Кирил Домусчиев: Заводът ни в Италия ще е бижу в добри ръце

Кирил Домусчиев: Заводът ни в Италия ще е бижу в добри ръце | StandartNews.com

"Хювефарма" придобива голям химически завод в градчето Гаресио в Северозападна Италия. Сделката идва след дълги преговори с френската компания "Санофи". Как ще развива производството си в Италия - Кирил Домусчиев, изп. директор на "Хювефарма" и председател на КРИБ, разкрива в интервю за авторитетния вестник "Ла Стампа".

- Г-н Домусчиев, компанията ви ще придобие завод на "Санофи" в Гаресио. Защо се спряхте на него? И бихте ли ни разказали повече за "Хювефарма"?

- "Хювефарма" е международна фармацевтична компания, която присъства в над 95 страни и произвежда медикаменти за хуманната и ветеринарна медицина, както и хранителни добавки. В този бранш сме сред 14-те водещи компании в света. Семейството ми развива бизнес в много сфери - строителство, управление и отдаване под наем на имоти, производство на промишлени и селскостопански стоки, корабоплаване и управление на пристанища и много други. Освен това сме ангажирани с местните индустриални организации. Аз съм председател на Управителния съвет (УС) на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и член на УС на Международната търговска камара (ICC). Страстта ми към футбола ме направи собственик на българския клуб "Лудогорец"-Разград, който през последните 4 г. е шампион на страната и участник в евротурнирите "Лига Европа" и "Шампионска" лига.
А заводът в Гаресио привлече интереса ни с квалифицирания си персонал и добре развитата си производствена система, която отговаря на нуждите ни.

- Ще споделите ли как смятате да развивате първия си завод в Италия?

- Искаме да разширим дейността си в областта на химичния синтез. Да разработваме и произвеждаме продукти, активни съставки и междинни продукти, които изискват сложни процеси на химичен синтез. Амбицията ни е да повишим експертизата и в други производствени обекти на "Хювефарма". Ще разработваме и нови молекули за лечение на хора и животни.

- Какво ще произвеждате в Гаресио?

- Бизнес планът ни за 2016-2020 e насочен към стратегически клиенти - както в областта на хуманната, така и на ветеринарната медицина. За момента не мога да разкрия повече подробности, защото планът се обсъжда с профсъюзите. Но с удоволствие бих коментирал тази тема след време.

- Големият страх на синдикати и местни политици е един - съкращения. Но вместо това вие обещавате да наемате още хора. Така ли е?

- "Хювефарма" поема ангажимент да запази целия персонал на завода в Гаресио. В бизнес плана си дори не изключваме, след 4-тата година, да увеличим работните места, за да посрещнем растящия производствен обем и очакваното развитие на дейностите.

- Наистина ли заводът ще бъде разширен?

- Оптимисти сме за бъдещето му. Евентуалното разширение ще бъде следствие от въвеждането на нови продукти и зависи от реалния растеж на производството.

- Как ще развивате диалога със социалните партньори?

- Винаги ще водим открит диалог с тях, съобразявайки се с търговските споразумения и в духа на добрите отношения, които са налагали "Санофи" досега.

- А какви очаквате да са отношенията в местната общност?

- Уважаваме местната общност и добрите връзки с институции ще са наш приоритет.

- За първи път посетихте Гаресио преди дни - какви са впечатленията ви?

- Посещението ми само потвърди усещането, което имах, четейки документите и слушайки хората, които презентираха завода. Убеждавам се, че направихме чудесен избор. Но също така вярвам, че "Санофи" избра да остави "бижуто" си в добри ръце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай