Мирела: Следващия път ще успея

Мирела Демирева

Мирела: Следващия път ще успея | StandartNews.com

Берлин
Пламен Вълков
наш пратеник

Мирела Демирева спечели в Берлин сребърния медал в скока на височина от Евро 2018 по лека атлетика. Тя преодоля 200 см, колкото и победителката Мария Ласицкене (Неутрални атлети) и за пореден път доказа, че е от тези състезатели с които всички трябва да се съобразяват в сектора. Веднага след финала тя бе поздравена лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който винаги подкрепя наживо атлетите ни и от президента на БФЛА и първи вице на Европейската атлетика Добромир Карамаринов.
Пред пратеника на "Стандарт" Мирела разказа всичко най-интересно около финала и бъдещето си...

Мирела честит сребърен медал! Как се чувства една вицешампионка на Европа?

Щастлива съм, разбира се. Медалът си е медал, а и двата метра са си два метра. Скачах за първо място, разбира се. Този път не успях, но следващия знам, че ще успея.

Направи много рисково състезание. Защо след като скочи от втория опит 194 см избра да пропуснеш 196 см и 198 см?

Умишлено. Знаех, че няма шанс да стана първа с височини под 2 метра. В един момент височини като 196 и 198 см не ми носят абсолютно нищо, защото ме интересува първо място и всичко след него няма никакво значение за мен. Съжалявам, че съм докарала феновете до инфаркт (смее се). Надявам се сега радостта да е още по-голяма, заради тази ситуация.

Достатъчно сигурна се чувстваш психически или тренираш и психиката си с така проведени състезания?

Разбира се, тренирам психиката си. Нашата основна цел са игрите в Токио след 2 години и всяко едно състезание ми е изключително важно за Олимпиадата.

Спокойна ли беше когато от 194 см отиде директно на 200 см?

В никакъв случай. Знаех, че или взимам медал, или не. Дори не знаех на коя позиция съм за момента – някъде назад. Не бях спокойна, но бях много развълнувана. Много обичам да скачам на височини от 2 метра и 2 метра плюс. В крайна сметка реших – всичко или нищо.

Как почувства опитите на 204 см? Вторият опит беше много добър?

Беше ми адски кеф да скачам на 204 см, особено борейки се за първото място. Знам, че мога да ги скоча, знам какво ми липсва. Липсва ми още малко работа в техническо отношение, бих казала в последния стадий да финализирам скока си и повече опити над 2 м – това ми трябва. И днес бях готова за 204 см. Никога не знаеш, дори да улучиш опит, то си важи - минеш ли над летвата, минаваш над летвата. Знам, че мога да скачам много. Трябва ми още малко време, но имам търпението. Имам волята и желанието и не виждам какво може да ме спре.

Какво ти каза треньорът ти Ринус ван Леени преди третия и успешен опит на 200 см?

О, не помня. Нещо свързано с техниката, със сигурност. Той ми дава само комплименти относно скока.

Как се чувстваше да се състезаваш на знаменития Олимпийски стадион в Берлин?

Супер готино е да скачаш на Олимпийски стадион, защото мащабите са огромни. Публиката канти, наистина настроението е страхотно. А и тук хората уважават абсолютно всички атлети, което наистина показва какво донася спортът – той обединява и донася положителни емоции.

В публиката имаше български знамена. Това помогна ли ти?

Винаги е приятно да видим българска публика. Да усетиш, че някой уважава труда ти. А и винаги, когато видиш трибагреника, нещо ти трепва.

Кога се прибираш у дома?

Имам още две състезания. Едното е в Еберщад – турнир само за скок на височина, и финалът на Диамантената лига. И после се прибирам в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай