Мрежата на "Теленор" е готова за 4G

Мрежата на "Теленор" е готова за 4G | StandartNews.com

Телекомът праща мобилни базови станции при туристите

Целта ни е да бъдем най-добрият работодател в България, казва Стайн-Ерик Велан

Стейн-Ерик Велан е главен изпълнителен директор на Теленор-България от юли 2013 г. - малко след като норвежкият телеком купи "Глобул". Преди това е заемал длъжността ръководител "Мобилни услуги" в Теленор - Норвегия. Има богат опит в Централна и Източна Европа - бил e начело на Теленор - Сърбия, в продължение на две години и половина, по време на важен за компанията преходен период. Година и половина е бил управляващ директор на поделението на концерна в Индия, по времето, когато то е стартирало дейността си. Ръководил е и дирекцията за корпоративни продажби на Теленор в Норвегия.

На 26 април 2013 г. Telenor и гръцката телекомуникационна компания OTE постигнаха договореност за продажбата на GLOBUL. Сделката по придобиването на българския оператор бе приключена на 31 юли, като Telenor заплати на гръцката страна сумата от 717 милиона евро. GLOBUL е официално част от Telenor Group от 1 август 2013 г.

* Подобрихме покритието си с над 200 нови базови станции
* Сложихме слънчеви панели и дизелови генератори в отдалечените райони, за да не зависим от климата
* Като компания на 160 г. имаме възможност да инвестираме дългосрочно
* Григор Димитров е фантастичен човек и тенисист, но не бих излязъл на корта срещу него

- Г-н Велан, какво се промени в мрежата на "Теленор" след физическата подмяна на базовите станции? Казахте, че сте инвестирали в слънчеви батерии и акумулатори, които да захранват клетките в извънредни ситуации - като снежния капан през зимата например?

- Това е голям въпрос. Когато се прави един толкова голям проект за подмяна на цялата мрежа, се започва от най-ниското ниво - транспортната инфраструктура. Тя бе обновена и сега носи на клиентите ни по-висока скорост и капацитет. Освен това изградихме и над 200 нови базови станции, което пък подобри покритието. Доставихме към базовите станции в отдалечени райони наши собствени слънчеви панели или дизелови генератори, за да не са зависими от липсата на ток в дните, в които през зимата например цели райони на страната останаха без електричество заради огромния сняг, който падна. Друга важна част е, че инвестирахме в повече мобилни базови станции, които се използват не само като тези кризи с преспите в Родопите през зимата, но и когато виждаме, че хората се движат в някаква посока - това обикновено през лятото е към Черноморието. И сега ще поставим там мобилни базови станции, които ще подобряват покритието в тези райони, така че туристите да могат спокойно да използват услугите в мрежата ни. Мобилните базови станции могат да бъдат използвани също освен в кризисни ситуации и при събития, при които има струпване на много хора на едно място - като големи концерти, спортни мероприятия и др. След направената инвестиция и техническата реализация само в рамките на 9 месеца вече можем да кажем, че качеството на нашата мрежа се е подобрило значително. Не става въпрос само за един елемент, ние сме се занимали с всички елементи и това даде този резултат, че имаме най-новата мрежа в България.

- Вашата 3G мрежа е от последно поколение. Как потребителите ще усетят промяната и какви скорости на интернет позволява тя?

- Скоростта в момента е до 42 мегабита в секунда, което е много високо качество в частта за пренос на данни. Затова сега предлагаме на всичките ни абонати да тестват безплатно услугата, за да усетят скоростта. Клиентите ни ще разберат и нещо друго - много говорим за свалянето на данни, но също така е много важно и качването на файлове. Сега и двете скорости са увеличени. Тук трябва да спомена, че е много различно, когато сме голяма международна компания. За да разберем как "Facebook" и "YouTube" се използват от клиентите например, трябва да се разбере къде са им сървърите. Те са вън от нашата мрежа. Но за да може съдържанието на "Facebook" и "YouTube" да идва най-бързо към нашите клиенти, принципно трябва да имаме най-добрият достъп до тези сървъри, каквото и сме направили. Така че сега хората усещат по-добро качество, по-добро покритие, особено с безплатния достъп, който им даваме сега в началото на месеца като част от кампанията. Градове с население над 5000 души имат гарантирани до 42 мегабита скорост, която е повече от достатъчна.

- Ще предложите ли на потребителите нови услуги и тарифи?

- Българският пазар е много конкурентен по отношение на мобилния сектор, което е добре и клиентите се възползват от това. За съжаление, не мога да кажа на моите конкуренти какво точно ще предложим. Но ще има много предложения за достъп на данни, т.е интернет.

- Казахте, че "Теленор" планира дългосрочно да остане на българския пазар. В тази връзка какви са плановете ви за инвестиции през 2016 и 2017 г. например?

- В мобилната индустрия има изключително много инвестиции, много повече от останалите индустрии. Ние ще продължим да инвестираме, защото имаме дългосрочен поглед - както и в другите страни, в които сме стъпили и инвестирали. Мога да кажа, че това се дължи на две причини. Първо, ние сме компания на 160 г. И имаме възможността да се финансираме дългосрочно. Предстои да изграждаме нови базови станции. И второ - планираме доста сериозно да инвестираме в организацията на нашата компания. За мен е изключително важно хората, които работят в "Теленор"-България - около 2000 души да бъдат обучени, да им дадем необходимото оборудване, добър офис. Нашата цел е много ясна - искаме да бъдем най-добрият и предпочитан работодател в България. Това се базира на нашите ценности, на нашия скандинавски начин на мислене как трябва да се управлява една компания.

- Казахте, че очаквате от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да обяви прозрачен търг за честотите за 4G мрежата. Кога очаквате това да се случи? И ако не се случи, какви стъпки ще предприемете?

- Имам надеждата, че този процес ще бъде приключен в края на третото или началото на четвъртото тримесечие на тази година. Говоря за мрежата от 1800 мегахерца, което е най-добрата честота за предоставяне на LTE. Има, разбира се, и друга честота - от 800 мегахерца, но там е малко по-трудно, защото включва освобождаване на честоти от Министерство на отбраната. Аз лично не очаквам това да стане през следващите няколко години. Единственото нещо, което можем да направим, е да имаме диалог с регулатора - КРС. Но и бидейки голяма международна компания, можем да помогнем със съвет на регулатора как да постъпи в тази ситуация.

- Темата за премахването на роуминга в ЕС отново е на дневен ред. Каква е позицията на "Теленор" и как ще се отрази на компанията и на българските потребители премахването му?

- При всички случаи българските потребители ще видят, че услугите ще станат значително по-евтини. "Теленор" и нашият главен изпълнителен директор Фредерик Баксас е и президент на Световната GSM асоциация (GSMA). В тази връзка ние сме основната движеща сила за намаляване цените на роуминга в Европейския съюз. Така че на GSM конгреса в Барселона направихме голяма стъпка в тази посока. Но това е процес, в който всички оператори в Европа трябва да следват набелязаните стъпки. Защото ние не можем да гарантираме цената, която един оператор ще предложи в друга страна. Освен ако ЕС не наложи тази цена. Така че падането на роуминга ще е в полза на българските потребители.
Ние сме повече от щастливи от падането на роуминга за ЕС, защото това ще направи по-лесно използването на мобилни услуги. Тогава хората няма да се притесняват, че ще получават шок от високи сметки заради разговори, докато са в чужбина.

- От началото на годината станахме свидетели на ценова война между операторите. С колко процента паднаха цените на услугите? Каква е вашата прогноза за тарифите до края на годината?

- Нямам точен процент за това колко са паднали цените, защото това зависи от офертите за услугите, които се предлагат на пазара. Но е абсолютно ясно, че конкуренцията доведе до сваляне на цените в България. В края на краищата, това е добро за потребителите. Трудно е да се каже какво още ще се случи. Но мисля, че е много положително да се работи в конкурентна среда.

- Григор Димитров е рекламно лице на "Теленор". Вие играете ли тенис, бихте ли играли с него, следите ли мачовете му?

- Виждал съм го, разбира се, няколко пъти вече. Играл съм преди години малко тенис. Но всъщност съм баскетболист. Няма да се излагам да играя тенис срещу него. Той е фантастичен човек. И невероятен тенисист. Мисля, че съм по-добър в това да управлявам мобилна компания, отколкото да играя тенис с Григор Димитров. Но бих искал да кажа, че България има невероятен посланик в негово лице, имайки предвид че се състезава по целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай