Мистър 1 Million Dollar Trader: Терорът няма да разклати пазарите

Мистър 1 Million Dollar Trader: Терорът няма да разклати пазарите | StandartNews.com

- Борсовите играчи не трябва да приемат всяка информация за чиста монета

- САЩ успяват, защото вярват в себе си, а Европа повтаря едни и същи грешки

- Шансът на рублата и лирата са санкциите към Русия да паднат и Ердоган да стане по-умерен

Лекс ван Дам (роден в Холандия, 1968 г.) е хедж фонд мениджър и финансов учител, специализиран в търговия с акции, валути и финансови деривати. Той учи иконометрия и инвестиции в университета в Грьонинген. Професионалната му кариера започва през 1992 г. с търговия на ценни книжа в Goldman Sachs, където работи в продължение на десет години, последно като Head of the equities proprietary trading desk. След това в GLG, които е най-големият хедж фонд в Европа по това време. От 2007 г. е мениджър на хедж фонд в Hampstead Capital LLP, Лондон. Лекс ван Дам пристигна в София специално за провелата се на 27 ноември четвърта годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, организирана от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria.

- От колко време се занимавате с трейдинг? Как започна всичко ?

- Всичко започна през 1992 г. Започнах работа с търговия на ценни книжа в Goldman Sachs в Лондон и отначало трябваше да правя малко скучни неща. Мислех да се откажа и да се върна в Холандия. Но реших да кажа, че искам да ми възлагат по-интересни проекти и в последствие ми предложиха постоянна работа.

- Известен сте с прозвището 1 Million Dollar Trader. Каква е историята ?

- Участвах в т.нар. риалити сериал на BBC - Million Dollar Trader. Там обучавах 8 души, които никога преди това не бяха търгували. Целта е да се образоват повече за фондовия пазар. Обучавах ги две седмици, а след това те трябваше да търгуват осем седмици, като за целта им дадох 1 млн. долара от моите пари. От там станах известен и с името 1 Million Dollar Trader. Може да гледате шоуто в YouTube, наистина е много добро.

- Какви са прогнозите ви - ще продължи ли падането на турската лира и руската рубла ?

- Общото между двете страни е, че президентите им - Ердоган и Путин, решават какво ще направи централната банка. Така че те оказват голямо влияние на валутите. Рублата очевидно е подложена на натиск заради цените на горивата, заради санкциите от Европа, което не е добре. Турция пък страда заради Ердоган, който управлява Близкия изток. И в двете области е много трудно да се инвестира, никакви пари не отиват там. Така че, за да се подобри положението, трябва санкциите да спрат и Ердоган да стане по-умерен.

- Какви са най-големите проблеми в икономиката на европейските страни ?

- Мисля, че Европа се движи в правилната посока. Италия и Испания се възстановяват, справят се все по-добре, в Германия положението е добро. Сега ситуацията е напрегната заради бежанците, липсата на контрол на границите и т.н. Европейската икономиката със сигурност не е в най-добро състояние, но нещата се подобряват, виждали сме по-лоши времена. Но е важно да се отбележи, че икономиката е много чувствителна към това, което се случва в политиката. По-скоро проблемите на Европа идват от политиката. Марио Драги също прави всичко по силите си нещата да са по-добре.

- Ако трябва да сравним европейската и американската икономика - какви са основните разлики ?

- В повечето случаи САЩ са по-добри с това, че много по-бързо умеят да реагират на различни ситуации, когато има кризи и т.н. Икономиката в Щатите е по-динамична. Банковата им система е много по-бърза. В САЩ винаги са позитивни, а европейците са винаги някак депресирани. Американците си казват: "Животът продължава" и вярват, че те са най-добрите. А европейците не вярват в себе си. САЩ може понякога да причиняват големи проблеми, но веднага след това ги разрешават. А Европа сякаш винаги я повтаря - прави същите грешки, същите глупави неща и след това не могат да оправят кашите, или поне не толкова успешно, колкото САЩ.

- Напоследък зачестиха терористичните атаки и експерти твърдят, че Европа е все по-уязвима. Как ще се отрази това на борсите ?

- Не мисля, че това нещо ще има голямо отражение на борсите и пазарите. Ето, ако говорим за това ужасно нещо, което се случи в Париж, със сигурност ще се отрази по някакъв начин на икономиката на Франция, тя ще изгуби пари, но не смятам, че някой реално мисли, че нещо драстично ще се промени. Едва ли терористични атаки ще окажат голямо влияние конкретно на пазарите.

- Какво трябва да знае един начинаещ трейдър, за да стане успешен? Какъв е вашият съвет ?

- На първо място трябва да познава себе си. Трябва да се фокусира над фактите и да знае, че по-голямата като количество информация не задължително е ползотворна информация. Да не приемат информацията, която получават, за чиста монета, а да мислят внимателно как точно тя е била представена пред тях. Нужно е да слушат внимателно тези, които не се съгласяват с тях и да проучват грешките си. Трябва да са способни да анализират, понякога да са отстъпчиви, но когато трябва - да са инати и упорити.

- С какви впечатления сте от България ?

- Тук е страхотно! Хората наистина са приятелски настроени. Забелязах, че нивото на знанията им е много високо, притежават много умения. Заплатите в България са по-ниски в сравнение с други европейски държави, но пък в страната ви има различни възможности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай