"Летище София" срещу климатичните промени

"Летище София" срещу  климатичните промени | StandartNews.com

Столичният аеропорт пръв става въглеродно неутрална зона

Инж. Ася Иванова е член на Съвета на директорите на "Летище София" ЕАД от 2014 година. Преди това е заемала отговорни мениджърски позиции в "Мобилтел" ЕАД. Завършила е Технически университет със специалност "Съобщителна и осигурителна техника и системи", както и следдипломна квалификация в Университета за национално и световно стопанство - "Управление на човешките ресурси". Възпитаничка е на математическа гимназия, която завършва със златен медал.

- Г-жо Иванова, корпоративната социална отговорност е тема, която все по-често присъства в дневния ред на големите компании. Какви дейности провежда "Летище София" ЕАД в тази насока?

- Така е. В световен мащаб, както и у нас, все повече компании, организации и институции ориентират политиките си към социалната отговорност, защото тя води до подобряване на качеството на живот в най-широк смисъл.
Неизменна част от корпоративната социална отговорност е опазването на околната среда. Това е

тема, която е изключително актуална

особено в този момент. Знаете, вчера официално беше открита международната конференция на ООН за климата, която се провежда във френската столица Париж. В рамките на форума се очаква да бъде сключено споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за борба с глобалното затопляне и ограничаване на емисиите парникови газове.
Сериозна стъпка в тази посока е направена и от "Летище София" с предприетите от него действия за присъединяване към програмата за "Акредитация на летищата като въглеродно неутрални зони" (Airport Carbon Accreditation) като световен стандарт при управлението на въглеродните емисии. Така ние ще сме първото българско летище, което се включва в тази програма. Действията ни са израз на отговорно отношение към проблемите на околната среда и глобалните климатични промени.

- Кога ще се присъедините към програмата?

- Можем категорично да кажем, че в началото на следващата година вече ще сме част от тази програма. В момента работим по оценката на парниковите газове, образувани в резултат от дейността на "Летище София". Това е първият етап на програмата. След неговото приключване ще продължим напред с предприемане на конкретни действия за сериозно намаляване на въглеродните емисии.

- Със сигурност нашите читатели не знаят много за програмата "Акредитация на летищата като въглеродно неутрални зони". Бихте ли ни разказали малко повече за нея?

- Да, наистина, много малко се знае у нас за тази програма, въпреки че тя придобива все по-голяма популярност и към нея се наблюдава все по-засилен интерес в световен план. Програмата "Акредитация на летищата като въглеродно неутрални зони" е създадена преди седем години. В момента около 130 летища от целия свят са част от нея, като 92 от тях са европейски. Тези летища обслужват близо 30% от международния въздушен пътнически трафик, което е

около 1.7 милиарда пътници годишно

Целта на програмата е да покаже съпричастност към световната авиационна общност в борбата й с климатичните промени. Конкретните резултати, които си поставя, са: ефективно управление на въглеродните емисии, енергийна ефективност, както и насърчаването на добри управленски практики с екологична насоченост.

- Какви действия предприема "Летище София" за облагородяването на пространството около двата пътнически терминала?

- Грижата за околната среда и заобикалящото ни пространство е сред приоритетите на мениджмънта на "Летище София". След приключването на строителството на метрото изцяло е

възстановена ландшафтната среда и парка до Терминал 2

Той се поддържа и залесява, така че неслучайно вече се превърна в място за културни и музикални събития.

- "Летище София" подкрепи "Детската Евровизия". Зад какви други социално-отговорни проекти заставате?

- В последната година много инициативи, които организира "Летище София", са подчинени именно на идеята да подкрепяме значими национални каузи, както и да даваме възможност за изява на все още непридобили известност таланти. На територията на летището организираме изложби, които не само предизвикват интерес сред пътуващите, но и представят живота в неговото многообразие. В момента например, в атриума на Терминал 2 можете да видите изложба в защита на животните, по-специално - на големите котки, лъвове и тигри, които живеят в плен. А докато чакате полета си можете да разгледате още една изложба, направена от деца специално за 'Детската Евровизия". Това грандиозно събитие, което даде възможност на страната ни да се представи пред света, намери подкрепа в още една инициатива на "Летище София". Две седмици преди началото на "Евровизия"-та

детски групи пяха за всички

които преминаваха през летището. Тези импровизирани концерти не само дадоха възможност за изява на детския талант, но и се посрещнаха изключително положително от пътниците.
Водени от идеята да насърчаваме добрите начинания дадохме своята подкрепа и за популяризирането на "Музейко" - първото у нас интерактивно пространство, където децата учат, докато играят. Подкрепяме и българското кино - на различни места са разлепени стикери с QR кодове, и докато чакате полета си можете да видите откъси от известни български филми, снимани на нашето летище. Организираме и различни благотворителни инициативи за децата в неравностойно положение и деца с увреждания, и тези събития не се случват само по Коледа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай