Марешки: ВОЛЯ е бъдещето на България

Марешки: ВОЛЯ е бъдещето на България | StandartNews.com

За Веселин Марешки 2017 година бе повече от успешна. След фурора, който направи на президентските избори миналата година, бизнесменът успя да влезе със своята партия ВОЛЯ в 44-то Народно събрание и зае поста на заместник-председател. През годината парламентарната група на партията показа завидно постоянство и успя да си извоюва името на защитник на правата на гражданите. Разговаряхме с Марешки по тези и други теми, които вълнуват хората.

- Г-н Марешки, каква година изпращаме?
- За партия ВОЛЯ това беше много успешен период. Без огромен щаб, без милиони левове държавна субсидия, без армия от социолози, политолози и медии, само и единствено с нашата почтеност и подкрепата на хората, ВОЛЯ проби статуквото и влезе в парламента. Подобно нещо се случва за първи път от много години насам и дава надежда, че наистина нещо може да се промени в начина на управление на държавата и в това да има повече и по-реални политики за гражданите. Успехът на ВОЛЯ е първата победа над статуквото. Вие виждате колко е труден този път към истината, към по-добро бъдеще за България и нашите деца. Постоянно ни убеждават, че ГЕРБ и БСП са си единствените алтернативи едни на други, че ДПС и националистите са единствените стабилни партньори на управляващите, които и да са те в дадения момент. Това е политически театър, който цели едно - всичко да върви постарому. И така - години наред. Затова Ние от ВОЛЯ сме реалната, качествената алтернатива на всички от политическия картел. Само ние не сме изцапани от измамите и грабежа на прехода. Партиите от статуквото имаха достатъчно време, докато се сменяха в управлението, да докажат потенциала си, но не го направиха. И резултатът е налице. България е най-бедната и най-корумпирана държава в Европа. Това е реалната оценка за всички управления за тези 30-ина години. Оценка, която хората поставят и която животът им всеки ден потвърждава.

- Годината беше белязана и от много бизнес-атаки срещу вас. Дали това се дължи на позицията да сте срещу всички?
- Вижте, в нито един момент не сме искали да сме в конфликт с останалите партии. Нещо повече - щяхме да им подадем ръка, ако виждахме, че правят наистина добри неща за хората и животът у нас се променя бързо, че стандартът се покачва за повечето граждани, че има реална борба с картелите и корупцията. Ние не искаме да сме донкихотовци или да се блъскаме в стени. Но статуквото не възприема това или не разбира нуждата от промяна, от нови правила. Неговата едничка мисъл е да се съхрани, въпреки, че вървим само надолу. Отговарям конкретно и на въпроса Ви - да, атаките не спират. И вероятно няма да спрат. Което, всъщност, опровергава основното твърдение на моите клеветници, че над бизнеса ни има политически чадър. Ако беше така, някои медии, начело с обществената БНТ, нямаше да тиражират постоянно една и съща лъжа.

- Кое от тиражираното, например, не е вярно?
- Ами да кажем това, че в семейния ни бизнес няма нито една завършила проверка. Това се говори открито от конкурентите ни в бизнеса с горива. Смея обаче да твърдя, че нашите фирми са най-проверяваните. Ще дам само един пресен пример - за 2017 г., до момента на веригата аптеки "Марешки" са направени общо 278 проверки - 254 са от НЗОК, 9 са от НАП, 3 от НОИ. Ако добавим към това проверките, които се правят покрай горивата, излиза, че бизнесът ни се проверява всеки Божи ден, буквално! Имаме проверки от всички възможни институции. Всички те са приключили в законовите срокове. Същото е и с бензиностанциите. Посочете ми друг предприемач, подложен на толкова чести проверки. И това не е от днес - така е от години. В същото време от ефира на Националната телевизия се леят постоянно манипулации - четат се факти, които не са нарушение на българските закони, но се поднасят с една трагична интонация и музика, та зрителите остават с усещането, че нещо не е наред. Толкова е очевидно, че това са поръчкови материали. Жалко за журналистите, които си продават душата и името, за да лъжат по този начин. Има и нещо по-страшно като симптом- конкурентите ни вкараха в "боя" държавни институции, ангажираха дори парламента, занимаваха хора с високи позиции месеци наред, ангажирайки времето им със задкулисни сценарии. Време, което можеше да бъде използвано за далеч по-ползотворни дейности. Най-вече такива, които да променят нещо в полза на българския народ, на избирателите, на които всички сме давали обещания. Обещания, които никоя от партиите, освен ВОЛЯ, не спазва. Да не говорим, че никой от клеветниците нямаше доблестта да ни се извини за нелепите обвинения за паралелния износ на лекарства, например. Месеци наред върху мен и семейството ми се изливаше помия по темата. Внушаваше се, че едва ли не сме най-големите "играчи" на гърба на българския пациент. После прокуратурата направи мащабно разследване, хвана престъпниците, доказа с факти и документи, че ние нямаме нищо общо с това Никой, който тиражира преди това фалшивите новини, не се извини.

- Битката, която водите вече години с картелите и монополите, не е ли обречена?
- Така мислят конкурентите на семейния ни бизнес, които тръбят, че ние нарушаваме закона. Имам новина за тях - за нас законът е приоритет и ние никога не си позволяваме да го заобикаляме. Истината е, че хората ни подкрепят, виждат нашата последователна политика спрямо картелите, контрабандата и корупцията. Така ще продължим и през следващата година. Защото това е обща битка, не е лично моя. Тя е за доброто на българския народ, който не бива повече да търпи да бъде така ограбван през картелите, през корумпираните политици и чиновници.

- Като говорим за бизнеса Ви, не мога да не ви попитам за горивата. В последните месеци Ви обвиниха, че над него има политически чадър. От кого?
- Вие ми кажете. От кого може да има политически чадър? И този чадър нямаше ли да може да бъде използван и за друго - например да се спре целия черен пиар, който денонощно се излива върху името ми, по депутатите на ВОЛЯ, по семейния ни бизнес? Щеше. Или пък нямаше ли да спре стотиците проверки над бизнеса ни? Щеше. Но няма чадър. Има един силен и себераздаващ се екип от хора, които искат да вършат нещо за добруването на българите. И да не съм голословен - ето един конкретен пример. Наскоро получихме резултатите от проучване каква би била цената на горивото, ако нямаше VM Petroleum на пазара. Експертите смятат, че средно литър дизел, например, щеше да струва около 2,50 лв. Нашата верига реално има възпиращ ефект за грабежа. Днес цената е с 40 стотинки по-ниска. Според официалните статистики, в България се продават малко под 4 милиарда литра гориво годишно (бензини и дизел). Трябва ли Ви калкулатор, за да разберете, че става въпрос за над 1,5 милиарда лева, които остават в българските граждани, в малкия и среден бизнес? А в областите, в които има наша бензиностанция, цените на останалите вериги спадат до нашите. Тоест още 20 стотинки на литър разлика. Ние оперираме на около 1/4 от пазара териториално. Тази проста аритметика ни води до два милиарда спестени, или по-скоро неограбени от хората. И дори да сме сбъркали два пъти - сумата да е един милиард, пак е достатъчно за хората. Да не говорим, че от цената на горивата зависи цената на всяка друга стока.

- Конкурентите Ви обаче твърдят, че сте на загуба и дори внесоха жалба срещу Вас за дъмпинг.
- Кои конкуренти? Онези от една голяма чужда компания, която май почти не е плащала данък печалба, откакто е приватизирана ли? И тук манипулация - внесли били милиарди данъци. Да - косвени данъци. Тези, които всеки от нас им плаща в момента, в който си купи гориво - ДДС и акциз. И те са длъжни да ги внесат в хазната, и ако не го направят, извършват престъпление.
Истината е съвсем различна, но когато развържат кесиите, някои медии и журналисти са готови да я изкривят. Колкото до загубата - нали не смятате, че някой ни подарява бензиностанции, цистерни, колонки, и т.н. Това са активи, които се купуват при старта на един бизнес, но не се изваждат от счетоводния баланс за една година. Именно тяхната амортизация формира отрицателния ни резултат за 2016 година. Няма никакви тайни и манипулации. Единствените фалшиви информации са тези, които хората от картела разпространяват в медийното пространство.

- Те ли са основният Ви враг в бизнеса?
- Умишлено избягвам да споменавам имена, когато говорим за бизнес. И преди, и сега, това е основен мой принцип. Вижте моите изяви по медиите и техните. Хората от картела започват и завършват с "Марешки". Колко лош съм аз, как ощетявам държавата, и т.н. Честно да Ви кажа, дори не бих се занимавал с тях. Но има моменти, в които просто границите се прескачат и трябва да се отговори на някои нападки. Защото след толкова много изнесени лъжи по мой адрес, току виж хората се излъгали да повярват на някоя. Преди няколко седмици, в парламента, доказах с документи как картелът ограбва хората с цената на горивата. Тогава казах нещо, което е абсолютно логично всеки собственик на бизнес да направи - да уволни мениджър, който управлява бизнес и го държи постоянно на загуба. Освен това, нека да погледнем нещата така - присъствието на Марешки на пазара на горива, макар и с неголям бизнес, играе ролята на естествен регулатор на цената. Хората го разбират и го оценяват. Ние не ощетяваме никого - просто даваме цената на горивата такава, каквато би трябвало да бъде наистина. Логично е да има недоволни сред тези, които са реализирали огромни печалби на наш гръб.

- Да се върнем на политиката. Критикувате статуквото, но подкрепяте ГЕРБ напоследък. Как да си го обясним? От БСП ви обвиниха, че го правите, защото сте зависим.
- Винаги съм бил свободен и независим човек. За мен това са едни от най-важните човешки ценности - да имаш свободата да говориш, да действаш, да реализираш идеите си. Тезата за „златния пръст" е демоде. Тя беше измислена за една партия в предишния парламент и явно е имало основания. ВОЛЯ не е патерица на никого. Ние си вървим по наш път. Обсъждаме предложенията на другите в Парламента и решаваме - кого и защо ще подкрепим. По нашите позиции хората могат да се ориентират кое е добре за тях и кое не. Ние нямаме лобистки предложения, не изпълняваме поръчки на задкулисието, не сме участвали в разграбването на държавата. Ние сме гласът на народа в този парламент. Да ни пришиват вляво или вдясно е невярно и неправилно. Но това е рискът да си независим. У нас досега с малките партии беше така - все се прикрепяха към някоя голяма, за да оцеляват. Осребряването на политически позиции за тях беше бизнес, защото извън парламента те са никои. А аз съм постигнал много в живота си преди да вляза в тази сграда и то сам. Това ми дава свободата да бъда друг. ВОЛЯ е първата партия, която, макар и с неголяма група, отстоява независими позиции в Народното събрание. За някои това е чуждо и странно, не могат да го разберат. Други откровено се страхуват от нашите разбирания и действия, защото са свикнали цял живот да им бъде казвано какво да мислят и правят. Колкото до БСП - дайте да не се лъжем - от месеци ние сме им трън в очите. Но и добър пример. Пиарите им преписаха тезите ни в президентската кампания. Сега - в парламента, копират добрите ни идеи, но не за да ги реализират, а за да си правят пиар на техен гръб. И - за да не ме обвините, че съм голословен - още през юни ние поискахме Народното събрание да отдели месец от работата си тематично на темата "Здравеопазване". Глас в пустиня. Сега БСП повдига темата като своя. Преди два месеца обявихме, че искаме вот на недоверие заради корупцията и неработещата администрация. Не им беше удобен моментът - правиха си конгреса, покриха се. Сега - когато няма с какво да пълнят медийното пространство за себе си - ще правят вот на недоверие. То е ясно - с обречен край. Нещата не бива да се правят само когато на политиците им е изгодно. Ние твърдо вярваме, че ВОЛЯ има още много какво да свърши в парламента. Още в предизборната си програма вписахме борбата с административната тежест върху гражданите и малкия и среден бизнес, насочване на внимание към образованието на нашите деца. Ние стоим зад обещанията си. Затова и такива са приоритетите ни и за догодина.

- Напоследък говорите за ново обединение вдясно. Каква е идеята ви?
- От години дясното пространство е раздробено. Видяхме до какво доведе това - близо половин милион избиратели гледат само разприте между многото на брой малки лидери. А самите организации са станали нещо като частни партии на няколко души, които се появяват в общественото пространство единствено тогава, когато някой настъпи техен олигарх. Иначе ги няма никакви. Нещо повече - преди олигарсите стояха в задкулисие. Сега вече назначават синовете си за председатели на партии, или пък те самите влизат в управлението, за да ги превърнат директно в придатък на своя бизнес. Политиката е битка на идеологии, на ценности, на модели на управление, не бива да бъде територия на бизнес интереси. Затова трябва да обърнем досегашния модел на търсене на властта за обогатяване, който казано на груб език звучи така - влизат в политиката, за да си оправят живота. Време е да започнем да овластяваме хора, които вече са успели в житейския си път, доказали са се, постигнали са нещо, изградили са авторитет, име и оттам нататък искат да се посветят на другите, на обществото. А не както досега – влизат неизвестни в парламента или държавните институции, и за две – три години стават големи бизнесмени и предприемачи. Да, но на наш гръб - с уредени обществени поръчки, с придобити във властта контакти и влияние. Това е ужасно порочен модел, на който се крепи и огромната корупция у нас. Не може бизнесът в една европейска държава да е поставен на колене да търси какви ли не начини да получи поръчки, за да оцелява. И то само определен кръг от фирми.
Но да се върнем на дясното - от години там има криза на лидерството. За да поведеш хората към голяма цел, към голяма кауза, трябват много качества- опит, мащабно мислене, огромна отговорност, смелост, независимост –за която говорихме преди малко. Не е работата само да те посочат и хайде - вече си лидер. Лидерите не се назначават, те се доказват с действията си.

- Много са опитвали преди Вас, какво Ви кара да вярвате, че може да успеете?
- Не са много хората, които знаят, но аз съм един от първата вълна на СДС във Варна. Тогава млад и зелен, вярвах в „синята идея". Вярвам и днес. Защото тя беше истинска, изстрадана, създадена от емоциите и желанието на хората за промяна. Затова е време да възродим автентичната дясна партия като един субект, не като механичен сбор на много партии. Тези хора –старата градска десница, както я наричат, по една или друга причина, не припознават ГЕРБ за такава. Сама по себе си център-дясно ориентирана, ВОЛЯ се превръща в  притегателен център за дясно обединение. Тези близо половин милион избиратели вече имат свое представителство - ние сме техният естествен избор. Нужно е само няколкото лидери, за които споменах, да подтиснат егото си и да сложат преди него ценностите на демокрацията – така, както го правеха първите водачи на СДС. Тези сега опитаха какво ли не - видяха, че не могат. И нямат право, заради суетата си, да лишават стотици хиляди хора от представителство в политиката. Сигурен съм, че нашите идеи за модерна и просперираща България, без картели и корупция, за стабилизиране на средна класа, ще привлекат типичния десен избирател. Този процес започна, тепърва ще работим в такава посока. Затова и си позволявам да кажа, че именно ВОЛЯ е бъдещето на дясното политическо пространство. Ние сме в парламента, както се вижда напоследък - съвсем не сме безгласна буква там. Ние сме прагматици и професионалисти - представители на нов политически модел. Този модел политици, който знае какво иска да постигне, има ясни цели и задачи - и то в полза на избирателите си, и върви уверено към осъществяването им. Това е пътят за развитието на дясното пространство, това е бъдещето на политиката, която е изчерпана в настоящия си вид. Това е и бъдещето на България. затова ние, от ВОЛЯ, сме бъдещето на България.

- За финал, какво ще пожелаете на нашите читатели и на всички българи?
- Непримиримост. Политиците ще си вършат работата много по-добре, ако обществото не ги оставя на мира. Пускането на бюлетината е само началото на кредита доверие, който хората ни дават. Аз смятам, че не е никакъв родолюбец този политик, който с влизането в парламента, забравя кой и защо го е изпратил там. Затова трябва постоянно да им се напомня. И групата на ВОЛЯ няма да спре да го прави – това е една от задачите ни в Народното събрание. Иначе- желая на всички българи да са здрави и нека Новата година да е по-щастлива и успешна за всички ни!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай