Кабинет с Патриотите може да изкара цял мандат

От управляващите се иска само повече държавност, казва Славчо Атанасов

Кабинет с Патриотите може  да изкара цял мандат | StandartNews.com

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов започва втори мандат като депутат. Той оглавяваше листата на Обединените патриоти под тепетата. Роден е в Карлово през 1968 г. Завършил е ЕСПУ "Лиляна Димитрова" в Пловдив. Има две висши образования - военно във ВВАУ "П. Волов" в Шумен и юридическо във ВТУ "Св. св. Кирил и Методи". В мандата 2003-2007 г. е кмет на ЖР "Тракия", а от 2007 до 2011 г. е кмет на Пловдив. Депутат в 43-тото Народно събрание, председател на Комисията по култура и медии. Женен, с една дъщеря.

- Г-н Атанасов, политиците вече редят новото правителство. Името ви се завъртя като бъдещ министър на културата. Участвате ли в такива преговори и кога ще стане ясен съставът на кабинета?
- Преговори, разбира се, има, но те все още са в начална фаза. Рано е да се говори за конкретни имена. Още повече че Бойко Борисов и част от ръководството на първата политическа сила ГЕРБ са на конгреса на ЕНП в Малта, а консултации за бъдещ кабинет не се правят по телефона. Неоспорим факт е обаче, че правителство трябва да бъде съставено, и то по най-бързия начин. Защото пред България стоят сериозни предизвикателства и проблеми за решаване. Що се отнася до мен, аз съм част от коалицията „Обединени патриоти" и се съобразявам с общата ни политика. Ако лидерите са преценили, че съм подходящ за министър на културата, ще приема това предизвикателство. Както знаете, духовността, културата и сигурността са в основата на патриотичната доктрина, която изповядаме още от времето на Гоце Делчев и Яне Сандански. Ясно е, че без своята културна идентичност, големите си интелектуалци и армията всяка нация и държава са обречени. Точно тези области от живота заедно със социалната политика и образованието са ключови според нас за постигането на двете основни цели на всяко управление - истинска държавност, гарантираща просперитет на икономиката и по-добър живот за хората в България.
- При новата конфигурация в парламента има ли шансове за стабилен кабинет с дълга писта пред себе си, или скоро пак ще има избори?
- Според мен имаме шанс да направим успешен кабинет, който най-после да изкара цял 4-годишен мандат, което не се случи при последните 3 опита.
- Сочат "Обединените патриоти" за основен партньор в управлението, но на изборите в неделя не получихте очакваната подкрепа. Смятате ли, че имате моралното право да влизате в управлението с този изборен резултат?
- Не съм съгласен с тезата за изборен провал на Патриотите. Да, признавам, че очаквахме повече. Но трябва да се съобразим с реалностите. Конфигурацията на парламента след тези избори дойде в резултат на две много важни неща, които се случиха в кампанията. Първо - вместо да станем свидетели на сериозен дебат за бъдещето на България и сблъсък на управленски програми, видяхме една ожесточена и агресивна битка между двете големи партии в дясното и в лявото. Тя ни върна в началото на 90-те години, когато СДС и БСП воюваха с всички позволени и непозволени средства. Това отново поляризира обществото и много хора решиха да заложат на голямото. Това повлия на резултатите на по-малките партии. Всъщност ние сме единствените, които успяхме да се съхраним в тази баталия, породена от агресивно говорене на ГЕРБ и БСП. Видяхте какво се случи с коалицията АБВ-Движение 21 в лявото пространство и трите малки десни проекта. Марешки също влезе в парламента на косъм. За ДПС не говорим, защото те са етническа партия и имат особен статут с техните избиратели. На практика Обединените патриоти останаха единственият надежден балансьор. Вижте, в годините ние доказахме, че сме стабилен и надежден партньор, когато става дума за ключовите и наистина важни политики. В миналия мандат благодарение на нас минаха основни законопроекти в парламента. Подкрепяхме и правителството в неговите добри действия, макар че не участвахме в изпълнителната власт. Сега историята ни изправя пред ново предизвикателство и ние ще поемем своята отговорност.
Втората тенденция от предизборната кампания, която повлия на нашия резултат, се заключва в това, че и ГЕРБ, и БСП заимстваха много от основните приоритети в нашата програма. Те присвоиха като свои идеи важни неща, които ние отдавна предлагаме. По някои от тях сме внасяли и законопроекти в предишното Народно събрание, но не получихме подкрепа. Сега виждаме същите идеи като част от приоритетите на двете големи партии.
- За кои ваши идеи става дума?
- Първо, това е проектът за увеличение на пенсиите и помощите за младите семейства. Ние предлагахме минималната пенсия да стане 300 лева, но това бе отхвърлено с мотива, че в НОИ и в държавата няма пари. Този аргумент е съвършено неверен. Пари в държавата има, само трябва отговорните за това институции да ги съберат и да оперират с тях правилно. Част от начините да се съберат повече пари в бюджета е и проблемът с корупцията. Сега от ГЕРБ са съгласни с нас и също говорят за увеличаване на минималната пенсия, макар и в по-малък размер. Вижте - въпросът с увеличаването на доходите е ключов не само за справяне с бедността. Повече пари у хората означава по-голямо потребление, повече възможности за развитие на малкия бизнес и по-големи обороти. Това пък води до повече приходи от данъци в хазната и нови положителни ефекти за икономиката и социалните системи. Пак повтарям - пари в държавата има, както и начини за увеличаване на доходите.
Другото важно предложение е разработка, в която лично съм участвал. То е свързано с т.нар. „мълчаливо съгласие". Сега и ГЕРБ, и БСП говорят за подкрепа на малкия и средния бизнес с административна реформа и въвеждане на прословутото е-правителство. „Мълчаливото съгласие" ще изиграе точно тази роля. Освен това такава промяна ще премахне и предпоставките за корупция в администрацията. Има и много други неща, заимствани от нашата програма. Повечето са свързани със сигурността на държавата и гражданите - идеята за увеличаване на състава на полицията, осигуряване на полицай във всяко село, присъствието на армията по границите и т.н.
- След изборите в неделя политическата карта на парламентарно представените партии се сви. Според вас това за добро ли е, или за лошо?
- Вижте, аз не бих се бъркал в работата на другите. Но наистина е жалко, че над 300 000 десни избиратели остават без представителство в парламента. По този повод обаче ще ви цитирам една библейска истина: Когато Господ тръгне да наказва някого, първо му взима акъла. Това се случи с десните през последните месеци. Те сами предизвикаха изчезването си от парламентарната карта с непрекъснатите крамоли и роене. Ние спечелихме с обратното - хората ни вярват, защото ни виждат обединени. Освен това и малките десни партии паднаха жертва на ожесточената битка на ГЕРБ и БСП. Вероятно много от колебаещите се избиратели в дясното и лявото са предпочели да гласуват за голямата партия, за да не дойде "врагът". Като цяло предизборната битка мина на принципа срещу кого съм "против", а не „за" кого съм.
-Ако наистина станете министър на културата, ще имате много работа с кмета Иван Тотев по подготовката на инициативата „Пловдив 2019". А е известно, че вие сте стари опоненти. Можете ли да изградите наистина ползотворно сътрудничество?
- Няма да крия, че с Иван имаме много различия по отношение на философията и стила на управление на общината. Това обаче няма общо с една бъдеща работа по инициативата Културна столица на Европа, защото Пловдив е над всичко. Както е казал поетът - „какво тук значи някаква си личност".
- Бяхте сред противниците на идеята за промяна на изборната система и въвеждането на мажоритарния вот в 240 едномандатни района в два тура. Как ще коментирате ултиматума, който Слави Трифонов постави на депутатите от новия парламент за изпълнение на решенията от референдума?
- Ще се въздържа от коментар.
- В заключение - какво си пожелавате за новия мандат в парламента?
- Силно и стабилно правителство и дай боже ние да сме тези, които да случим най-после новия Български Великден. Ще повторя, че от управляващите не се иска много - просто повече държавност. Това ще позволи на бизнеса да развива икономиката и ще осигури по-добър живот на българите в собствената им страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай