КРИБ ще намери достойна работа на всички 400 миньори

КРИБ ще намери достойна работа на всички 400 миньори | StandartNews.com

Цял свят затваря въгледобива, не може у нас държавата да го субсидира

Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ

- Защо, г-н Иванов, преди избори винаги така грозно се използват миньорите? Сякаш всичко е наред, а дойдат ли избори те отказват да излязат от забоите?

- Взехте ми думата от устата. Ние влизаме в една порочна цикличност - винаги преди избори в определени мини се създават индустриални конфликти, и то с най-висока степен за живота на протестиращите работници – под земята, гладни стачки.
Като се очакват отстъпки, които в едно нормално време, а не предизборно, никой няма да направи. И прицелът е един – дайте държавата да субсидира българския въгледобив. Нека да бъдем искрени и почтени – цял свят затваря въгледобива. Най вече Европа, това е най-опасната част от карбоновата икономика. А защо ние трябва да се връщаме 100 години назад и да я субсидираме?

- Има ли политически мотиви в протеста на миньорите от "Бабино" или той е абсолютно икономически? Все пак те не са си вземали заплатите, за тях няма значение кой е на власт.

- Протестът е икономически, но се използва за политически цели. Яха се в предизборната обстановка. И се търсят дивиденти. Защото звучи добре призивът "Браво на тези, които ще възстановяват българския въгледобив!". А как ще стане това – никой не си задава този въпрос. Ето така елементарно се използват тези конфликти, и в случая този. В крайна сметка ще страдаме всички ние.

- Как КРИБ ще съдейства за разрешаването на този конкретен конфликт. Казвам този, защото обикновено се обещава, а после няма нищо конкретно.

- Първо, КРИБ е категорично против субсидии във въгледобива. Това не бива да се допуска, това е наш принцип. Второ, съпричастни сме с нещастието на тези тези миньори, те са наши съграждани, а ние от КРИБ сме национално отговорен бизнес и ще окажем абсолютно пълно съдействие на министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, за да намерим работа на тези около 400 миньори. Конфедерацията ни се ангажира да направи всичко възможно те да бъдат устроени на работа в наши фирми.И да получават достойно възнаграждение за труда си, а не да мизерстват както в момента. КРИБ има опит – когато "Минстрой" придоби ОЦК – Кърджали, предприятието беше една фалирала фирма. Идете и вижте сега в какво състояние е. Хората си получават заплатите навреме, в пълен размер, осигуровките се плащат също в пълен размер. Готови сме да повторим това упражнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай