Между 100 и 250 хиляди гласа ще бъдат купени

Между 100 и 250 хиляди гласа ще бъдат купени | StandartNews.com

Много малки общини са превърнати във феодални владения

- Защо има кандидат-кметове, кандидат-общински съветници, които са с реални присъди, какво правят тези хора в листите?

- Човек може да е имал реална присъда и законът да му позволява да се кандидатира, защото не е лишен от съответните граждански права.

- В крайна сметка в битката за Оряхово участва човек, който е съден или поне разследван за склоняване към самопризнания?

- Мога да кажа със сигурност, че много малки общини са превърнати във феодални владения. Даже бих казал, че във феодалните владения през Средновековието е имало повече ред и законност, отколкото това, което наблюдаваме тук.
Между впрочем, ако местната прокуратура го разследва, резултатът ще е нулев, да пратят софийски прокурори.

- Трябва ли да има промяна в закона, така че да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници?

- Промяна в закона може да има, ако се смени в някакъв смисъл парадигмата. В момента в цяла Европа, да кажем и в Америка и в други държави, е прието, че избирателното право е универсално, всеобщо, равно и т.н., което означава, че всеки може да гласува, стига да не е поставен под специално запрещение по различни причини. През по-голямата част от историята на демокрацията това категорично не е било така - винаги е имало някакъв ценз, като смисълът е бил само отговорните хора да могат да гласуват. Това, което ние виждаме в момента, как хора си продават гласа, показва, че за тях тази демократична ценност не е никаква ценност, а е предмет на търговия.
Ние не може да сменим закона и да поискаме образователен ценз в момента, защото не отговаря на европейската парадигма. Личното ми становище е, че трябва да има ценз.

- Съвсем скоро имаше случай, колеги от Нова тв бяха нападнати, искайки да направят репортаж в ромската махала на Самоков. Трайчо Василев, който се оказа кандидат от ДПС, се оказа, че е осъждан 7 пъти.

- Очевидно пропуск в закона. Тук специално спокойно може да запишем в нашия Изборен кодекс, че лица, които са били осъждани, да кажем 5 години след това да кандидатстват за такъв изборен пост.

- Излезе информацията за това, че машинното гласуване е пред провал. Оказа се, че Информационно обслужване е предложила най-ниската цена, но сте изключени реално от търга, защото била нереално ниска, другите пък били прекалено високи. Говорим, че няма да има машинно гласуване, пред провал ли е наистина?

- Не, не е пред провал. Това цялото нещо е действително комично, защото когато предлагаме реална цена на държавата, тя твърди, че й е ниска. В момента така наречените конкуренти фирми предлагат всяка машина да бъде под наем за 3 хиляди лева. Да гласуваме един път и после те ще си приберат машината. Нашите струват по 1200 лева, а те освен това са екранирани, не може встрани, в съседната стая да разберете кой как е гласувал, докато другите са пластмасови корпуси и съвсем лесно една чувствителна апаратура сваля цялата информация от гласуването.

- Ще има ли купуване на гласове тази година?

- Естествено, че ще има. 100, 200 хиляди, 250 хиляди ще бъдат купени, което за местни избори е много страшно.

- Как ще промени вота това?

- Може да го промени на много места. Кметският избор се променя с един глас, изборът на кмет, теоретично. Вижте, това няма да се оправи като увеличаване на наказанията, просто цената на гласа ще се вдигне, значи нещо друго трябва да се направи. Това е едно от основанията мотивирани хора да имат право да гласуват, защото един човек, който е с достойнство, с образование и т.н., него няма да го купите.

- Кой ще е победител на изборите?

- Големият победител е ясен, това е най-голямата партия. БСП и ДПС ще имат борба за второ място. Съжалявам за това, че няма достойна левица. На мен не ми е особен кеф от това, че БСП е в това състояние, но се надявам някакви останки от БСП да станат нормалната, въпросна лява партия, но по-скоро там друго нещо ще се получи, тя ще бъде изсмукана от други такива леви образувания.

(Пред бТВ)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай