Летище София е готово за зимата

Инвестираме над 27 млн. лв. през 2014 г., казва изпълнителният директор на аеропорта Христо Щерионов

Летище София е готово за зимата | StandartNews.com

- Г-н Щерионов, вече повече от 4 месеца ръководите летище София. В какво състояние поехте аеропорта и какви са вашите основни приоритети като изпълнителен директор?

- Знаете, че бях част от екипа на предишния изпълнителен директор, така че проблемите на летището са ми добре познати. Заедно с г-н Веселин Пейков сме разработвали насоките за развитието му, така че следвам основните приоритети, заложени от предното ръководство.

- Какви са те?

- Основният ни приоритет е постигането на постоянна безопасна експлоатация и висока степен на сигурност при обслужването на пътниците и въздухоплавателните средства. Паралелно водим сериозна инвестиционна политика за развитие на летището в няколко направления. Първото е повишаване на капацитета на полосата и съществуващата инфраструктура. Второто е повишаване на капацитета не само на Терминал 2, но и на стария Терминал 1 поради постоянно засилващата се тенденция за използването му от нискотарифните авиопревозвачи, които постоянно увеличават пазарния си дял. Тук искам да отбележа един инвестиционен проект за повишаване на безопасността в зимни условия. Става дума за разширяването на антиобледенителната площадка в източна посока, където сега може да се обслужва само един самолет, поради което в сутрешните часове понякога имаме забавяне на полети. Това е необходима инвестиция, която ще

намали възможността за закъснения на полети

Проектирането е завършено и сме на етап обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на разширението на площадката.

- Тъй като говорим за противообледенителната площадка, а зимата вече чука на вратата, не мога да не ви попитам готово ли е летището да обслужва самолетите при виелици и сняг?

- В пълна готовност очакваме прогнозираното влошаване на времето в близките дни. Екипите ни постоянно провеждат тренировки. Закупихме допълнително два големи снегорина, с помощта на които значително ще намалим времето за почистване не само на полосата, но и на рульожките и пероните.

- Какви други проекти планирате за догодина?

- Планираме изграждането на нова скоростна пътека за рулиране, която ще повиши капацитета на полосата в пиковите часове.

- За трансформиране на старата полоса в рульожка ли говорите?

- Не, за изграждане на нова пътека за рулиране източно от полосата. Третият обект е разширението на перона за бизнес авиация в западна посока. Оказва се, че бизнес авиацията остава встрани от кризата и ръстът на бизнес полетите е стабилен. Знаете, че летище София отдавна планира това разширение, тъй като капацитетът на сегашния перон за бизнес авиация е малък и паркираме джетовете на различни места. Целта на разширението е да повишим качеството на обслужване и безопасността на тези полети. Ние имахме доста амбициозна програма за разширението на бизнес перона, но за да обясня, ще трябва да отворя една скоба. От миналата година има нова процедура за договаряне на таксите с авиокомпаниите поради транспонирането на Директива 2009/12 в Закона за гражданско въздухоплаване. Тя задължи авиокомпаниите да одобряват всеки инвестиционен проект на летището, поради което ние трябва да доказваме пред тях неговата разходна ориентираност. Така че ние имаме намерения да инвестираме в разширяването на летище София, но ако авиокомпаниите не се съгласят с необходимите за това инвестиции, те няма да могат да бъдат направени, тъй като средствата за тях трябва да бъдат набрани от таксите, които плащат самите авиокомпании. Така миналата година бяхме принудени да се откажем от някои проекти, за да намалим увеличението на таксите за авиокомпаниите, но запазихме инвестициите за текуща поддръжка на перона, рульожките и пр. Тъй като догодина няма да се налага да влагаме средства за скъпа текуща поддръжка, ще насочим парите към инвестиционните проекти, но

няма да увеличаваме таксите

което е много важно за авиокомпаниите. Политиката ни е да запазим съществуващия размер на таксите, а при увеличение на трафика - да ги намалим. Този вариант е особено валиден за Терминал 1, където броят на полетите ще нарасне поради факта, че "Уиз еър" вкарват четвърти самолет у нас.

- Какъв е размерът на планираните инвестиции за трите проекта за 2014 г.?

- За новата скоростна пътека за рулиране - 8,5 млн. лв., за разширяването на антиобледенителната площадка - 10,7 млн. лв., а за перона за бизнес авиацията - 7,5 млн. лв. Всички цени са с ДДС и включват и разходите за строителния надзор.

- След като няма да увеличавате таксите, откъде ще дойдат инвестициите за тях? И ще успеете ли да усвоите толкова средства?

- От сегашния размер на таксите. Срокът за изграждане на пътеката за рулиране е около 4-5 месеца, на останалите обекти е от този порядък.

- В края на управлението на предшественика ви започна брожение на чуждестранните наземни оператори срещу ръководството на летище София, беше изпратена жалба в КЗК за дъмпинг на цените. Потушихте ли напрежението?

- "Суиспорт" заведе дело срещу "Голдеър" за дъмпингови цени, но после го оттегли. След това подаде жалба срещу нас в КЗК по чл. 21, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията за господстващо положение и налагане на необосновано ниски цени на пазара, по която комисията не е взела решение.

- Наземното ви обслужване успя да привлече най-бурно развиващата се авиокомпания "Уиз еър", но пък изпусна най-голямата - "България ер", която предпочете "Суиспорт". Защо? Как това промени приходите на летището?

- Работим в условията на силна конкуренция. Успяхме да спечелим "Уиз еър" - голям, перспективен и предвидим партньор, който постоянно увеличава полетите, с атрактивните цени за обслужване, които предложихме. Съответно предполагам, че "България ер" беше привлечена от "Суиспорт" с по-ниски цени от тези, които ние й предложихме, но те бяха пределно ниски и нямахме възможност да слезем под тях. Знаете, че "Суиспорт" е голям оператор, който работи на много летища и поради това може да предложи атрактивна комплексна цена на "България ер".

- Каква е равносметката?

- Разбира се, приходите, които ще загубим от "България ер", са значително повече от тези, които очакваме да получим от "Уиз ер". Усилено работим за компенсиране на тази загуба с привличането на други авиокомпании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай