Курт Ауст: Тайните служби станаха по-прозрачни

Курт Ауст: Тайните служби станаха по-прозрачни | StandartNews.com

Не управляват живота ни, но все пак се опитват, казва Курт Ауст, норвежкият събрат на Дан Браун

Тайните общества и историческите загадки - това е специалитетът на Курт Ауст, норвежкия събрат на Дан Браун. Маестрото на тънките задкулисни интриги беше в София за участие в Литературния фестивал по време на Панаира на книгата. Ауст нашумя у нас с романа си "Невидимото братство", в който разкри кодираните окултни открития на Нютон - шифровани от учения, за да ги потули от тайно общество. Нови тайни схеми разплита той в трилъра "Алхимия на отмъщението", който се опира на реални факти за тъмната страна на Нютон и пипалата на световната конспирация.

Писателят представи книгата си в НДК и даде десетки автографи на щанда на издателите си от "Персей".

Курт Ауст, който има почитатели чак в Уругвай и Корея, е носител на двете най-големи скандинавски награди за криминална литература - "Златният пистолет" и "Стъкленият ключ". Роден е на 6 декември 1955 г. в Дания, но от 1982-а живее в Норвегия. Съпругата му е илюстраторка на детски книги.

- Господин Ауст, преди години сте идвал в България. Какъв е споменът ви за страната ни?

- Бях тук през 1974 г. с приятели. Пътувахме с със стар ван и не стигнахме до София, а отидохме директно на морето. Там беше страхотно.

Имаше много красиви момичета

Хареса ми да поплувам в Черно море. Изкарах си доста добре. Беше горещо. Останахме за около седмица и след това продължихме към Турция.

- Какви са очакванията ви сега?

- Сигурен съм, че България вече се е променила - заедно с останалата част на Европа. И за мен това е безкрайно интересно. Боянската църква и катедралата "Св. Александър Невски" ми харесаха много.

- Как се насочихте към загадките около личността на Исак Нютон? Оказва се, че той е не само гениален учен, но и окултист, и алхимик. Базирате ли се върху реални факти?

- През 2000 г. написах роман, в който един от второстепенните герои беше алхимик, живеещ в 1701 г. По време на проучването ми открих, че Исак Нютон също е бил алхимик. Това беше голяма изненада за мен. Разпитах приятели и колеги дали някой знае нещо, но никой не беше чувал за това. Тогава реших да напиша роман. Отне ми три години да направя проучването и да намеря най-подходящия начин за справяне с темата. Най-накрая реших да напиша трилър с кодове. Не бях чувал за Дан Браун по това време и "кодовите" трилъри не се бяха появили все още като жанр.

Така че се базирам на реални факти.

- Мислите ли, че има тайни общества, които задкулисно управляват живота ни? Дали всички сме марионетки в нечия голяма игра?

- През седемдесетте години хората започнаха да поставят под съмнение поведението на ЦРУ и други тайни служби. Някои твърдят, че те са извършвали убийства и са започвали войни. Тези хора бяха осмивани и определяни като параноици. Сега, четиридесет години по-късно, знаем, че

много от слуховете за ЦРУ са били верни

В новия медиен свят и в демократичните общества тайните служби са по-прозрачни. Те са под политически контрол - в някаква степен. И в това можете да откриете оправдания за изграждане на групировки - военни или частни - както и организации със специални цели.

Дори в условията на прозрачна демокрация - като в Норвегия - разкриват съмнителните цели на тайни групировки с оръжейници. А ако групировките имат една и съща политическа визия и обща цел, то ще бъде естествено да си сътрудничат международно. Но не мисля, че управляват живота ни - само се опитват.

- Дали невидимото братство е изцяло художествена фикция?

- Кралското общество, формирано около 1660 г. в Англия, е било отворена организация. Обаче някои от членовете му смятали, че е твърде отворена и че някои аспекти от дейностите им не трябвало да бъдат познати на всеки. Затова те създават така наречената Невидима колегия. Имало е причина за това - никой освен членовете й не трябвало да знае за нейното съществуване. Това са факти. Невидимото братство е тайна групировка в рамките на Невидимата колегия. Някои източници сочат, че братството е съществувало/съществува. Не съм сигурен, но беше много интересно (и доста страшно) да си представя тяхното съществуване.

- Познавате ли човек и учен като главния ви герой в "Алхимия на отмъщението" Евен Вик - талантлив математик, който разчита цифри и кодове във всяко нещо и у всеки човек?

- Познавам някой, който не е точно като Евен Вик, но почти.

- Ще има ли нова книга с Вик?

- Много ми хареса да работя по първите две книги за Евен и планирах трета. Обаче тя се оказа трудоемка.

Започвах я три или четири пъти

Написах няколко глави и... ги изхвърлих. Не бяха достатъчно добри, не можех да вляза в ритъм... Но ще опитам отново.

- Спечелил сте двете престижни скандинавски награди за криминална литература - дава ли ви това самочувствие пред авторите в същия жанр?

- Винаги е огромно удоволствие да те отличат. Денят на автора е предимно самотен и на периоди изпълнен със съмнения и чувство на неудовлетвореност. Жена ми може да свидетелства за това. Признанието дава увереността, която прави по-примирима борбата със съмненията и разочарованието.

- Имате и поредица криминални романи, действието на които се развива през XVIII век. С какво ви привлича онази епоха?

- Това е време на големи промени в религията, в културния живот, в навиците на хранене и пиене, в модата. Това е и периодът на раждането на науката. Виждам епохата между 1650 и 1750 г. като важен преход от Средновековието към наши дни.

- Главните герои в тази поредица - професор Томас Боберг от университета в Копенхаген и значително по-малко брилянтният норвежец Петер Хортен - твърде много напомнят Шерлок Холмс и д-р Уотсън. Нарочно ли е това? Или пък да търсим прилики с "Името на розата"?

- Първата си книга за Томас и Петер започвам с признание към Умберто Еко и "Името на розата" - велика творба. Харесва ми Шерлок Холмс, но ако можех да избирам с кой главен герой трябва да се сравнява Томас, бих предпочел Уилям от Кентърбъри.

- Кога пишете? Какво обичате да правите през свободното си време?

- Работя всеки ден от 8,30 до 16,30 - с почивка по обяд. Нормален като за всички останали хора ден. Да бъдеш автор е трудна работа, не можеш да се излежаваш на дивана в очакване на вдъхновение. През свободното си време играя футбол и обичам разходките из природата. И да чета книги, разбира се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай