22:30 ч.

12.03.14

2 мин.

23038

1

4

Купете въздушни линейки вместо депутатски коли

от в-к Стандарт |

Купете въздушни линейки вместо депутатски коли

Хеликоптерна спешна помощ (ХЕМС) в момента има във всички страни от ЕС освен в нашата. Здравно министерство обсъжда изграждането на шест хеликоптерни бази и у нас. Засега обаче не е ясно кога ще се случи това. Имаме ли нужда от ХЕМС, какви са предимствата на тази система, ще подобри ли тя спешното медицинско обслужване на пациентите, попитахме проф. Людмил Бояджиев, шеф на отделението по сърдечна хирургия в НКБ.


 


- Проф. Бояджиев, има ли нужда от спешна медицинска авиация у нас?
- Нивото на медицинските услуги в една държава е мерило за интелектуалното ниво и развитие на политиците в нея. По-доброто разбиране на нуждата от перфектно здравеопазване показва възвишено политическо мислене. Въпросът за необходимостта от спешна въздушна медицинска помощ е като този дали трябва да има пожарна във всеки град или дали трябва да се понижава детската смъртност. България е на едно от първите места в ЕС по смъртност от сърдечно-съдови заболявания и без добра спешна помощ не можем. Дори се опитваме да привличаме хора за морски и зимен туризъм, но по доста атавистичен начин - с заявления, че ще върнем пушенето в заведенията. А трябва да покажем, че имаме добре организирана спешна помощ.


 


- Може ли да покрие сегашната система нуждата от транспорт при спешни сърдечни състояния?
- В България има медицински стандарт за инвазивната кардиология, в който се казва, че катетризационните лаборатории трябва да са на 90 км от най-близката кардиохирургия. Защото лечението е комплексна форма от работата на инвазивните кардиолози и кардиохирурзите. Само ако има високоспециализиран медицински транспорт, може да се извърши съответната дейност. Дори в "изостаналата форма" на българско здравеопазване преди 1989 г. съществуваше санитарна авиация, която с хеликоптери и самолети осигуряваше транспорт до нужните болници.


 


- На година колко пациенти със сърдечни проблеми се изпускат, защото не могат да стигнат навреме до болница?
- Няма точни данни, но след като 68% от смъртните случаи у нас всяка година са от сърдечно-съдови заболявания не е трудно да се направи анализ как би се отразило въвеждането на въздушен медицински транспорт. Считам, че навременното бързо и адекватно създаване на въздушна медицинска помощ е далече по-необходимо от смяната на автопарка на парламента и правителството.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:55 · 13.03.2014
abe i na zapad ima deputatski koli ,no te se izpolzvat ne da se hodi na pazar a samo pri nuzda,a sasto taka ima i aviazia za spesni slu4ai,bez da se polzvat pravitelstveni letatelni aparati.dori i edin 4ove6ki zivot da se spasi e mnogo.samo deputatite li sa hora v darzavata,a tezi deto im izkarvame zaplatite ,da mrem.sram nimat tia hora.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент