06:45 ч.

07.01.14

8 мин.

3350

12

0

Кънев: Не улицата, а икономиката ще събори правителството

от Мария Чипилева |

Кънев: Не улицата, а икономиката ще събори правителството

Кунева отнесе най-много помия и заслужава да води евролистата ни, обясни още той

Снимка: Стоян Йотов

София. - Г-н Кънев, каква е равносметката ви за 2013-а?
- 2013-а е година, в която недоверието на българите в институциите стигна до точката на компрометиране на демокрацията. Видяхме непрекъснати протести и избори, на които гласуваха много малко хора и възпроизведоха статуквото. Всичко, срещу което хората гласуваха, се оказа в Народното събрание в абсурдната комбинация от различни партии. За Реформаторския блок (РБ) това беше година, в която процесите на загуба на доверие и разделение достигнаха своята кулминация с явяването ни на изборите с 4-5 различни листи и общия неуспех, с който оставихме непредставени стотици хиляди, които гласуваха, и още толкова, които не отидоха до урните, защото не видяха сериозен и единен субект, който да им даде алтернатива.


Кризата е толкова тежка в българската политика, че нямаме право да седим и гледаме в миналото, а трябва да поправяме грешките. Но не мога да оценявам само негативно 2013 г., тъй като партиите в РБ показаха, че могат да работят много бързо и да правят компромиси. Успяхме да подпишем политически съюз на първата дата, която обещахме.


- Не ви ли опровергава отцепването на "Синьо единство" (СЕ)?
- Никой не може да се отцепи преди съюзът да е създаден. Две от партиите, с които започнахме в началото - "Зелените" и СЕ, прецениха да не влизат в политически съюз, тъй като това не отговаря на техния политически интерес. Ние се отнасяме към тях с приятелство и уважение и вярваме, че имаме едни и същи цели в политиката оттук нататък. За себе си съм убеден, че направиха грешка, но всеки сам взима своите решения.


- Каква беше причината за оттеглянето на СЕ - личен конфликт, политическото наследство, което имате или нещо друго?
- Моето впечатление е, че колегите от СЕ избраха да останат в миналото. Техните обяснения защо не влязоха в съюза, който в голяма степен отговаря на очакванията им за единна формация, са между 1999 и 2003 г., а това е период, който отстои на десетилетия. Огромна част от избирателите, към които се насочваме, дори не го помнят, трябва да гледаме напред.


- Много пъти вие и ваши колеги казаха, че нямате проблеми с новите лидери в СЕ, а със старите. Кой управлява в крайна сметка сините партии - старите или новите лидери?
- Към Надежда Нейнски не изпитвам нищо друго освен възхищение. Преди това ние преговаряхме с нея и за Синята коалиция, която не успя да се случи. Тя е човек с минало, който ме е мотивирал да участвам в политиката. Тя беше външен министър в момента на падането на визите и днешното й поведение в ЕП също буди възхищение. За конфликт не може да става дума, а и ние сме от различни поколения, за да има конфликт. По-скоро стана едно голямо разминаване, през последните 10 г. поредица от тежки грешки доведоха до разделението ни и за да продължим, то трябва да бъде преодоляно. Тя обаче дава други сигнали в своите интервюта. Колкото до това, кой управлява, аз мога да отговарям само за ДСБ - при нас решенията се взимат от новото ръководство и отговорността се носи от новия председател.


- Очаквате ли РБ да продължи без нови конфликти, може ли да има обединено дясно?
- Вярвам, че много хора не само в дясното, но и дясно-център трябва и могат да се обединят, защото България се нуждае от това, за да се извършат критичните промени. Минахме през трудни моменти, а такива има и в единните партии - виждаме, че сега ГЕРБ са в такъв. Трудни моменти ще има и занапред, но показахме завидна способност бързо и категорично да разрешаваме проблемите си, и то без да ги правим достояние на публиката, защото никой не обича кухненски скандали. Няма да допуснем това и в бъдеще.


- Демократично ли е това - мълчим, докато не вземем решение?
- Това беше целта, така се прави политика, всичко друго са оправдания, че не можеш да запазиш проблемите си.


- Сега обаче предстоят още по-тежки моменти - редене на евролисти, избор на управленски състав, това няма ли да доведе до нови сътресения?
- Искрено се надявам, че и парламентарни листи ще редим скоро. Мисля, че сме подготвени и за това изпитание. Не виждам проблеми, защото показахме, че можем да работим заедно и си имаме доверие. Вярвам, че както и за излъчването на говорител на блока, който ще е пръв между равни, така и по отношение на европейската листа, ще постъпим така, че да печелим най-много доверие.


- Кой ще бъде "пръв сред равни"?
- Не е взето това решение, след като излъчим Изпълнителен съвет, той ще посочи говорителя. Изпълнителният съвет ще представи и листите пред Гражданския съвет.


- Кои са номинациите на ДСБ за евролистата?
- Още не сме обсъждали формално този въпрос, но няма причина да крия мнението си, че Светослав Малинов е изключително успешен евродепутат и очаквам той да бъде нашата номинация с пожелание и за мандат в ЕП.


- Меглена Кунева ще води ли листата?
- Доколкото знам това е решение, което тя лично и партията й още не са взели. Аз обаче не мога да скрия, че бих се радвал, ако г-жа Кунева е кандидат за евродепутат, защото България има малко хора, които наистина са допринесли за европейското й членство. Ние го считаме за даденост, но това беше една огромна борба, която нямаше предизвестен край. Зад тези успехи на българската политика стоят малцина и те понесоха големи атаки и платиха огромна политическа цена - на първо място това са Иван Костов и Надежда Нейнски, а от следващото правителство без съмнение човекът, който понесе огромната тежест, е Меглена Кунева. Не е случайно, че за разлика от много от колегите си тя, подобно на старите лидери на СДС, понесе уникална медийна помия заради това, че заведе България в ЕС въпреки волята на българската мафия и огромните й икономически интереси. С политик от ранга на Меглена Кунева в европейската листа аз мисля, че едно ново поколение в българската политика, което представлявам, ще даде ясен сигнал, че оценява направеното, за да влезе България в Европа и е готово да понесе същите жертви, когато се наложат. Ако някой си мисли, че нашите предложения за реформа в съдебната система ще останат без последствия, се заблуждава - всеки трябва да е готов да понесе своя дял от помията, когато му дойде часът.


- Анализатори предричат, че ще имате един евродепутат, а управляващите ще увеличат своите, съгласен ли сте?
- Това е напълно произволна логика. Шансът да имаме само един депутат е минимален, аз смятам, че има обективни причини, които показват, че ще имаме най-малко двама. Оттук нататък доверието в нас започва да расте.


- Смятате ли, че партията Николай Бареков ще вземе място в ЕП и в кое европейско семейство я виждате?
- В семейството на политическите клонинги. Те нямат семейство, защото там нещата се раждат по естествен начин, а при клонирането не е така, както и в "Междузвездни войни". Има характерни белези на клонирането в българската политика, това е пряко свързано със силните на деня, с наличието на огромен финансов и медиен ресурс. Преди повече от 4 г. г-н Бареков участва в създаването на Яне Янев и г-н Овчаров тогава призна, че то е плод на БСП. Днес гледаме втора серия, но г-н Бареков вече не е в ролята на медиен, а на политически инструмент. Ние работа с него нямаме, защото атакуваме модела, който създава подобни продукти, и за нас няма значение дали ще влезе в ЕП. Дори и да отиде там, то ще е с парите и гласовете на БСП и ДПС.


- Има ли място за съюз с ГЕРБ с приближаването на изборите за ЕП?
- Не, нито от наша страна, нито от ГЕРБ има такова желание. Никой от избирателите ни не иска това. Нещата трябва да са ясни. Това, което се случва с избора на главен съдебен инспектор, е много показателно. След промените в конституцията през 2007 г. това е най-важната длъжност в съдебната система, структурирана като начин на избор и правомощия под силен европейски натиск. Тя е плод на европейския натиск България да бъде малко повече европейска държава и да има малко повече европейско правосъдие. Под европейски натиск се взе решението и главният съдебен инспектор да се избира с 2/3, а не с обикновено мнозинство от депутатите. В момента обаче тече една свръхпорочна процедура, при която срокът за номинация изтече между Коледа и Нова година. Затова ние се обърнахме към ГЕРБ да блокират тази процедура и тя да започне отначало с дълъг срок и номинации от граждански организации. След това на кандидатите да се провери имуществото от Комисията за конфликт на интереси, от прокуратурата, от НАП, но г-н Борисов каза, че не е запознат с темата и това е тревожно.


Аз гледам изцяло напред и РБ е поставил много ясно своите изисквания за бъдещето - първо трябва да се променят правилата в администрацията, защото сега там има башибозушко нашествие. В момента се продават всякакви постове, както в най-тежките години на Османската империя.


- Защо смятате, че 2014-а ще бъде година и на парламентарни избори, протестите стихват?
- Дори, когато в София бяхме десетки хиляди по площадите, не съм мислил, че протестите могат да свалят правителството. То се сваля от собствените си провали и протестите бяха вследствие на тях. Недоверието към него обаче се задълбочава и не позволява на политическата система и пазара да функционират. Управляващите не могат да съберат дори данъците, вместо това вземат дългове и прехвърлят тежестта за връщането им на следващите поколения. Сигурен съм, че ако не под гражданския натиск, те ще паднат под силата на икономическия си провал.


- Орешарски каза, че ще подаде оставка само, ако бъде бламиран от своите, очаквате ли това да стане?
- Има два сценария - единият е управляващите да проявят разум и, като видят какво причиняват на хората, да подадат оставка през февруари и да позволят да направим избори "2 в 1". Другият е да си тръгнат по силата на много силно поражение на европейските избори. Гаранцията за предсрочни избори е силното представяне на РБ на европейските. Нашият план в 6 стъпки за излизане от кризата и създаването на краткосрочно правителство показва, че има алтернатива и идеи отвъд "Оставката".


- БСП и ДПС не могат ли да развалят отношенията помежду си преждевременно?
- Отношенията помежду им са много обтегнати и то във връзка с тези башибозушки назначения. Навсякъде в страната се води война чий човек да се сложи, както вътре в БСП, така и между БСП и ДПС. На места войната е стигнала дотам, че и чистачките се назначават по партийни квоти.


- Ще извървите ли пътя до създаването на единна партия?
- Да, това е записано дори в нашето политическо споразумение. Но мисля, че то преминава и през промени в закона, който да допусне едно по-федеративно съществуване поне в първия вариант. ДСБ е обединена около платформа и ценности, които не се споделят на 100% от другите партии. Едва ли би било полезно да се претопим изведнъж. Докато създаването на един траен Християн-демократически съюз, какъвто има в Германия, или партията на Копе и Саркози във Франция, на Народната партия в Испания, са добър пример. Такъв съюз ще стане РБ и ще управлява самостоятелно България.


- Кога?
- Подобни обединения са вследствие на успехи, ако се представим силно на европейските избори, това може да стане още през 2014 г. Междувременно вратата ни е отворена за всички.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:07 · 20.01.2014
Що не се боядисате с блажна боя кат сте сини,че да ви разпознаваме лесно на улицата.Също и всички други членове и то на всички партии и то в цялата страна.Боже какви радостни кютеци ще ви очакват - като за преди изборно съветване как успешно да ни управлявате чрез постоянното си крадене и управление за който се добере отново успешно до кокала за да граби народа.
Потребител · 22:06 · 20.01.2014
.Да ви е яка гърбината тогава-щот гласувалите в Българско сигур ще минат стоте процента че и отгоре.Навярно ще има и недоволни български избиратели бързащи да се върнат да гласуват по - спешност от Чужбината
Георгиев · 20:19 · 08.01.2014
А пък за европейската курва Мегленка Пръмова не ми се и говори. Продаде националните интереси на България, за да защити френските икономически интереси. И продължава да се прави на българка кучката долна!
Георгиев · 20:17 · 08.01.2014
Обикновен боклук като всички останали предатели от котилото ви. С какви очи излизате пред народа, бе, боклуци? Продадохте България, унищожихте селско стопанство, промишленост, сигурност, вкарахате ни в поробителския ЕС и в международната бандитска организация НАТО, без да питате народа, гаражната кучка Надка продаде АЕЦ "Козлодуй", за да купи подарък на бившия си съпруг гаража на ЦК на БКП за един милион долара. И това всичко на гърба на народа. И имате наглостта да претендирате з аоще влст!? Пфу! Мамка Ви мръсна предателска!
Потребител · 01:02 · 08.01.2014
Раданчо, ти си я крeпи кунeва, ама да нe плачeш на изборитe!
Потребител · 01:01 · 08.01.2014
По дeлата щe ги познаeтe! Видяхмe я Кунeва какви ги мътeшe в Брюксeл, всичко коeто направи бeшe против България!
Потребител · 00:58 · 08.01.2014
Тия всичкитe са сбирщинак и eдин за свят няма от тях!
Краси · 22:03 · 07.01.2014
С Вас сме.Вие сте доказани демократи и реформатори извън статуквото на псевдо дясното и псевдо лявото.
Потребител · 18:35 · 07.01.2014
Банда демагози и шмекери в една каруца. Иван Костов се мъчи да изпере биография от афери и престъпления пробутвайки празнодумци жадни за власт. Ами Меглена Кунева - какъв Комисар бе - Брюкселска далаверджийка, която по-скоро пречеше и укриваше безчинствата на комунистическата глутница, ограбваща населението чрез "Топлофикациите" и ЕРП-тата, трупаха пари и си купуваха Европейски позиции ! Ами турчинът Дал - шушу-мушу с Ердоган... и всичките щяли да ни ОПРАВЯТ - САКЪН!
Потребител · 11:59 · 07.01.2014
Само в РБ ми е надеждата! Всички други са компрометирани и от отбора на олигархията и монополите.....
Потребител · 09:53 · 07.01.2014
Доста общи приказки и идеолигизми.За съжаление Радан Кънев изобщо не прилича на млад и необременен с миналото дясно мислещ човек,а точно обратното.Аз не виждам какво ги обединява в Реформаторския блок,освен жаждата за власт и звучащите смешно в 21 век кой не скача е червен и червени боклуци? Това е толкова елементарна и реторградна идеология,че повече няма на къде.Какви общи идеи и политики могат да имат Атанас Атанасов,Кунева,Даниел Вълчев,Зеленогорски,Касим Дали?
Потребител · 12:00 · 07.01.2014
@Потребител Ти недей да плачеш на чужд гроб....
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент