Любен Дилов-син: Без милион работни места, ще изчезнем като нация

Любен Дилов-син: Без милион работни места, ще изчезнем като нация | StandartNews.com

Искаме да върнем емигрантите в родината
Аз съм родово и поколенчески имунизиран срещу изкушенията на властта, казва Любен Дилов-син

Любен Дилов-син е водач в листата на коалиция "България без цензура" за 23-и избирателен район в София.
Един от основателите и лидерите на политическа партия "Гергьовден", която стана част от коалицията ББЦ. Освен като политик е познат като телевизионен и киносценарист, писател и журналист.

- Г-н Дилов, какво най-често Ви питат хората по време на предизборната кампания?

- Разбира се, най-често питат за тези прословути милион работни места. Всъщност това е комплексна икономическа програма, насочена към освобождаване на бизнеса да се разраства и да разкрива нови работни места. Става дума за 8-годишен период напред, в който ние наистина трябва да постигаме по 100-120 хиляди работни места годишно, ако искаме да оцелеем като нация. Става дума за ред данъчни облекчения, за преференции при наемане на трайно безработни и хора от традиционната българска диаспора по света, за намаляване на бюрокрацията и традиционния държавно-партиен рекет, въвеждане на принципа на "мълчаливото съгласие" навсякъде, където е възможно.

Не на последно място това е сериозна програма, която трябва да върне над милион и половина български емигранти. Разписана е в подробности и публикувана на сайта на коалицията "България без цензура". При нас е характерно, че водачите в отделните райони

имат и сериозни местни законодателни програми

Примерно аз, като водач на 23-и район в София, съм работил върху промени в ЗУТ-а и Закона за етажната собственост, свързан с придобиването на земята под жилищните блокове. Знаете, че сега, ако по някаква причина - износеност, или природно бедствие - загубите апартамента си, вие всъщност нищо не притежавате. Някакво доста спорно право на строеж.

- Идея на вашата партия беше намаляването на депутатите на 120. Както и да се реализира операция "Чисти ръце". Опонентите ви твърдят, че това са доста популистки изказвания. Ще успеете ли да ги реализирате при едно присъствие във властта?

- В 40-то Народно събрание Движение "Гергьовден" успя да добута до второ четене Закона за публичност на лобизма, където БСП и ДПС му минаха път. Той е в основата на програмата "Чисти ръце". Цялата програма за реформа на съдебната система - изборно начало, сериозен граждански контрол, 24-часови съдилища. Но всичко това се нуждае не просто от участие в управлението, а от мнозинство, способно да прави конституционни промени, при това на т.нар. бърза скорост. Т.е. три четвърти. В намаляването на депутатите няма нищо популистко, но то е свързано и с въвеждането на второто ниво на местно самоуправелние - т.е. 6 местни парламента. И изобщо с доста решителна административна реформа.

Заради лошата чиновническа уредба в момента сме неконкурентоспособни

губим европейски пари, а мнението на хората за чиновническите услуги предлагам да не коментираме, за да не загубим детската аудитория.

- Отмяната на плоския данък също е сред акцентите в програмата ви. Защо в най-бедната страна в Европа ще променяте данъци?

- Става дума за смесена система, при която за данък общ доход над определени нива се въвежда прогресивно облагане. При всички форми на бизнеса се запазват сегашните позиции, но ги доусъвършенстваме с доста революционни промени - данъчна ваканция за определен период при определени нива на реинвестиране, освобождаване от корпоративна такса смет за една година, Данъчни отстъпки за горницата при нарастване на печалбата при определени съотношения, намаляване на данъка за ЕТ на 10%.

Предвиждаме и данъчна амнистия за директни целеви инвестиции на фирми и частни лица в капиталови разходи на държавата и общините - детски ясли, градини, училища, междублоково пространство. Всъщност цялата програма може да бъде видяна на bulgariabezcenzura.bg

- Ваша идея е също така да върнете в здравната система хората, които не са осигурени. Това няма ли да доведе до колапс и защо редовните платци трябва да плащат и за другите?

- Без плавен преход от социално и здравно осигуряване към социално и здравно застраховане в частни застрахователни компании няма да се оправим. Това е ясно вече и на неспециалистите. Системата трябва да се саморегулира чрез принципа на взаимната изгодност -

лекарят да има интерес да излекува по-бързо пациента

защото последващите интервенции са драстично по-ниско платени. НЗОК ще остане да работи само за пенсионери, деца и социално слаби, с тенденция пенсионерите там да намаляват за сметка на смесена осигурително-застрахователна система за нови пенсионери. Трябва да има реална конкуренция в осигуряването, за да нямате усещането, че плащате за някой, който не се осигурява.

- Преди години в едно ваше интервю казахте, че всеки, който дойде на власт, се побърква. Вие искате ли властта?

- Аз съм дълбоко родово и поколенчески имунизиран срещу изкушенията на властта. Имал съм много възможности и съм ги отказал до една. Неизменно съм бил в опозиция. Но сега става дума за друго - управление, което е реално контролирано от гражданите, например. Без завръщането на държавата ще изчезнем като нация. Моите лични амбиции са в областта на културата - създаване на Институт за популяризиране и съхраняване на българските език и култура, по подобие на Гьоте институт и Алианс франсез, например. Особено нематериалната българска култура е реално застрашена от изчезване. Не трябва специален закон за езика, но трябва драстична реформа в администрирането на образоването и културата. Предложенията за тази политика са във всички области. Например въвеждането на алтернативната военна служба за хора, отпаднали от всички възможни социални системи, обвързването на социалните помощи с образованието. Включително въвеждането на форма на образователен ценз при гласуване.

- Каква трябва да е според Вас следващата форма на управление в държавата?

- Всичко е възможно, но това, което ние ще направим, е всичко да е публично. Хората да знаят от самото начало кой какви позиции отстоява и на каква цена би подкрепил едно или друго правителство. Трябва да сложим край на задкулисното договаряне и - най-вече - на несъразмерната тежест, която има ДПС в управлението на страната през последното десетилетие. Второто е важно не защото са турци, а защото създаването на политикоикономически картел в управлението на държавата показа ясни резултати.

Например взривът с КТБ е достатъчно показателен

- Според всички социологически изследвания ГЕРБ ще е първа политическа сила. Вие ще се съгласите ли да участвате в управлението с тях и на каква цена?

- Бихме подкрепили експертен кабинет, създаден с широка парламентарна подкрепа. Но - разберете - без да бъдат приети мерките ни за разкриване на нови работни места и нашата програма "Чисти ръце", няма да участваме в каквито и да е било разговори. А тази програма изключва присъствието в управлението на повечето знакови лица на ГЕРБ. Ние не им се месим в партията - там да правят каквото искат, но в изпълнителната власт, особено след начина, по който слязоха от власт, логично е самите те да нямат очи да искат отново да са в кабинета. Разбира се, дебелоочието по тези географско-душевни ширини е перманентно състояние на мислещата материя, до колкото тава изобщо се наблюдава в ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай