Изкарват те расист, ако спазваш закона

Изкарват те расист, ако спазваш закона | StandartNews.com

ГЕРБ поиска от лидера на ДСБ да разговаря с Москов за острите му думи, казва ген. Стоян Тонев

"Има 2 нови случая на нападение и побой над лекари. Дотук с приказките за това кой какви права имал. Ако някой е избрал да живее като скот - получава и правото да бъде третиран като такъв. От утре екипи на Спешна помощ ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията. Когато е възможно и ако е възможно." Тези думи на д-р Петър Москов взривиха обществото и накараха ДПС да поиска оставката му. Прав ли е министърът? Пред "Стандарт" отговарят шефът на здравната комисия ген. Стоян Тонев от ГЕРБ и колегата му в парламента д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС.

- Ген. Тонев, смятате ли, че ДПС са прави да искат оставката на министър Москов?

- Всяка политическа партия е в правото си да иска оставката на един министър. Но мисля, че в случая това по-скоро е опит на ДПС да засилят своето влияние в ромската общност. Тоест - става дума за политика.

- ГЕРБ няма ли да поиска обяснение от министъра за крайното му изказване?

- ГЕРБ поиска от лидера на ДСБ да разговаря с министър Москов за причините на тази форма на изказване.

- Ще поискате ли членовете на правителството да са по-въздържани в изказванията си?

- Е, това е въпрос на емоция и на морал, да го задават в "Александър Невски".

- Като лекар толерирате ли изказването на министър Москов, че ще се оказва спешна помощ само ако е безопасно?

- Тези думи са извадени от контекста на неговото изказване. Той каза, че при заплаха над лекарски екип невъзможно е да се окаже помощта.

- А като политик?

- Не, не толерирам неговото изказване, а още по-малко тези на ДПС.

- Смятате ли, че идеята на министър Москов полицията да ходи винаги със спешна помощ е добра?

- Всяко крайно решение е временно, то е само за да отговори на реалната обстановка в България. Това, че бият лекарите, е една крайност, но за година имаме 174 инцидента в ромски махали и още 60 в български и турски. Освен това пропускаме, че атмосферата, в която се работи, е на обиди, унижение, създаване на невъзможност лекарите да вършат дейността си. Затова аз, заедно с група депутати, ще внеса законодателна промяна, с която всеки, който напада медицински екип, да бъде съден и за умишлено нанесена телесна повреда или убийство. Защото освен прякото насилие над екипите ние имаме и възпрепятстване на възможността им да окажат медицинска помощ. Откъде сме сигурни, че поради лична вражда или отношения някой няма да се опита да спре линейката, за да възпрепятства оказването на помощ на негов враг и това да се мотивира етнически? Освен това в много страни в света е разпространено линейките да са с полицейски ескорт - в САЩ, Испания, Франция, Бразилия. Това, че има патрулка, не е показател за наличието на етническо отношение. Полицейски екипи влизат и в кръчма при побои и безредици.

- Полицейски екипи има и сега със спешна помощ, но нападенията остават?

- Да, но сега тази практика е пожелателна, а трябва да стане норма и да се спре насилието. Също така да се премахне създаването на атмосфера, която пречи на работата на екипите. Министър Москов е прав, че в този процес трябва да участват и неправителствените организации.

- Но това ли е начинът, отива ли на един министър да говори така?

- Може да се налагат забележки за думите му, но за смисъла на казаното - не.

- Защо изобщо се стига до този проблем с насилието в ромските гета?

- Заради чувството на безнаказаност. Ние говорим сега за ромите, но утре може да се случи същото в турски квартал или при всяко друго малцинство.

- Държавата няма ли да се опита да реши истинските проблеми, за да покаже, че си е на мястото?

- Това е следващото. В Европа също има роми, в белгийския град Гент например те са голяма част от населението, но не сме чули за подобен проблем. Защото много арести там са на наши сънародници, тоест - полицията си е на мястото.

- У нас има ли осъдени насилници над медици?

- Не, няма осъдени ефективно. Защото се създаде едно отношение, че който спазва законите спрямо ромската общност, той е расист. В медицината има заболявания, които са специфични при различните раси. Затова има отделни учебници за кожни и гастроентерологични заболявания при чернокожи например. Тоест, когато се касае за реални неща, лекарите са изключили политиката и идеологията, но обществото - не. Нима в България ще се стигне дотам, че във всяка линейка да слагаме и депутат от съответната общност, за да получава тя адекватна помощ? Ако депутатът плаща и бензина за курса, още по-добре. Или казано по друг начин - обущарят не трябва да вижда по-далеч от обувките. Римски скулптор направил прекрасна статуя, но покрай нея минал обущарят и казал, че сандалите не са правдоподобни. Скулпторът ги оправил. На другия ден обаче обущарят направил забележка за структурата на мускулите. Тогава скулпторът му казал да си гледа обувките, защото от тях разбира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай