Китай има голям интерес към червеното ви вино

ВВСA Group инвестира 30 млн. долара в съвместен проект с "Клас ойл"

Китай има голям интерес към червеното ви вино | StandartNews.com

На посещение у нас по покана на Министерството и енергетиката бе официална делегация на китайската провинция Анхуей, ръководена от Джан Баошун - партиен секретар на провинцията и председател на местния парламент. По време на срещата бяха подписани Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество и други документи. Г-н Джан Баошун коментира за "Стандарт" значението на връзките на провинция Анхуей с България.

- Г-н Джан Баошун, каква бе целта на вашата визита?

- Първо искам чрез вашия вестник и агенция "Стандарт" да поздравя приятелския български народ от хората от нашата провинция Анхуей. Целта на визитата ми е да ускоря съществуващо добро икономическо сътрудничество между България и провинцията ни. Искам да разширя полезните връзки между наши и български компании, да насърча разработването на нови взаимоизгодни проекти.

- Какво е мястото на тези връзки в цялостното българо-китайско сътрудничество?

- Провинцията ни е в централната част на Китай, много близо до най-развитата в икономическо отношение зона край река Янцзъ. Разположени сме на 140 кв/км, а населението ни е 69 милиона. Провинцията е "хлебната кошница" на Китай, а също и енергийна база и център на преработвателна промишленост. Икономиката ни се развива бурно в главните индустрии - автомобилната, производство на домашни уреди, дисплей устройства и екрани, химическа промишленост, машиностроене и др. Произвеждаме известната марка коли Chery Cars, които се изнасят в Източна Европа и Русия. Друга компания JAC произвежда автобуси и камиони. Може да се похвалим с двуцифрово увеличение на БВП. Много чужди инвеститори, които вложиха капитали при нас, след което с печалбите си излязоха на международните пазари.

- Досега в какво се изразява сътрудничеството ни?

- България произвежда разнообразна селскостопанска продукция. Имате модерни технология за хранително-вкусовата промишленост. Вашето машиностроене също е развито, както и добивът на мед и други метали. Това е важно за нас, тъй като в провинцията ни е второто по-големина предприятие в Китай за преработка на мед. Сега в Черноморския регион е в ход създаването на важно съвместно предприятие между китайската компания BBCA Group и българската компания "Клас ойл" за производство на олио за износ в Китай. Инвестицията е за 30 млн. долара. Край Ихтиман пък отдавна работи електроцентрала със соларни панели.

- Вашата провинция интересува ли се от внос на български стоки?

- Да, има голям интерес към разни стоки, включително червеното вино, каквото внасяме от България. Но пазарът ни е огромен и търсенето се увеличава, защото все повече хора се преориентират от силните алкохоли към виното. Аз опитах вашите червени вина. Превъзходни са!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай