Кадурина: Разполагаме с най-модерната апаратура за третиране на сериозни кожни болести

Кадурина: Разполагаме с най-модерната апаратура за третиране на сериозни кожни болести | StandartNews.com

ВМА създава центрове за социално значими заболявания - витилиго, детски хемангиом и белези

Нови, високотехнологични терапии влизат в лечението на псориазис и уртикария

Проф. Мирослава Кадурина е началник на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА)-София. Автор е на 94 научни труда. Специализирала е в Швейцария, Германия, САЩ, Италия, Франция. Проф. Кадурина е учредител и президент на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина, в която участват учени и лекари от цял свят.

- Проф. Кадурина, кои са най-тежките дерматологични заболявания, които се срещат в България?

- В България може би едно от най-тежките дерматологични заболявания е псориазисът в тежките му форми. Тук могат да се причислят и голяма част от т. нар. булозни дерматози, както и пемфигус, тъй като у нас има много пациенти с тази диагноза спрямо останалите европейски страни. Алергичните заболявания също започват да за взимат доста сериозен ръст, като тук влизат екземите, контактните дерматити. Като цяло обемът на дерматологичната заболеваемост се увеличава значително, но това е в логиката на живота в целия свят, не само у нас. Едно от тежките алергични заболявания, което е често срещано в днешно време заради начина ни на живот, е уртикарията или както е по-известно "копривна треска". Тя може да протече в много лек вид, но хроничната е доста измъчващо състояние, защото за дълго пациентите получават сърбящи обриви по цялото тяло. А при острата форма на заболяването, освен тези обриви,

може да се получат отоци на лицето и ларингит

Понякога острата уртикария може да премине в алергичен шок, затова реакцията трябва да е мигновена. При хроничната, която по-често протича като автоимунно заболяване, се търсят начини за блокиране на този автоимунен механизъм. В България вече има регистриран биологичен продукт за лечение на уртикария, който очакваме всеки момент да бъде реимбурсиран и от Здравната каса, за да сме от полза за пациентите с това заболяване. Защото хроничната му форма измъчва с години пациентите и те нямат нормален начин на хранене, живот и контакт със света.

- До какви усложнения могат да доведат тежките дерматологични заболявания и можем ли да ги подминем с лека ръка?

- Усложненията са много, на първо място са тези от самата болест. По-голямата част от дерматологичните заболявания се приемат като системни, тоест - не е кожно заболяване, а е кожна изява на заболяване на целия организъм. Например псориазисът се асоциира с много други вътрешни болести - сърдечни, автоимунни, диабет. В над 20-30 на сто от случаите той

засяга в различна степен и ставите

От една страна, стои системността на тежките дерматологични заболявания, а от друга, понякога се появяват усложнения от медикаментите. При пемфигусът например едно от леченията е с кортикостероиди, които пациентите трябва да взимат доста дълго време, а това води до различни и сериозни усложнения при много органи и системи. Проблемите на заболяването и понякога лошият изход от него се дължат на страничните действия от именно тези медикаменти.

- С каква апаратура разполагат БГ дерматолозите за лечението на тези тежки заболявания?

- В Клиниката по дерматология към ВМА разполагаме с най-новата апаратура в областта на третирането на сериозните кожни заболявания. За лечение на псориазиса имаме много високотехнологични машини, с които се прави фототерапия на ниво много тънък спектър. При леките до средно тежки форми се прилагат определени дължини на вълните като UVB лъчите например. Те се използват заедно с медикаменти- псоралени при т.нар. ПУВА терапия - локално лечение, което се прилага при тежки форми на псориазис. Под формата на душ медикаментът се вкарва в кожата по специфичен начин, нарича се локална ПУВА и се извършва само в клиниката по дерматология във ВМА. След това е прилагането на ултравиолетовото UVA лъчение, което дава възможност без прием на медикаменти през устата, да бъдат лекувани тежките форми на псориазис, както и някои форми на лимфопролиферативни заболявания.
Освен това ние

прилагаме много видове лазерни въздействия

- не като средство за подмладяване, а за лечение. Имаме няколко центъра за социално значими заболявания, единият от които е за детски хемангиом. Това е тежка патология - червени родилни петна. Но чрез комбинирането на различни лазерни апарати можем да бъде в помощ на тези деца. Разбира се, терапията зависи от вида и стадия на хемангиома, тъй като не всички са подходящи. Нашият център е изключително добре разработен по отношение на лазерното лечение. Имаме договори по няколко международни проекта и обслужваме Македония и Сърбия. Наскоро формирахме и втори център за лечение на белези. Правим също и за витилиго и имаме възможност да прилагаме различни терапии - нещо, което предлагаме само ние в целия регион.

- А и има ли достъп до съвременни медикаменти?

- В България могат да бъдат открити 90 на сто от медикаментите, които се предлагат и в Европа. У нас има изработени консенсуси за лечение на различните видове кожни заболявания, така че дерматолозите ни разполагат с ръководство, съобразено с европейските практики. Благодарение на усилията на ВМА и на нашата клиника, успяхме да въведем в България приложението при средни и тежки форми на псориазис на най-новия вид медикаменти -

т.нар. биологични продукти, които са спасение

при много сериозни и тежки заболявания в медицината изобщо. А ние от 1 г. имаме възможността да го прилагаме и то - реимбурсирано от Здравната каса. Клиниката ни е в пряка връзка с клиниката в Цюрих и за голяма част от пациентите обменяме информация с нея.

- От какво зависи успеха при лечението на тежките дерматологични заболявания?

- Не можем да ги сложим в една графа, тъй като при меланомите успехът зависи от ранното поставяне на диагнозата, докато при псориазиса, който има хроничен и вариращ ход, лечението зависи от познанията и отношението на лекаря. Там терапията се "води". И е важно не само ранното диагностициране, но и ходът му. Успешното лечение на псориазиса зависи от доверието на пациента и познанията на лекаря.

- Можем ли да говорим за европейско ниво в сферата на дерматологията в България?

- Разбира се, че можем.

Ние сме държава с традиции

в областта на дерматологията. Нашите учители са специализирали във Франция и Германия. За седма година в клиниката ни се организира Лятна академия по дерматология, в която участват лекари и учени от целия свят. У нас са идвали световно известни учени от целия свят, като например "папата" на европейската дерматология - проф. Герд Плевиг, който е автор на учебниците, които стоят на бюрото на всеки европейски дерматолог. Тази школа е важна, защото дава възможност на колегите ни да срещнат тук с европейската наука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай