Минералната вода е социален въпрос

Минералната вода е социален въпрос | StandartNews.com

Ще остане в историята този министър, който даде шанс да се възстанови банята, казва кметът на община Костенец Радостин Радев

- Г-н Радев, трима от кметовете в община Костенец надигнаха глас, че искат минералната вода в селата им да не се излива в реките, а да е достояние на хората. Те искат да управляват местните бани, които се рушат без стопанин...

- Заставам зад тях и ги подкрепял изцяло. Всъщност това е битка, която водим вече четвърта година. Искаме министерството на здравеопазването и фирмата "БР" да ни предложи какъвто и да е начин да управляваме и стопанисваме тези изоставени бани. Бяхме стигнали до това имотите да бъдат извадени от капитала на дружеството. Министър Таня Андреева подписа заповед, която трябваше да се внесе като проект за решение в Министерски съвет. Това не се случи. Не знам дали защото бе в края на мандата, или въпросът се преекспонира, че едва ли не се раздават имоти на кило на общините. Така или иначе, прецедент вече има - минералната вода е предоставена за стопанисване и управление преди 4 години в с. Костенец и в Момин проход. И не виждам някой да губи от това, напротив.

- Баните обаче не са общински, а на държавно дружество, което се е отказало да ги стопанисва...

- За нас предоставянето на баните е втора стъпка, защото това са обществени обекти, които се използват за рехабилитация и лечение, а стоят затворени. Държавното дружество не е дало за капиталови разходи по тях в последните над 5 г. Общината плащаше за работа в тях, за да могат хората да се къпят, а изкараните пари отиваха в "СБР". Но от началото на януари ги спряхме, защото те станаха опасни и за хората, които работят в тях, и за ползващите ги - мазилката от таваните се рони, елинсталацията е в окаяно състояние, металните тръби са корозирали. Аз отказах да поема тази отговорност, а Регионалната здравна инспекция просто ги спря от експлоатация. "СБР" смятат, че това е губеща дейност, за разлика от нас. Дори и да нямаме стотинка печалба, за нас е важно тези бани да работят, за да осигуряват, първо, социалната си функция, второ, да привличат туристи, което ще развие и местния бизнес.

- При какви условия бихте се съгласили да влагате общински пари в баните?

- Важното е да има достатъчно дълъг период от поне 20-25 г., в които ние реално да управляваме и стопанисваме тази собственост. Давам пример с басейна над с. Костенец. Това е уникален обект, който от 10 г. се руши безстопанствено. Ако го възстановим, ще върнем туристите по тези места. На 200 метра над него е Костенският водопад, възпят от Вазов, също уникално място. Срещу него през пътя е местната баня. Постоянно ме питат защо общината не възроди тези умилителни за по-възрастните хора обекти и ми е трудно да обяснявам безумието, че това е държавна собственост, но на някой чиновник от София му се струва, че няма да има кяр от тях. Пратил съм албуми на "СБР", на министъра на здравеопазването. Трябва управление на тези имоти, защото оправданието "Няма пари" е нонсенс. Това е лесното обяснение. Ние имаме идеите и вдъхновението да го направим за хората. Социалният ефект ще е огромен. Министърът на здравеопазването, който направи такава стъпка, ще остане в историята за местните хора. Възрастните говорят как след 20 дни процедури хората хвърлят патериците. Това е дар от природата, престъпление е да не се ползва. Минералната вода е социален, а не бизнес въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай