Купете въздушни линейки вместо депутатски коли

Купете въздушни линейки вместо депутатски коли | StandartNews.com

Хеликоптерна спешна помощ (ХЕМС) в момента има във всички страни от ЕС освен в нашата. Здравно министерство обсъжда изграждането на шест хеликоптерни бази и у нас. Засега обаче не е ясно кога ще се случи това. Имаме ли нужда от ХЕМС, какви са предимствата на тази система, ще подобри ли тя спешното медицинско обслужване на пациентите, попитахме проф. Людмил Бояджиев, шеф на отделението по сърдечна хирургия в НКБ.

 

- Проф. Бояджиев, има ли нужда от спешна медицинска авиация у нас?


- Нивото на медицинските услуги в една държава е мерило за интелектуалното ниво и развитие на политиците в нея. По-доброто разбиране на нуждата от перфектно здравеопазване показва възвишено политическо мислене. Въпросът за необходимостта от спешна въздушна медицинска помощ е като този дали трябва да има пожарна във всеки град или дали трябва да се понижава детската смъртност. България е на едно от първите места в ЕС по смъртност от сърдечно-съдови заболявания и без добра спешна помощ не можем. Дори се опитваме да привличаме хора за морски и зимен туризъм, но по доста атавистичен начин - с заявления, че ще върнем пушенето в заведенията. А трябва да покажем, че имаме добре организирана спешна помощ.

 

- Може ли да покрие сегашната система нуждата от транспорт при спешни сърдечни състояния?


- В България има медицински стандарт за инвазивната кардиология, в който се казва, че катетризационните лаборатории трябва да са на 90 км от най-близката кардиохирургия. Защото лечението е комплексна форма от работата на инвазивните кардиолози и кардиохирурзите. Само ако има високоспециализиран медицински транспорт, може да се извърши съответната дейност. Дори в "изостаналата форма" на българско здравеопазване преди 1989 г. съществуваше санитарна авиация, която с хеликоптери и самолети осигуряваше транспорт до нужните болници.

 

- На година колко пациенти със сърдечни проблеми се изпускат, защото не могат да стигнат навреме до болница?


- Няма точни данни, но след като 68% от смъртните случаи у нас всяка година са от сърдечно-съдови заболявания не е трудно да се направи анализ как би се отразило въвеждането на въздушен медицински транспорт. Считам, че навременното бързо и адекватно създаване на въздушна медицинска помощ е далече по-необходимо от смяната на автопарка на парламента и правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай