико Търново – „Патриарх Евтимий". В двора има само баскетболни табла и те – без рингове.
Нормативната база и стратегическото развитие на туризма и превръщането му в стратегически отрасъл на икономиката е вторият ми приоритет.
Разбира се трябва незабавно да се заемем с третокласната пътна мрежа в областта, защото хората не могат да стигнат до работа, децата – до училище, при този сравнително равнинен терен.

- Стои ли пред БСП въпросът сега или никога в тези избори? Очакването към партията го има, подемът е факт, но има ли рискове?
- Въпросът сега или никога стои пред България. Ние не може повече да отлагаме решаването на натрупващите се проблеми. Имаме отговорност пред младите – не може да оставяме за тях работата, която трябва да свършим ние.

- Кои са възможните коалиции, в които ще участва БСП?
- Аз и преди състезание и сега – преди гласуването на 26-ти, ще ви отговоря така: важното е да сме подготвени, да си свършим работата, да ни подкрепят и да спечелим доверие. Ще управляваме с тези политики, които сега представяме и дискутираме с хората. Нека избирателите кажат първо кой ще влезе в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай