Местният вот няма да разклати коалицията

Местният вот няма да разклати коалицията | StandartNews.com

Новият парламентарен сезон и предстоящите местни избори са основните въпроси, които поставихме пред зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ). Ще успеят ли депутатите да се разграничат от предизборната агитация, или по старо правило ще я пренесат на парламентарната трибуна? Кои са основните акценти в пленарна зала през есента? И кои ще бъдат първите законопроекти, които избраниците ще приемат?

Битката на ГЕРБ е срещу популизма, не търсим чужди кметове

Промени в 12 без 5 на изборния кодекс са неуместни, казва Димитър Главчев

- Очаквам подкрепа от всички за антикорупционния закон

- По-големите приходи ще позволят да вдигнем с 20 млн. заплатите на учителите
- При извънредна ваканция на парламента заради вота, после трябва да я отработваме

- Г-н Главчев, в сряда вие ще ударите първия звънец на парламента след ваканцията, тъй като председателят Цецка Цачева е на форума на Интерпарламентарния съюз в Ню Йорк. Но не само тази седмица, а и до изборите - ще успеете ли партиите в НС да сложите граница между агитацията и законодателството?
- Трябва поне да положим усилия. Неведнъж от ГЕРБ сме демонстрирали надпартийно поведение, когато става дума за законодателната дейност. Сами виждате предварително публикуваната програма на сайта на Народното събрание - предстоят дебати по закона за образованието, т.нар. закон срещу корупцията, конституционните промени. Конкретно за закона за образованието - трябва да направим така, че той да бъде факт до края на септември.

Един от основните приоритети не само в законодателната програма на ГЕРБ, но и на държавата, на правителството е борбата с корупцията по висшите етажи на властта. Ако си спомняте, няма доклад на Еврокомисията, в който да не се споменава, че това е слабо място на страната ни.

Традиционното присъствие на негативната оценка по Механизма за сътрудничество обаче е с нюанси, в зависимост от правителството, което управлява, и дали има или не политическа воля. И тук ми се иска да отворя скоба, за да припомня, че по време на т.нар. кабинет "Борисов-1" и по време на сегашното правителство с премиер Борисов, пасажите в докладите са, че такава политическа воля е налице. Всички трябва да са наясно, че е важен знакът, който даваме към нашите европейски партньори.

- Антикорупционният закон бе много критикуван заради анонимните сигнали например. Ще се съобразите ли с претенциите на останалите парламентарните групи по чистотата на текстовете?
- Вижте, друг е въпросът, че много колеги от различни парламентарни групи казват, че има проблеми в закона. Но повтарям, че това е законопроект, който приемаме на първо четене. Т.е. проблемите биха могли спокойно да бъдат отстранени между първо и второ четене. Знаете, че всяка една парламентарна група е посочила какви са забележките й. Смятам, че е важен духът на първото гласуване - т.е. да се покаже философията, волята, идеята в случая, а тя е борба с корупцията и то по висшите етажи на властта. Затова и допускам, че колегите в пленарна зала ще подкрепят законопроекта на първо четене. А забележките предстоят да се работят в диалог между всички парламентарни групи.

- Как ще се използват по-високите приходи от мерките срещу контрабандата?
- Увеличението от 2 млрд. в приходите означава само едно - държавата работи. Благодарение на тези приходи в края на годината може да се направи актуализация и да се повишат определени видове доходи. Финансовият министър Горанов и председателят на учителския синдикат Янка Такева са се разбрали, че е възможно 20 млн. да бъдат отпуснати за повишаване на учителските заплати през последното тримесечие. Всичко това е в резултат на работата на институциите и смисъла на управлението е подобряването на живота на хората. Нагледахме се на самоцелни управления, нещо повече - и на лошите последици от тях. Експериментът "Орешарски" е нагледен пример как политиците не трябва да си правят някакъв конструкт само да упражнят властта.

- БСП ли е най-големият опонент на ГЕРБ за местния вот и доколко той може да застраши отношенията в управляващата коалиция?
- Проблемите на всяка една партия, и вляво, и вдясно, идват от това, което тя прави или не прави. Ако има какво да покаже на своите избиратели и спазва обещанията си - хората й вярват. Механизмът е много прост - когато излизаш на избори с програма и избирателите я одобрят, след това трябва да я спазиш. Силата на ГЕРБ в това отношение е, че може да се изправи пред хората с конкретни свършени неща.

И ако говорим за битка, то тя е между популизма и реално свършеното, видимото. Неслучайно и такъв ни е слоганът на кампанията - "Видими резултати за България". Нормално е всяка различна партия да търси своята идентичност. Ние не сме една партия с Реформаторите, макар да сме в едно европейско семейство. Не знам да сме търсили кметове от техните редици (смее се).

Без да влизам в тази полемика, бих казал само, че по-скоро е имало обратни опити. На национално равнище сме коалиционни партньори, не вярвам да настъпят сътресения в рамките на коалицията, а и партньорите от другите две парламентарни групи - АБВ и Патриотичния фронт. Не само не вярвам, но и се надявам да не настъпят, за да върви държавата в тази посока, в която е поела в момента.

Нека не подценяваме факта, че България в момента дава знаци за стабилност, каквито не виждаме в останалите страни на Балканите. И ще си позволя една спортна аналогия - успяхме да сформираме национален отбор. Състезателите може да са от различни клубове, но в момента имат пред себе си националната отговорност. Шампионска титла се печели не с кавги на дребно. Клубните пристрастия трябва да бъдат преглътнати в името на надпартийните цели.

По места е нормално да се водят битки за кметската власт, но правителството има своя програма и основната задача на парламентарното мнозинство е да създава условия за нейното изпълнение. Кабинетът "Борисов" има своите национални приоритети, които срещат подкрепата и в ЕС. Споровете в момента би следвало да са за местна политика.

- И все пак - как ще спрете образно казано развяването на плакатите за местните избори в парламента? Очаквате ли проблем с кворума?
- Изброените законопроекти са фундаментални закони, които показват политическа зрялост и посока. Комисията по конституционните промени има вече насрочено заседание. Събирането на 180-те подписи за промените в конституцията бе стъпалото за продължението на реформата. И ако въобще не беше тръгнала, тя нямаше да се състои. Що се отнася до кворума - както знаете, това не е проблем за този парламент. Въпросът е, че при наближаването на каквито и да е избори, изкушението пред народните представители да залитнат и да използват парламентарната трибуна за откровена агитация и дори открито популистки изявления се увеличава. Но се получава, ако щете и неравнопоставеност между парламентарно представените партии и различните инициативни комитети по места, които нямат свои представители в парламента. Затова пак казвам, трябва да положим усилия и да не губим ценно парламентарно време в политиканстване.

- Имате много кандидати за кметове, които са депутати. Те няма ли да се изкушат да агитират от трибуната?
- Не е толкова съществено дали един депутат е кандидат, защото навсякъде партийният кандидат се ползва от партийна подкрепа. Знаете, че народните представители имат три работни места - пленарната зала, комисиите и съответния избирателен район. Така, че по време на местни избори всички депутати трябва да са и в избирателния си район.

- Ще приемете ли предложението на Валери Симеонов да има своеобразна изборна ваканция заради вота?
- В сегашния правилник няма предвидена такава ваканция. А промени в него не се предвиждат. Има само един начин - да няма пленарни заседания, но комисиите да си работят. Но това е хипотеза и още не е обсъждано на Председателски съвет. Ако се вземе такова решение, то ще бъде компенсирано задължително с извънредни заседания, които ще бъдат след изборите. Само през юли имаме 3 извънредни заседания и още близо 3 за парламентарен контрол, но това не е заради изборите. Вземем ли решение да няма заседания по време на кампанията, но при пълен консенсус, то със сигурност ще се отработят всички заседателни дни и тези за парламентарен контрол.

- Не съм ви питала, какво мислите за кандидатурата на Здравко Димитров - Зико за кмет на Пловдив?
- Имали сме и други колеги, които са напускали парламентарната група. Никога не съм си позволявал да кажа лоша дума, тъй като сме работили заедно. Принципната ми лична позиция е, че когато някой напуска една парламентарна група - най-правилната постъпка е да напусне парламента. Без значение от коя партия е.

- Ще тръгнете ли на ремонт на Изборния кодекс в 12 без 5? Външният министър Митов алармира за проблем с избирателните секции в чужбина, кметове - за провал на изборите в селата с по 10-20 души, които на хартия се водят с над 100 жители?
- Писмото на министъра на външните работи е разпределено вече на председателите на парламентарните групи. А от месеци назад сме заявили, че Изборен кодекс няма да променяме в последния момент. Факт е, че има предложения за промени, но не сега е моментът, както казахте в "12 без 5". Не може да сменяме правилата в последния момент, такъв е принципът и на Венецианската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай