Каним 100 министри на туризма у нас

Каним 100 министри на туризма у нас | StandartNews.com

Кметовете да се обединят, за да привлекат повече гости, съветва министър Николина Ангелкова


*Трябва да благодарим на Бог за прекрасната ни страна
*Културно-историческото наследство трябва да е двигател на туризма

- Госпожо Ангелкова, министерството би ли подкрепило и усилия, които не струват пари, като това да съдейства за представянето на Рогозенското и други съкровища от Северозапада пред Брюксел?
- Разбира се. Заставаме на сто процента зад тази идея. Ще пратим писмо с такова искане до МС. И то не само едно, а колкото е нужно, за да се реализира идеята.
- Какви усилия трябва да положат кметовете, за да могат да развиват успешен туризъм?
- Кметовете могат да развиват туризъм, ако стъпят на базата на предложението, дадено по време на дискусията "Чудесата на България" от кмета на Враца Калин Каменов. А именно - да обединят усилията си. Защото България притежава огромни богатства. Ние наистина трябва да благодарим на Бога за прекрасната страна и многото възможности. Но е важно да се обединим. А министерството на туризма ще подпомага кметовете в усилията им. В момента това го прави и кампанията "Чудесата на България". Министерството също работи в тази посока. В брошурите, които ние разработваме за развитие на дестинациите, също ще има фокус върху регионалните продукти. Кметовете могат да участват и в различни проекти, да търсят финансиране от програмите, за да не разчитат единствено сами и единствено на държавно финансиране. Което никога не е достатъчно. А обединени, кметовете ще могат да постигнат много по-добри резултати.
- През ноември у нас ще се проведе първият световен конгрес за древни цивилизации и модерен туризъм. Какъв ще е акцентът в него?
- България вече има одобрението на Световната организация по туризъм да бъде специален партньор на това събитие. Много е важно, че бяхме избрани да сме домакин на първия по рода си такъв конгрес. Нашият акцент ще е наследството на траките. Ние ще можем наистина да покажем тракийската култура през призмата на всички останали цивилизации. За да може страната ни да заеме своето много по-високо място в световната култура и история. Поканени за участие са всички министри на туризма от страните, членуващи в Световната организация по туризъм, а те са повече от сто. Във фокуса ни е да поканим представители на най-големите световни музеи като Лувъра във Франция, Ермитажа в Санкт Петербург, Космополитън в Ню Йорк. За да превърнем културно-историческото наследство в двигател на туризма. Ще присъстват естествено и представители на бизнеса на този конгрес. Участниците ще са около 1000 от цял свят. Предложили сме и допълнителна програма, в рамките на 2-3 дни. Ще покажем на участниците забележителности, свързани с траките. Предстои да организираме маршрут. Естествено съвсем естествена е асоциацията с Долината на тракийските царе и розите. Говорим със Световната организация по туризъм и на мястото на провеждане на конгреса да се разреши и туристически пазар със занаяти и атракции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай