Медицината изисква упорство, жертви и късмет

Медицината изисква упорство, жертви и късмет | StandartNews.com

Д-р Муфтане Шефкетова е на 38 г., семейна, с 1 дете. Завършва медицина в МУ-Варна и взема специалност по АГ в МУ-София. В момента работи в столичната МБАЛ "Надежда" и в Центъра за репродуктивно здраве "Надежда". Преди това е трупала опит в ЛК "Биошанс" като общопрактикуващ лекар, в Центъра за спешна помощ в Шумен, в МБАЛ "Майчин дом", както и в МЦ "Пантелеймон", МЦ "Торакс" и СБАЛГАР "Малинов".
Д-р Шефкетова има една публикация и две участия в научни форуми.

В екипа ни се стараем да сме една крачка пред новостите

Политиците да не забравят, че и те са пациенти, казва д-р Муфтане Шефкетова

- Д-р Шефкетова, защо избрахте да учите медицина?
- Медицината не е професия, тя е призвание. Неописуемо преживяване е да успяваш да запалиш угасващото пламъче на надеждата в отчаяните погледи на пациентите. Да помагаш за поддържането и профилактиката на най-важното - здравето. Тръгвайки по стръмния път нагоре, начинаещият медик трябва да е сигурен с какво се захваща и да има вътрешното убеждение, че всичко си заслужава - адреналинът на макс, безсънните нощи, "откраднатите часове" от личното време, забравените часове за хранене, липсата на време за любими неща и т.н., и т.н.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?
- Това е дисциплина, която комбинира клиничната практика с хирургичната, и по този начин дава възможност да се развиваш и в двете насоки. В акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина виждаш в буквалния смисъл резултатите от твоята работа.

Участваш в най-голямото чудо на живота

- неговото създаване. Аз се занимавам по-тясно с репродуктивна медицина. За съжаление това е проблем, който засяга все повече и повече двойки. Само този, който се е сблъсквал с проблема, може да разбере болката на нашите пациенти. Няма как да опиша с думи удовлетворението, което ме обгръща, взирайки се в очите на така желаните деца след трънливия път, който сме изминали с дадена двойка. От друга страна, това е дял от медицината, който непрекъснато се развива. С нашия екип се стараем да изпреварваме с крачка новостите и да осигуряваме адекватна, квалифицирана помощ.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва, или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?
- Вярвам в Хипократовата клетва, но мисля, че малко колеги си я припомнят и работят и живеят съобразно нейните принципи. Всички те са важни, разбира се, ако трябва да избирам, бих посочила: "Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва". Цитирам точно този принцип, защото е много важна приемствеността, способността ни да споделяме знанията си и стремежът ни да сътрудничим за развитието на медицината.
- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Професионализъм, лоялност към пациентите и колегите, стремеж за самоусъвършенстване в професията.
- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Замисълът за здравната система в България е добър, за съжаление обаче куца откъм реализация. Откъсвайки се от студентската скамейка с многото теоретични знания, се докоснах до много сфери от здравната система - работила съм в амбулатория (поликлиника), в спешна помощ, медицински център, болница и от друга страна, бидейки и пациент, мога да кажа, че има какво да се желае във всички сфери. Дали тя дава възможности за нормално практикуване на медицина - да, ако си много упорит, ако си готов да жертваш в името на професията и ако... си роден под щастлива звезда, може би.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?
- Смятам да остана, да. Българските пациенти имат нужда от лекари като нас - обичащи пациентите си, решени да им осигурят добро и съвременно медицинско обслужване и не на последно място - с желание да имат принос в развитието на медицината.

- Кои са основните пречки пред младите лекари?
- Недостатъчно вяра в собствените си възможности и амбиции, липса на търпение. За съжаление в нашата държава нещата се случват много бавно.

Като добавим закостенялата "школа" в България нещата стават сложни.

- Какво искате да се промени в здравната система?
- Образователната система на медиците, обучението им по време на специализацията, даване на възможности за тяхната следдипломна квалификация, финансовото им възнаграждение, което е в основата на много "процепи" в системата, и естествено - достъп до квалифицирана медицинска помощ за пациентите.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?
- Бих им казал да не забравят, че един ден и те ще са пациенти и да се замислят каква медицинска помощ биха искали да получат. Може би трябва да си зададат въпроса: "Защо много кадърни лекари напускат страната ни и успяват в чужбина?". Да бъдат "по-отворени" към новостите.

- А на пациентите?
- Да уважават повече своите лекари. Да не забравят, че здравето е най-важното, но за да го имаме, трябва да го поддържаме и при необходимост да търсим квалифицирана медицинска помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай