21:25 ч.

09.12.14

4 мин.

2706

6

0

Москов си направи политическо харакири

от Мария Чипилева |

Москов си направи политическо харакири

Призовавам премиера и ДСБ да се разграничат от думите му, казва д-р Тунчер Кърджалиев


"Има 2 нови случая на нападение и побой над лекари. Дотук с приказките за това кой какви права имал. Ако някой е избрал да живее като скот - получава и правото да бъде третиран като такъв. От утре екипи на Спешна помощ ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията. Когато е възможно и ако е възможно." Тези думи на д-р Петър Москов взривиха обществото и накараха ДПС да поиска оставката му. Прав ли е министърът? Пред "Стандарт" отговарят шефът на здравната комисия ген. Стоян Тонев от ГЕРБ и колегата му в парламента д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС.


- Д-р Кърджалиев, поискахте оставката на министър Москов, защо?
- В рамките на 3 дни българската общественост стана свидетел на 2 недемократични акта, които според ДПС са укорими не само заради съдържанието си, но и заради това, че са извършени от представители на политически партии с претенции за демократичност. С 3 изречения г-н Москов наруши поне 6 демократични норми. Една от тях е конституцията, в която се казва, че държавата закриля здравето на гражданите. Втората е Законът за здравето, в който се казва, че всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ. И не напоследно място - Хипократовта клетва. Това изказване е политическо харакири на база убийствени за демокрацията думи. Ако министърът не приема правовия ред - няма право на обществена длъжност и поемането на отговорността за публични решения. Когато си представител на цивилизована политическа сила и власт, си длъжен да говориш политически коректно и да решаваш проблемите. Отношение към тези слова дължат и излъчилата го партия и премиерът. Призоваваме ги да се разграничат от представителя си.
- Министърът се извини, това не е ли достатъчно?
- Според мен - само извинение няма да е достатъчно, за да компенсира вината си. Извинението ще бледнее на фона на този недостоен акт. Нека послуша съвестта си какво да направи, вътрешния си глас. Защото, какъвто и да е лекарят - аз вярвам в неговата съвест.
- И все пак проблеми с насилието над медиците съществува, защо го съдите толкова строго?
- Защото министърът стигматизира етнос по порочен и неприемлив за една демократична държава начин! В демократичните държави няма колективна, а персонална вина. Обратното са реминесценции от мракобесни години от времето на Втората световна война. Наказателната отговорност се установява от съд и се налага наказание по един и същи начин - независимо от етническата принадлежност. Никой няма право да нарича който и да е етнос "популация".
Нелепо е и предложението да се преговаря с ромски лидери - на база на какви принципи и правила те имат легитимност и носят отговорност и власт?
- Но освен политик вие сте и лекар, как възприемате посланието на министъра като такъв?
- Некоректно е посланието към българския лекар - то е директен апел да се прегази Хипократовата клетва. По-голяма част от лекарите, които министърът бащински нарича "моите лекари", няма да се гордеят да се чувстват такива, дори ще се срамуват.
- Как трябва да се постъпи с хората, които бият лекари?
- Човекът - хулиган, побойник, престъпник, нападнал лекар, не е анонимен - той е идентифициран и трябва да бъде съден за нападението. Но баща му, майка му, съседите и приятелите му - няма причина да се намесват. Незаконни действия в демократична държава не може да се премахват със симетричен порочен инструментариум - също незаконни и противоконституционни действия. Това е постулат на съвременното цивилизовано общество, това е аксиоматичен принцип на демокрацията по дефиниция! Искрено, дълбоко и съпричастно съчувствам на болката на унизения и угнетен медицински специалист, още повече, че преди 20 г. и аз съм работил в Спешна помощ и познавам този тип агресивно поведение на асоциални лица, омерзението, гнета и посегателството към собственото достойнство. Начинът да помогнем радикално обаче е чрез законови действия и законотворчество - затова единодушно приехме промени в Наказателния Кодекс преди 1 г., с които тези нападения се осъждат с "лишаване от свобода", както нападенията към длъжностни лица. Наказанието е диференцирано в зависимост от тежестта на провинението - от 3 до 15 г.
- Има ли държава и задължения обаче, когато става дума за ромите? Защо се наложи един двоен стандарт у нас?
- Цивилизационният начин за решаване на проблемите на ромите е тема за друга дискусия. Но замисляме ли се, че този "някой, който е решил да живее като скот", може да не е решил, а да е принуден, да е заставен да живее така. Това безспорно са глобални държавни въпроси с мащабен характер, непосредствено свързан с интегритета на етносите в обществото. Нещо повече - в този смисъл проблемът е меродавен за голяма част от европейските страни.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 04:19 · 10.12.2014
Според д-р ТУРЧЕН излиза че принуждаваме циганите да живеят като скотове, брейййййййй..... Те не искат, ама ние насила ги караме....Че им пращаме и лекари на крака да ги лекуват, че и помощи им даваме всеки месец, че и тока им плащаме, и водата. Голямо насилие от наша страна!
Потребител · 04:13 · 10.12.2014
Циганите на сапун,те за нищо друго не стават,а заедно с тях и всички от башибозука на ДПС.
Потребител · 04:22 · 10.12.2014
@Потребител И за сапун не стават, кой знай какъв мръсен и вонлив сапун ще излезе - не бих се мила с такъв!
Потребител · 00:43 · 10.12.2014
Москов ти си позор за Европа!Срам ме е,че съм Българин заради тебе!ОСТАВКА
Потребител · 22:34 · 09.12.2014
ДА ЖИВЕЕ МИНИСТЪР МОСКОВ!
Потребител · 22:08 · 09.12.2014
Националистичeскитe партии в цяла Европа набират скорост и защо e така - защото българскитe, румънскитe и словашкит цигани плъзнаха навсякъдe. Вeчe никои нe говори за дискриминация и расизъм срeщу циганитe. Италия ги изгони -никои нe бeшe осъдeн, всички глeдахнe Саркози как им би дуспата, да нe говорим как ги дрeсират в Англия. Като са ти толкова мили тeзи цигани можeш да ходиш да ги лeкуваш доброволно, никои няма да сe почувства обидeн. Всe ощe в България живeят 84-85% българи, така чe внимаваи какво говориш да нe сe наложи ти да си подадeш оставката.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент