Ламброс: Хуморът е интелигентност, а тя е враг №1 на религията

Ламброс: Хуморът е интелигентност, а тя е враг №1 на религията | StandartNews.com

Атентатът в Париж не ме изненада, казва писателят и блогър Александър Ламброс

Александър Ламброс е сръбски журналист и писател. Роден е в Крагуевац, но от няколко години живее в Ница. В Сърбия е преподавал история на изкуството. Определя себе си като водещ атеист в бивша Югославия и най-противоречивия и скандален блогър в Сърбия. "Бог никога не се смее" е последната му книга.


- Г-н Ламброс, случайно ли терористите избраха за мишена Франция?

- Целият свят е мишена на ислямския терор. Според тяхната доктрина светът се състои от две къщи - къщата на мира и къщата на войната. Мирът може да бъде факт единствено под ислямското управление и тоталното подчинение на останалите, т.е. неверниците, които не са мюсюлмани. И джихадът е начинът това да се случи. Разбира се, че има нещо, което е натежало при нападенията срещу Франция, защото страната се възприема от ислямистите като проводник на западните демократични ценности. Освен това има го и елементът на отмъщение за това, че Париж участва в борбата срещу ислямистите в Близкия изток. Фактът, че във Франция живеят много мюсюлмани, също е от значение, тъй като това улеснява подготовката и осъществяването на подобни нападения.

- Какво е посланието на тези атаки?

- Не е ли очевидно посланието? "Ние атакуваме основите на цивилизацията - свободата на мисълта и свободата на словото, които са най-значимите придобивки в цялата човешка история". Човешката еманципация навсякъде по света е започнала с осмиването на религиозните и светските власти, със свободата на мисълта и на словото. Символично това започва тук, във Франция, с Просвещението. Идеологията на политическия ислям възприема свободата на словото като основна пречка за своето разпространение по света.

- Твърдите, че атентатите в Париж не са ви изненадали и очаквате още подобни нападения. Какво смятате, че ще се случи още?

- Как да съм изненадан? Изненада ме фактът, че останалите бяха изненадани. В какъв свят живеем? През последните 15 г. смъртоносните атаки по света са хиляди. Последният беше със специално подбрана мишена, но потенциална мишена са всички хора, които ползват метро или пазаруват в супермаркетите.

- Повечето французи казват, че не изпитват страх след атентатите в Париж. Така ли е наистина?

- Не, не е така. Терорът работи. Именно заради страха кошчетата за боклук по улиците представляват прозрачни найлонови чували. От страх в метрото на равни интервали от време съобщават, че всеки изоставен подозрителен пакет или куфар ще бъде унищожен, при това на няколко езика. Точно от страх избягваме да замръкваме в някои квартали на европейските градове. Най-вече обаче страхът се изразява в наложената автоцензура, но не само в медиите, но сред обикновените хора в ежедневния живот. Разбира се, има страх от агресивните мюсюлмани, но има страх и от това да не ти лепнат етикета расист, ислямофоб или националист от политически коректните европейски леви. Неведнъж съм получавал заплахи за неща, които пиша, дори и в личните си съобщения в социалните мрежи. Дни след атентатите в Париж мои статии бяха преведени на английски и качени в чужди сайтове. Няколко дни по-късно бяха свалени. Преди години сръбски сайт ме обяви за персона нон грата заради мои писания за исляма, въпреки че бях един от най-четените му блогъри.

- Смятате ли, че атентатите в Париж ще доведат до нови успехи на Националния фронт на Марин Льо Пен?

- Очаквам. И този успех ще е следствие от хорския страх и последица от тоталния неуспех на либералната левица, която продължава да намира извинения за ислямския фашизъм, вместо да прави онова, което левите са призвани да правят, а именно - да защитават свободата и универсалните човешки ценности.

- Смее ли се Господ, г-н Ламброс?

- Не, Бог никога не се смее. Напразно съм търсил в Библията стих, който да описва смеещ се и щастлив Господ. Хуморът е признак на интелигентност, а интелигентността е основният враг на Господ и религията.

- "Бог никога не се смее" е последната ви книга. Ще ни кажете ли нещо повече за нея?

- Един критик я нарече "Въведение в атеизма". Мисля, че е прав. Това е книга, която аз бих искал да прочета в началото, когато преди много години започнаха моите интелектуални главоблъсканици, свързани с религията. Написал съм я за други любознателни млади хора. В нея разглеждам всички аспекти на религията и връзката й с етиката, науката, човешките права, свободата, сексуалността и политиката. Тези дни очаквам второто допечатване, тъй като първият тираж е изкупен. Това ме радва много. Получих много съобщения от читатели, които пишат, че книгата им е отворила очите и им е помогнала да видят нещата по различен начин. Ако в България има издател, който има интерес, трябва само да се свърже с мен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай