Медицината не е за индивидуалисти

Медицината не е за индивидуалисти | StandartNews.com

По-добро заплащане и атмосфера ще задържат колегите в България

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!


Лимитите и неадекватното финансиране на клинични пътеки пречат на работата ни, признава д-р Цветелина Великова

Д-р Цветелина Великова е на 29 г., омъжена. Завършва медицина с отличие през 2010 г. в МУ-София. От 2011 г. специализира клинична имунология и работи в Лабораторията по имунология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в столицата. От 2007 до 209 г. е медицинска сестра в Интензивния сектор на Детската кардиологична клиника на НКБ-София. Има 16 публикации, една които в списание с IF коефициент над 2. Участвала е в 37 лекции и публични представяния на научни медицински форуми и има 8 награди. Д-р Великова има препоръки доц. д-р Доброслав Кюркчиев, проф. д-р Искра Алтънкова, проф. д-р Зоя Спасова. Участва в 10 научни проекта и е член на Българската асоциация по клинична имунология (БАКИ), Federation of Clinical Immunology Societies (FOCIS), Българския лекарски съюз (БЛС), Съюза на учените в България (СУБ) - секция Имунология, European Academy of Allergy and Clinical Immunology (ЕAACI), Clinical Immunology Society (CIS), Асоциацията за развитие на медицинските общности (АРМО) и European CrohnТs and Colitis Organisation (ECCO).

- Д-р Великова, защо избрахте да учите медицина?

- Избрах лекарската професия пред екологията след кандидатстудентските изпити и изборът не беше труден. По време на следването ми работих и 2 г. като медицинска сестра, което категорично ме убеди, че мястото ми е в медицината. С времето разбрах обаче, че има много варианти да се помага на болните, не само чрез конвенционалните методи за лечение, но и чрез научни разработки, иновации в медицината, нов вид терапии и т.н.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която следвате?

- Специализирам клинична имунология, защото ми се стори изключително интересна, бързо развиваща се и иновативна, освен това има досег с повечето специалности в медицината. Като безспорен плюс отчитам възможността за научни изследвания и разработки. Въпреки че e малко позната, в последните години визията на лекарите за имунологията се измени, особено на колегите, занимаващи се имунообусловени заболявания. Освен това в страната ни

специалистите по клинична имунология са малко

а специалността тепърва ще се популяризира.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва, или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество?

- Да, вярвам в Хипократовата клетва, заклеването в нея по време на дипломирането беше един от най-емоционалните ми моменти. Тъй като още от зараждането си в древността лекарската професия е била приета да бъде в услуга на човечеството, каква по-хуманна и благородна работа от тази да помагаш на хората да оздравеят? Днес медицинската професия често е фокусирана не към профилактиката, а към най-скъпото и продължително лечение. Затова младите лекари трябва да помнят призванието си и да го следват, за да са в услуга на здравето на хората.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Медицината и науката не са за индивидуалисти, най-добри резултати се постигат в големи екипи от интердисциплинарни специалисти, които имат опит, но са готови да приложат и нови идеи. Затова за мен най-важните професионални принципи са на първо място непрекъснатото усъвършенстване в областта, в която работиш, лоялността към колегите и готовността за съвместна работа. Разбира се, добросъвестността и честността към пациентите са не по-малко важни. От друга страна, всяка научна разработка в медицината трябва да носи полза и стойност за пациентите, за да е истински успешна.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Това са комплексни въпроси, на които не може да се даде еднозначен отговор. Необходими са дългогодишен опит и стъпване на професионални анализи, за да се коментира здравната система. Възможности за добро лечение на пациентите и нормално практикуване на медицина има, но към този момент ситуацията е сложна поради непрекъснатите конфликти между болниците, НЗОК, пациентите и т.н., които според мен възникват поради несъвършенствата на сега действащото законодателство и здравно обслужване.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- За момента да - специализирам в университетска болница това, което искам, имам късмета да работя с невероятен екип от професионалисти, да се занимавам с наука, преподаване на студенти и да участвам в диагностиката на интересни и рядко срещани заболявания. Тук са семейството ми, приятелите, колеги, с които работим. Ако това се промени в негативна посока обаче, ще се замисля за напускане на страната и търсене на реализация навън.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Една от основните пречки за нормално практикуване на медицина за новозавършилите лекари е започването на специализация, а това е изключително важно за развитието на всеки лекар. Имах възможността да започна докторантура и специализация няколко месеца след дипломирането ми, но други мои колеги нямаха този късмет.

Друго предизвикателство пред всеки млад лекар в страната ни е свързано с финансовите проблеми. От една страна, стои ниското заплащане на труд в първите години след дипломирането, а от друга -

недостатъчните средства и време за следдипломна квалификация

Именно тя дава самочувствие на младите лекари, че са добре образовани и информирани за най-новото в медицината. Доброто заплащане и атмосфера на работа дават възможности и мотивация на младите колеги да останат в страната ни и да лекуват българските пациенти. Ако обаче младите медици не са доволни от условията на работа тук, придобитата в България квалификация може успешно да се използва за реализация навън.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Според мен промяната в здравната система трябва да започне от самите медици чрез проява на повече морал и лична отговорност. Това, което в момента искаме да се промени конкретно, защото затруднява работата ни, са лимитите за прием на болни и липсата на адекватно финансиране на различните клинични пътеки.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Промените зависят от всички нас, затова бих искала

медицинското съсловие да се подкрепяме повече

А на хората, които взимат важни решения, отнасящи се до цялата система, бих казала да дискутират и обосновават решенията си, както и по-често да се допитват до мнението на практикуващите медицина.

- А на пациентите?

- Да вярват повече на лекарите и другите медицински специалисти. Да се грижат за здравето си, да отделят време за профилактични прегледи, а когато се диагностицира дадено заболяване - да се следят редовно и да прилагат точно предписаната им терапия. Също така да подбират с разум и внимание източниците, от които черпят медицинска информация. И разбира се, им пожелавам да имат търпение, защото и те, и ние сме заедно в проблемите на здравната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай